Uluslararası üne sahip kemancılar Erzhan Kulibaev ve Cihat Aşkın, genç Kazak besteci Kulibaev’in kendi bestesi olan “Kopuz” adlı eserin dünya prömiyer kaydını profesyonel tarihi kayıta ÇOMÜ stüdyo ortamında gerçekleştirdi.

Tarihi kayıtta ÇOMÜ Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Uğur Türkmen'de hazır bulundu. Bu kayıt, Türkiye’de akademik bir kampüs içerisinde yapılan sayılı uluslararası nitelikte klasik müzik kayıtları arasında yer alarak ÇOMÜ’nün sanatsal alandaki vizyonunu ortaya koydu. Kayıt, ÇOMÜ Devlet Konservatuvarı bünyesinde düzenlenen ve dünyaca ünlü keman virtüözü Cihat Aşkın öncülüğünde yürütülen “Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları (ÇAKA)” yaz müzik kampı kapsamında hayata geçirildi.

8 Günlük Müzik Kampında 77 Öğrenci Eğitim Aldı

Ulusal ve uluslararası nitelikte seçkin eğitmenlerin yer aldığı yaz müzik kampı, 8 gün boyunca 77 öğrenciye ilham verici bir eğitim ortamı sundu. ÇOMÜ’nün ev sahipliği yaptığı kamp, genç müzisyenlere teknik gelişim ve sahne deneyimi sağlarken, klasik müzikte Türkiye’nin dünyadaki görünürlüğünü de artırdı.


Çomü’den Klasik Müziğe Katkı

Dünya çapında bir ilk olan bu kayıt, hem ÇOMÜ’nün sanatsal altyapısını hem de Türkiye’nin klasik müzik alanındaki potansiyelini ortaya koydu. ÇOMÜ İÇDAŞ Kongre Merkezi, sahip olduğu modern teknik donanım ile uluslararası standartlarda müzik prodüksiyonlarının yapılabileceğini bir kez daha kanıtladı.

“Kendisine Ait İlk Bestesini Çanakkale’ de Çaldı”

İmam dikkati sayesinde hayat kurtardı
İmam dikkati sayesinde hayat kurtardı
İçeriği Görüntüle

Cihat Aşkın Kazakistanlı ünlü keman virtüözü Ercan Kulibaev’in “Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları yaz okulu” projesi kapsamında Çanakkale’ye geldiğini ve kendine ait ilk bestesini de Çanakkale’de çalacağını belirterek “Sevgili dostumuz Ercan Kulibaev. Kazakistanlı keman virtüözü. İspanya'da yaşıyor kendisi. Ve biz burada Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nin önderliğinde Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları yaz okulu için bulunuyoruz. ÇOMÜ Dardanos yerleşkesinde ve Nedime Hanım Konağı'nda düzenlediğimiz bu etkinlikler bizim için çok önemli. Bu sene yirmi dördüncü yılımızı kutluyoruz. Bu vesileyle Uluslararası sanatçılarımızdan Ercan Kulubayev'in İspanya'dan gelmesiyle büyük bir renk kazandık. Biz bugün Çanakkale Üniversitesi'nde stüdyoda onun kopuz isimli keman ve kopuz için bir eserini ilk defa seslendirdik, iki keman versiyonu olarak. Bu eser geleneksel Kazak Renklerini taşıyor. Ve orta bölümde orta Asya'daki o ıssız doğa manzaralarını sanki müzikte hissediyorsunuz. Bu eserin dünyadaki ilk kaydını gerçekleştirdik” dedi.

Bogaz Gazetesi Haber 2025 08 02T154617.731


“Yetenekli Genç Türk Kemancılarını Tanımaktan Mutlu Oldum”

Ercan Kulibaev’ de açıklamasında, “Kazakistan ve Türkiye arasında bu iş birliğinin çok önemli biz Kazakistan ve Türkiye kardeş ülkeleriz. Dolayısıyla benim için de ilk defa Türkiye'ye gelmek Çanakkale'de genç yeteneklerle genç keman sanatçılarıyla çalışmak, konserler vermek çok önemli Bu eseri ben ilk defa yorumluyorum ve benim ilk eserim. Bir besteci kendi eserini ilk defa duyduğu zaman çok farklı bir duyguya sahip oluyor. bu duygu beni çok mutlu etti. Aynı zamanda bu ilk eserimi bu akşam Çanakkale'de ilk defa seslendirilecek olmam benim için büyük bir gurur. “Cihat Aşkın Ve Küçük Arkadaşları” projesi sayesinde Türkiye'ye geldim ve bu projeyle beraber Türkiye'nin genç yeteneklerini tanıdım ve çok mutluyum" ifadelerini kullandı.

Bogaz Gazetesi Haber 2025 08 02T154641.123

Muhabir: Ogün İnal