13 Mayıs Salı günü AFAD verilerine göre saat 20:50’de merkez üssü Ege Denizi Çanakkale Bozcaada açıkları olan 3,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Derinliği 10,31 kilometre olarak aktarılan deprem hissedilmezken herhangi bir panik yaratmadı.
Çanakkale’de yaşayan Onsekiz Mart Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, Bozcaada açıklarında oluşan sarsıntıya ilişkin değerlendirmelerde bularak, önemli konuya dikkat çekti.
Depremin küçük ama yerinin önemli olduğuna değinen harita üzerinden aktarım da yaparak Perinçek, “Depremleri ciddiye almayanlar için 3.3 büyüklükte önemsiz gibi görülen bir deprem yaşadık. Küçük ama yeri nedeniyle önemli bir deprem yaşadık. Basında bazı yorumlar yapılmış; Bozcaada’da deprem tehlikesi yokmuş!
Bozcaada dolayında ve kuzeybatısında en son 2019 ve 2022 yıllarında olmak üzere önceki yıllarda çok sayıda deprem olmuştur. Bu depremlerin odak noktalarının dizilimi Güneybatı Kuzeydoğu bir fayı işaret etmektedir. Bu fay Bozcaada Fayı olarak adlandırılmıştır. Bozcaada Fayı, Çanakkale Boğazı girişinde 2019 Ekim ayında çok sayıda deprem üretmiştir. Bu fay önceki yıllarda çalıştığımız boğaz içindeki faylara bağlanmaktadır. Bozcaada Fayı üzerinde, Yunan adaları yakınında yıkıcı olan depremler yaşanmıştır. Bozcaada güneybatısındaki Agios Efstratios (Bozbaba) adası yakınında 1968 yılı Şubat ayında olan 7.0 (7.4) büyüklükteki deprem adadaki çoğu evi yıkmıştır. Ana şok arkasında en büyüğü 5.6 olan 2800 artçı deprem yaşanmıştır. Bu depremin Bozcaada kıyılarında çalıştığımız çok sayıdaki heyelanı tetiklediği düşünülmektedir. Bozcaada heyelanlarının ikinci bir tetikleyicisi Çanakkale Boğazı kıyısında Güzelyalı dolayında 1875 yılında olan yıkıcı depremi olabilir. Kesin neden için çalışmalar devam etmektedir” açıklamasında bulundu.