Kışın çay olarak içmenin yanı sıra soframıza bir çok şekilde gelen kuşburnu, adeta doğal antibiyotik olarak tüketiliyor.

Filistin’e destek için bir halka da Çanakkale’de eklendi (Video)
Filistin’e destek için bir halka da Çanakkale’de eklendi (Video)
İçeriği Görüntüle

Yaptığı paylaşımlarla Çanakkale’nin doğasını tanıtan ve doğada yetişen faydalı bitkiler hakkında bilgiler veren Orman Yüksek Mühendis Mehmet Akkan, bu kez yaklaşan soğuk kış günlerinde içenleri hem sıcak tutacak hem de sağlıklı bırakacak Kuşburnu ile ilgili bilgiler verdi. Çanakkale sınırları içerisindeki Kazdağları ve Biga Yarımadasında doğal olarak yetişen çiçekleriyle büyüleyen, tadıyla hem sağlık hem de sofraları zenginleştiren Kuşburnu hakkında önemli bilgiler verdi. Akkan kendi sosyal medya hesabındna yaptığı paylaşımda “ Binbir Pınarlı İda olarak bilinen Kazdağlarının ve Biga Yarımadasının bir güzelliği daha, Yabangülü. Kuşburnu, gülgiller ailesine bağlı gül cinsinden rizomsuz ve kemerli bir çalıdır. Kuşburnudan reçel, jöle, marmelat, şurup, çorba, çay, şarap ve benzeri ürünle elde edilir. Kuşburnu, çilek gibi çiğ olarak yenebilir. Tüyleri kaşıntı tozu olarak kullanılır. Çayı ve marmelatı yapılmaktadır. C vitamini bakımından en zengin meyvedir. Meyve etinin hemen altındaki tohumların etrafında bir tüy tabakası vardır. Tohumlarındaki kılların yutulduğunda ağız ve sindirim yolunda tahrişe neden olabileceği rapor edilmiştir” dedi.

Çanakkale Ak Parti İl Başkanlığından Büyükkongreye Davet (5)-11

Sağlıkta geniş alanda kullanılıyor

Paylaşımında, yaklaşan kış aylarında artan grip nedeniyle oluşan grip hastalığı başta olmak üzere pek çok hastalığa karşı bağışıklık oluşturduğuna dikkat çeken Mehmet Akkan “Grip, ne soğuk algınlığına karşı etkilidir. Güçlü bir antioksidandır. Bağırsak düzenleyici ve idrar söktürücüdür. Romatizma tedavi edici, büzücü, gaz giderici, idrar söktürücü, müshil, oftalmik ve kurt düşürücüdür. Kuşburnu, soğuk algınlığı, influenza, küçük enfeksiyöz hastalıklar, ishal ve gastrit tedavisinde dahili olarak alınır. Şurubu, ilaçlarda hoş bir lezzetlendirici madde olarak kullanılmış ve öksürük karışımlarına ilave edilmiştir. Bitkiden elde edilen damıtılmış su hassas ciltler için bir losyon olarak kullanılır. Meyveleri kadın hastalıkları, soğuk algınlığı, öksürük, diyabet, astım ve grip tedavisinde kullanılmıştır. Böbrek kumları, bronşit, romatizma, böbrek ve kardiyak hastalıklar, bağırsak bozuklukları, çıban, egzama, kaşınma, karın ağrısı ve hemoroid tedavisinde başvurulmuştur. Yabangülü, kuşburnu bitkisinin ilkbahar aylarında çiçeği toplanmaktadır. Sonbaharda da meyvesi olgunlaşır ve toplanarak kurutulur ya da marmalatı da yapılmaktadır. Kurutulmuş kuşburnu da el sanatları ve ev kokuları için kullanılmaktadır. İnyupikler kuşburnu ile yabani frenk üzümü ve yüksek çalı kızılcıklarını karıştırıp şurup haline getirilerek kullanılabilir” ifadelerine yer verdi.

Çanakkale Ak Parti İl Başkanlığından Büyükkongreye Davet (6)-10

Antik geçmişi olan bir bitki

Sadece günümüzde değil, geçmişte de bitkiden yararlanıldığını belirten Akkan “ Günümüzde ki Gül çeşitleri, doğada bulunan Yabangülünün kültüre alınması ile çeşitlenmiştir. Binlerce yıl önce doğada ki bu yabangülü kullanılmaktadır. Troya savaşında Aşil, Hektor’u öldürdükten sonra karısı Andromahi kalenin burçlarından bakarak gül rengindeki şafağın ışıkları altında kocasının cesedini görür. Herodot’a göre Midas’ın bahçelerinde birçok gül çeşidi yetiştirilmekteydi. Başlangıçta cenaze törenlerinde kullanılsa da Roma uygarlığı döneminde güller çoğunlukla düğün törenlerinde kullanılmıştır. Bu adet günümüzde de devam etmektedir. Gül çok sayıda kültürde ana tanrıça ya da güzellik tanrıçasının bitkisidir. İslam inancında da Hz. Muhammed’i simgeler. İskandinav mitolojisinde Holle’nin bitkisidir” dedi.

Muhabir: Cuma Deren