Türkiye'nin rüzgar enerjisi potansiyeli en yüksek olduğu Güney Marmara Bölgesinde yer alan Çanakkale'de, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin (ÇOMÜ) ev sahipliği yaptığı, Denizüstü Rüzgar Enerji Derneği (DÜRED) tarafından Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) ve Gemi İnşa Sanayiciler Birliği (GİSBİR) işbirliğiyle düzenlenen toplantıda sektördeki bir çok farklı konu, yerli ve yabancı bir çok katılımcı tarafından değerlendirildi. Çanakkale Valisi Ömer Toraman, programın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanında çok ciddi mesafe kat ettiğinin altınını çizerek, “Çanakkale’nin hali hazırda mevcut rüzgar enerji üretiminde İzmir ve Balıkesir’in ardından Türkiye'de üçüncü vilayet durumundayız” dedi.
Denizüstü Rüzgarda Çanakkale’nin Potansiyeli Çok Yüksek
Deniz üstü rüzgâr enerjisinin önemli ve alternatif bir rol üstleneceğine dikkat çeken Toraman, konuşmasına şöyle tamamladı “Çanakkale’nin yenilenebilir enerji kurulu güç kapasitesinin üstünde bir potansiyeli var. Rüzgar enerjisi alanında daha çok yatırım ve üretim yapma potansiyelimiz var. Şimdi bunlara alternatif olarak suüstü yüzeyleri, suüstü platformları gündeme geliyor. Türkiye, kıyı uzunluğu en yüksek olan ülkelerin içinde yer alıyor. Yine Çanakkale, vilayet olarak, Türkiye’de kıyı uzunluğu en uzun vilayetlerinin başında geliyor. Bu alanda Türkiye'nin deniz sahalarında enerji üretimi için gerekli hukuki altyapıları oluşturarak, gerekli idari düzenlemeleri yaparak, yatırımcıların önünü açarak bu alanda da enerji üretimine uygun ortamın sağlanacağına inanıyorum. İki gün sürecek Offshore Wind Türkiye 2025 toplantısının, denizüstü rüzgâr enerjisi konusunun Türkiye'de uygulanabilirliğini çok değişik perspektiflerde, çok değişik alanlarda masaya yatırıp, konuşup, olgunlaştırmak üzere çok ciddi katkılar sağlayacağına inanıyorum.”
Türkiye'nin ilk deniz üstü rüzgar enerjisi etkinliği
Çanakkale'de düzenlenen etkinlik Türkiye'nin ilk deniz üstü rüzgar enerjisi etkinliği olma özelliğini taşıyor. Offshore Wind Türkiye, iki gün boyunca enerji ve deniz sektörlerinden uzmanları, kamu kurumlarını, yatırımcıları, türbin üreticilerini ve tersanecelik sektörü gibi deniz üstü rüzgar enerjisi için önemli sektör bileşenlerinin temsilci ve katılımcılarını ağırladı. Dünya genelinden 10 ülkeden konuşmacının ve Türkiye’den alanında uzman isimlerinin yer aldığı etkinlikte, Türkiye’deki deniz üstü rüzgar alanındaki son gelişmeler, deniz üstü rüzgar projelerinin finansmanı ve yatırım imkanları; enerji endüstrisi, gemi inşası ve tersane sektörleri, altyapı ve limanlar, deniz üstü rüzgar enerjisi santrallerinin şebekeye bağlanması ve Karadeniz’e komşu ülkelerde rüzgar enerjisi potansiyeli konularında oturumlar düzenlendi. Güney Marmara Kalkınma Ajansı moderasyonunda gerçekleştirilen özel oturumda ise Güney Marmara Kalkınma Ajansı ile birlikte İstanbul Kalkınma Ajansı, İzmir Kalkınma Ajansı ve Trakya Kalkınma Ajansı temsilcileri tarafından yenilenebilir enerji ekosistemine kalkınma ajanslarının katkıları ve gerçekleştirilen çalışmalar katılımcılara aktarıldı.
“Yeşil Enerji Strateji Atölyesi ve Proje Pazarı” projeleri katılımcılarla buluştu
Offshore Wind Türkiye 2025 etkinliğinde GMKA’nın Yeşil Enerji Strateji Atölyesi ve Proje Pazarı çalışmasında öne çıkan 8 proje de katılımcılarla buluştu. Türkiye'nin farklı Yükseköğretim kurumlarının; lisans düzeyinde 2, 3, 4. sınıflarında okuyan veya yüksek lisans, doktora programında eğitimine devam eden öğrencilerin oluşturduğu takımların, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konularında projelerini etkinlik katılımcılarına sunma fırsatı yakaladı. Ayrıca proje sahipleri, mentörler eşliğinde yenilenebilir enerji temasında belirlenecek bir proje fikrini yatırımcı ile buluşturmak için yapılması gerekenlerin adım adım uygulayabileceği, strateji atölyesine katıldı.