Dikili’de orman yangını Dikili’de orman yangını

Toprak Mahsulleri Ofisi, 2024 yılı hububat alım fiyatları ve fark ödemesi desteklerini açıkladı. Hububat alım fiyatları, ton başına makarnalık buğdayda 10 bin lira, ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira ve arpada 7 bin 250 lira olarak belirlendi.

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilere buğday için ton başına bin 750 TL’ye kadar, arpa içi ise 750 TL’ye kadar fark ödemesi desteği verileceği bildirildi. Buna göre, fark ödemesi destekleriyle birlikte üreticilerin eline ton başına makarnalık buğdayda 11 bin 750 lira, ekmeklik buğdayda 11 bin lira ve arpada 8 bin lira geçecek.

“Adil fiyat politikaları talep ediyoruz”

Çanakkale Merkez Muhtarlar Derneği Başkanı Ufuk Göçoğlu, belirlenen fiyatlara tepki göstererek bir açıklama yaptı. Bugünün, çiftçiler için kara bir gün olarak tarihe geçtiğini aktaran Göçoğlu, “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), buğday ve arpa fiyatlarını açıkladı ve bir kez daha umutlarımızı yerle bir etti. TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon %75, girdi fiyatlarındaki artış %50 iken, buğday alım fiyatındaki artış sadece %12. Bu sorunun cevabını bulamadığımız sürece, köylerdeki çiftçiler yok olma riskiyle karşı karşıya kalacak. Ekonomik kriz, emeğimizi ve ürünlerimizi maliyetin altında satmaya zorlayarak çözülemez. Atatürk, kalkınma hamlesini tarım alanında yapmıştı ve bu mirası korumak hepimizin sorumluluğudur. Ancak günümüzde, bu fiyatlar neye göre, kime göre belirleniyor? Girdi maliyetlerimiz artarken, ürünlerimizin fiyatları yerinde sayıyor. Bu adaletsizliğe dur demek için sesimizi duyurmalıyız. Tarımın ve çiftçinin önemini unutmamalıyız. Bizim alın terimizin karşılığını almak hakkımız. Adil fiyat politikaları talep ediyoruz” cümlelerini kurdu.

Muhabir: Veysel Akın Salkın