Biga Yarımadası başta olmak üzere Çanakkale’nin sahil bölgelerinde bolca bulunan iğde ağacının meyvesinin çekirdeği bile faydalı.Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, cumhurbaşkanı olduğu yıllarda, Çankaya Köşkü’nden meclise giderken yol üzerinde bir ağaç önünde aracı durdurup inmiş ve ağacı selamlayıp arabasına geri binmiş. O yıllarda Ankara’da arazi çorak olduğu için ağaç azmış. Yolda tek olan ve her defasında selamladığı ağaç, iğde ağacıymış. Nedenini soranlara: "Bu ağaç, yediğim meyvenin sığındığım gölgenin, soluduğum havanın bir neferidir.. En az diğer neferler kadar, bunun da selama hakkı vardır.” diye yanıt vermiş.  

 Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de övgü ile bahsettiği mucize ağaç Çanakkale’de de yaygın olarak bulunuyor. Özellikle sahil kesimlerde çok olan iğde ağaçları ile ilgili Orman Yüksek Mühendis ve Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Mehmet Akkan önemli bilgiler verdi. Verdiği meyvesinin çekirdeği bile şifa dağıtan meyve adeta sağlık deposu.   Yüksek Mühendis Mehmet Akkan yaptığı faydalı paylaşımında “ Çekirdeği bile Şifa kaynağı olan İğde meyvesinin toplanması ve yenilmesinin tam zamanı.  Sonbahar meyvelerindendir. Baharda çiçekleri çok güzel kokmakta olup bizlere mutluluk ve huzur vermektedir. Arılarca  Çiçeklerinden çok lezzetli ve şifalı bal üretmektedirler. Ayrıca yazın deniz boyunda bizlere,  gölgesini veren İğde Ağacının her şeyi ile muhteşem bir bitkidir.  Bir tür meyve ve bu meyveyi veren İğde ağacı türlerine verilen genel addır. İğde Türkçe kökenli bir kelime olup, küçük boy yemiş anlamındaki yiğde kelimesinden gelmiştir. Bitkiler büyümeleri ve meyve vermeleri için azota ihtiyacı vardır.  İğde Ağacı, havada ki Azotu kökünde depolayabilme özelliği sayesinde en verimsiz topraklarda dahi yetişir. Ayrıca kuraklığa dayanıklılığı sebebiyle pek çok türü erozyonla mücadelede de kullanılabilmektedir. Yaz kış yeşildir ve yapraklarını dökmez” dedi.   

Biga ve Çanakkale’de Yetişiyor

 Orman Şube Müdürü Akkan, İğdelerin Çanakkale bölgesinde hangi sıklıkla bulunduğuna da dikkat çekerek “ Biga Yarımadası, Çanakkale’de de yetişmektedir. Deniz boylarında,   Bağ ve bahçe kenarlarında çit bitkisi olarak da kullanılır. Baharda çiçekleri çok güzel kokmaktadır. Çiçeklerinden arılar bal da üreterek bizlere sunmaktadır. Her şeyi faydalıdır. Böbrek rahatsızlığı olan kişilere bolca yemeleri tavsiye edilmektedir. Meyveleri zeytin büyüklüğünde ve sarı-kahverengi olup, yenilebilir. İğde çiğ olarak tüketilebilen bir meyvedir. Genellikle şeftali veya kayısıya benzeyen tatlı bir tada sahiptir ve sağlıklı bir atıştırmalık olarak tüketilebilir” dedi.

Ağacın meyvesinin sağlık açısından faydalarına da değinen Akkan “İğde meyvesinin taze hali, doğrudan yenebilir veya meyve salatalarında kullanılabilir. Kabuğu ile  tüketilmesi daha faydalıdır. Günde 25 -30 iğde yenilebilir. Her meyvede olduğu gibi dengeli beslenilmelidir.  Bağırsak bozukluklarını ve ağız pasını gidermek için de kullanılır. Antioksidan ve antiinflamatuar bileşikler ile birlikte C vitamini ve prebiyotik lifler açısından zengin bir meyve olan iğde, vücudu serbest radikal hasarına karşı korur, iltihaplanmanın azalmasına katkıda bulunur, sindirimi kolaylaştırarak kabızlığı önler. İğde bağışıklık sistemini destekler, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı koruma sağlar. Taze olarak tüketilen iğde meyvesinin tadı, hafif ekşi ve tatlı karışımıdır. Çiğnendiği zaman hafif sulu bir kıvama sahiptir. İğde, reçel, tatlı tariflerinde tatlandırıcı, salatalarda ya da smoothie olarak tüketilebilir. Bunun yanında iğde ağacının yaprakları da suda kaynatılarak iğde çayı ya da iğde suyu olarak kullanılabilmektedir. Çekirdeği ezilip, macun yapılarak cilt sağlığını için tercih edilebilir. Taze olarak tüketilen iğde meyvesinin tadı, hafif ekşi ve tatlı karışımıdır. Çiğnendiği zaman hafif sulu bir kıvama sahiptir. İğde, reçel, tatlı tariflerinde tatlandırıcı, salatalarda ya da smoothie olarak tüketilebilir. Bunun yanında iğde ağacının yaprakları da suda kaynatılarak iğde çayı ya da iğde suyu olarak kullanılabilmektedir. Çekirdeği ezilip, macun yapılarak cilt sağlığını için tercih edilebilir” dedi.

Kemik Erimesine Karşı Koruma Sağlar

 Meyve çekirdeklerinin kemik erimesi başta olmak üzere pek çok derde şifa olduğunu da belirten Mehmet Akkan “  İğde Meyvesi çekirdekleri ezerek yoğurt veya çorba ve salatalara katılarak tüketilebilir. İğde çekirdeği tozu faydaları arasında en sık bilineni, bu tozun kemik erimesine karşı koruma sağladığıdır. Aynı zamanda boy uzatma tedavilerinde de İğde çekirdeği tozu faydalarından yararlanıldığı bilinir.  Ayrıca iğde meyveleri öğütücüden çekirdekleri ile beraber geçirilerek öğütülerek de kullanılmaktadır. Meyvenin kabuğu da toz içerisine dahildir.   Bu İğde Meyvesinin Tozu ile; Kemik gelişimine katkı sağlar,  Boy gelişimini destekler, yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan iskelet problemlerine iyi gelir, menopoz sonrası kemik problemlerinin azaltılmasını sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı özellikleri bulunur,  bağırsak problemlerine iyi gelir, öksürük kesici olarak bilinir,  cinsel performansı arttırıcı özelliğe sahiptir,  hemoroid (basur) tedavisini destekler, idrar kaçırma problemine iyi gelir,  akciğer enfeksiyonuna karşı faydalıdır, kemik kırıklarında ve kemikte oluşan çatlamalarda kullanılması tedavi sürecini hızlandırır” dedi.

Gölgesi ve Meyvesi İlçe Canlılara Yaşam Alanı Sunuyor

 Orman Yüksek Mühendisi Akkan “ Bu Muhteşem İğde Bitlisi yaşamımız olan oksijen üretiminden, yediğimiz baldan , içeceğimiz yaprak çayı, güzel kokusundan yazın oturduğumuz ve uyandığımız gölgesine kadar ve onlarca canlıya da çiçekleri, yaprakları, meyveleri, kökü ile sunduğu yaşam ile çok kıymetli bir ağaçtır. İĞDE AĞACI, her şeyden önce yaygın ve inanılmaz sağlam kök sistemiyle erozyon kontrolü çalışmalarında çok büyük işleve sahiptir. Diğer ağaçlara nazaran hastalık ve böceklere inanılmaz dayanıklıdır. İğde meyvelerinin insanlar ve hayvanlar için besin ve şifa kaynağıdır. Öksürükten , sindirim sistemine, egzamadan , soğuk algınlığının giderilmesine kadar çok faydası vardır. Hafif kumlu ve gübreli topraklarda iyi gelişir, sığ, kuru ,kurak, fakir ve tuzlu topraklarda yetişebilir. Ülkemizde Akdeniz çevresinde, Marmara, İç Anadolu ve Doğu Anadolu başta olmak üzere her bölgede yetişir. Meyvelerinden aynı zamanda tohumda elde edilir. Hele o iğde ağacından gelen o muhteşem kokuyu saymadık bile, ıhlamurlara adeta meydan okur en güzel ben kokuyorum diye... .İğde ağacının farklı bölümleri, çeşitli tıbbi formatlarda, parfüm endüstrilerinde, aynı zamanda ağaç işleri ve müzik aletleri üretiminde de kullanılmaktadır.

 Nazar Ağacı, Kuş Ağacı olarak ta bilinen İğde Ağacının;  dalı, iğde çekirdeği, bitki ve tohumlar nazar amaçlı kullanılmaktadır. Hatay’da nazara iyi geldiğine inanılan iğde ağacının dalı, evin kapısının iç ya da dış tarafının üstüne asılır. Mutluluk ve huzur yansıttığına inanılır ki düğün dönüşü gelin ve damadın evlerine girerken kapıya yapıştırdığı hamurun içine iğde dalı konur.   Orman Genel Müdürlüğü,  Orman Fidanlıklarında milyonlarca fidan üretmektedir. Bunlardan biride   İğde Fidanıdır. Bu fidanları ormanlara, yangın, rehabilitasyon sahalarına diktiği gibi,   Belediye, Köy Muhtarlıkları ve Kurumlara ücretsiz tahsis ederek dikilmesini teşvik etmektedir. Ayrıca kişilere de maliyet bedeli ile, piyasaya göre çok uygun fiyatla vermektedir. OGM, Orman Fidanlıklarda , dikilmesi koşulu ile, üç adete kadar fidanı ücretsiz  vermektedir” dedi.

Çanakkale’de 61 donanımlı araç görevdeydi Çanakkale’de 61 donanımlı araç görevdeydi

Muhabir: Cuma Deren