Çanakkale Lapseki'yi üzen ölüm Çanakkale Lapseki'yi üzen ölüm

Çanakkale’nin içme suyu kaynağı olan bu barajda yapılan çevre temizliği, öğrencilerin duyarlılığına ve çabalarına dikkat çekti. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı öğrencileri Elif Sivaz, Merve Nur Kılıçkara, Zeynep Kıymaz, Zehra Abdullayev ve Dilara Naz Güneş’in öncülüğünde gerçekleştirilen projede, 80'den fazla üniversite öğrencisi Atikhisar Barajı çevresindeki çöpleri topladı. Bu proje kapsamında, farklı fakülte ve yüksekokullardan gönüllü öğrenciler de katılarak çevre temizliği konusunda farkındalık oluşturdu.

Temizlik Etkinliği ve Hedefleri
Öğrenciler, Çanakkale Belediyesi’nin tahsis ettiği otobüs ile Atikhisar Barajı’na giderek, barajın girişindeki mesire alanında çöpleri topladı. Bu etkinlikle hem çevrenin temizlenmesi sağlandı hem de çevre korunmasına yönelik bilinç oluşturulması hedeflendi. İlk temizlik noktasının ardından öğrenciler, barajın etrafında yürüyerek yolda ve diğer mesire alanlarında da temizlik çalışmaları yaptı. Temizlik çalışmalarının ardından kısa bir mola veren öğrenciler, ikram edilen sandviç, meyve suyu ve su ile yorgunluklarını attı. Mola sonrası, öğrenciler müzik eşliğinde dans edip oyunlar oynayarak etkinliği piknik havasında tamamladı. Bu süreçte, öğrenci grubu battal boy çöp poşetlerinden onlarcasını doldurdu ve Çanakkale Katı Atık Yönetim Birliği’nin (ÇAKAB) çöp aracına teslim etti.

Çevresel Farkındalık ve Gelecek Projeler
Geçen yıl yanan bölgeyi de üzüntü ile inceleyen öğrenciler, çöp toplama sırasında yangın riski oluşturan pek çok soda ve alkollü içecek şişesi bulduklarını ancak bazı bölgelere ulaşmanın zorluğundan dolayı kırık şişe parçalarının hala bulunduğunu belirttiler. Çevreyi ilgilendiren bu durumu fotoğraflayarak yetkililere bildiren öğrenciler, gelecek eğitim öğretim yılında da çevre temizliği ve çevre bilincinin artırılması projelerinin devam edeceğini ifade ettiler.
Bu sosyal sorumluluk projesi, Çanakkale Belediyesi ve ÇAKAB işbirliğiyle, ayrıca çeşitli sponsorların destekleri ile gerçekleştirildi. Öğrenciler, bu tür projelerin hem üniversite bünyesinde hem de toplum genelinde çevre bilincini artıracağını ve benzer etkinliklerin devam etmesi gerektiğini belirtti.

Muhabir: Fırat Gür