Çanakkale Belediyesi, meclisinden geçirdiği kararla Karacaören Köyü yakınlarında 50 dönümlük arazi mezarlık yeri olarak belirlenirken, bu durum bazı tartışmaları da beraberinde getirdi. Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Halit Kubilay Fırat bu durumu ses yükselten isimlerin başını çekti.

Çanakkale’nin gelişim ve yayılım alanlarına, bu kararla birlikte set çekildiğini aktaran Fırat, 50 dönümlük bu bölgenin mezarlık olarak değil; Özgürlük Parkı, Halk Bahçesi gibi büyük bir yeşil alan olarak kullanılması gerektiğini ifade etti. Mezarlık için çok daha uygun bölgeler varken, Çanakkale’yi kısıtlayan bu karardan vazgeçilmesini istedi.

Geçtiğimiz günlerde Karacaören Köyü Muhtarı ile birlikte bölgeye giderek videolu açıklamada bulunan Başkan Fırat, 50 dönümlük arazinin mezarlık yerine yeşil alan, sosyal alan olarak değerlendirilmesinin daha verimli olacağını söyledi. Mezarlık için kentin farklı yerlerinde başka alanların da kullanabileceğini aktaran Fırat, belediye meclisinin kararını gözden geçirmesi gerektiğini bildirmişti. Fırat’ın açıkları kentte gündem oluşturdu. Sosyal medyadan çok sayıda kişi kendisine destek verirken, eleştirenler de oldu.

Kedi taklidi yapan martıların mama avı kamerada (Tıkla İzle) Kedi taklidi yapan martıların mama avı kamerada (Tıkla İzle)

“Mezarlık projesi, toplumun ihtiyacını karşılamıyor”

Kent Konseyi Başkanı Halit Kubilay Fırat konunun üzerine gitmeye devam ederken, açıklamalarına bir yenisini daha ekleyerek şu cümleleri kurdu: “Bu toprakların geleceği için açık ve net konuşuyorum, bu alan, halkın ortak nefes alacağı sosyal alanlara ayrılmalı! Bu bölge, yakında ‘mezarlık’ adı altında şehrin önünü kesen bir anlayışa teslim edilecek. Peki soruyorum: bu bölgede çocuklarımızın oyun alanlara mı, yoksa mezarlıklara mı daha çok ihtiyacımız olacak? Bu alan, binlerce ailenin huzur bulacağı parklar, spor alanları ve kuşaklar boyu sürecek bir miras olarak planlanmalı! Mezarlık projesi, yalnızca bir ‘kolay çözüm’dür. Oysa biz, zor olanı seçmeliyiz. İnsan odaklı, yeşili koruyan, toplumsal hafızaya saygılı bir kent inşa etmek!

Biliyorum, bazılarınız ‘Bu söylemlerin arkasında da rant var’ diye düşünebilir. Ama burada hiçbir kişisel çıkar, gizli anlaşma yok! Benim ne burada arazim var ne de emlak piyasasına dair bir hesap! Tek derdim, bu kentin çocuklarının yeni bir halk bahçesinde, ağaçların gölgesinde büyümesi.

Bu bölge zaten, ‘sarı alan’ diye tabir edilen imar bölgesinde kalıyor. Burası mezarlık da yapılsa, sosyal bir alan da olsa, imara açılacak. Yakın bir gelecekte binlerce ailenin yaşayacağı yerin ortasında mezarlık yerine, ailelerimizle zaman geçireceğimiz ve Çanakkale manzarasını keyifle izleyeceğimiz halkın sosyal tesis alanında kullanacağı bir alan olmasını istiyoruz.

Mezarlık projesi, toplumun ihtiyacını karşılamıyor. İstatistikler gösteriyor ki kentimizdeki yeşil alanlar, nüfusun %20’sinin bile ihtiyacını karşılayamıyor. Mezarlık için başka birçok alternatif varken; bu alanı akılcı ve sürdürülebilir bir planla sosyal donatıya dönüştürelim.”

Muhabir: Cuma Deren