Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, 2025 yılı küçükbaş kurbanlıklar için tavsiye edilen canlı kilo fiyatlarını açıkladı. Birliğin Sorumlu Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Bekir Sıtkı Ayağ, üreticilere ve tüketicilere yol göstermek amacıyla fiyat belirlemesi yaptıklarını, açıklanan fiyatların bağlayıcı değil, sadece tavsiye niteliği taşıdığını vurguladı. Ayağ, kurbanlık satışlarının geleneksel olarak pazarlık usulüyle yapıldığını anımsatarak, “Nihai fiyat, alıcı ile satıcı arasında şekillenir. Ancak piyasada dengenin korunması ve üreticinin emeğinin karşılığını alması açısından bu tür fiyat önerileri önemlidir” dedi.
İki Yaka İçin Ayrı Fiyatlar
Çanakkale’nin Anadolu ve Avrupa yakası olarak ikiye ayrıldığını belirten Dr. Ayağ, hayvan geçişlerinin kontrollü olması nedeniyle her iki bölge için farklı tavsiye fiyatları açıklandığını söyledi. 2025 yılı için Anadolu yakasında keçi için canlı kilo tavsiye fiyatı 300 TL, koyun için ise 350 TL olarak belirlendi. Avrupa yakasında ise bu rakamlar keçi için 320 TL, koyun için ise 370 TL olarak açıklandı.
“Kurbanlık Yetiştirmek Karlı Bir İş Değil”
Kurbanlık hayvan yetiştirmenin üretici açısından ciddi maliyetler barındırdığına dikkat çeken Ayağ, “Kuzular genellikle Eylül – Aralık aylarında doğar, bahar aylarında ise piyasaya sürülür. Bu dönemde kuzu fiyatları yüksek olur. O yüzden birçok üretici erken dönemde kuzu satarak sezonu kapatmayı tercih ediyor. Kurbanlık olarak bir yıl boyunca hayvan bakmak, yem ve enerji gibi girdi maliyetlerinin sürekli artması nedeniyle artık çok da kârlı değil” dedi.
“Bir Hayvan Kaybı, Tüm Karlılığı Etkiliyor”
Ayağ, yetiştiricilerin yıl boyunca birçok riski göze alarak kurbanlık hayvanları beslediğini ve bu süreçte oluşabilecek hayvan kayıplarının üreticiye ciddi maliyet getirdiğini ifade etti. “Eğer üretici 50 kurbanlık hayvan bıraktıysa, iki ya da üç hayvan kaybı bile kar marjını düşürebilir. Yem fiyatları ve diğer girdiler her geçen ay artıyor. Bu da hayvancılığı zorlaştırıyor” diye konuştu.
“Fiyatlar, Üreticinin Ayakta Kalabilmesi İçin Belirlendi”
Her yıl kurbanlık fiyatları için maliyet analiz çalışması yaptıklarını söyleyen Ayağ, 2025 yılı fiyatlarının da bu kapsamda belirlendiğini aktardı. “Üreticilerin bu işten zarar etmemesi için, keçide 300-320 TL, koyunda ise 350-370 TL fiyat seviyelerini öneriyoruz. Ancak bu fiyatlar bağlayıcı değil. Pazarlık usulüyle satılan kurbanlıklar için nihai karar her zaman alıcı ve satıcıya aittir” dedi.
Son olarak kurban pazarlarının hem üretici hem tüketici açısından sağlıklı işlemesi gerektiğini ifade eden Ayağ, “Temennimiz; hem üreticilerin elindeki kurbanlıkları zarar etmeden satabilmesi, hem de vatandaşların uygun fiyatlarla kurban ibadetlerini yerine getirebilmesidir. İnşallah güzel, bereketli ve huzurlu bir Kurban Bayramı geçiririz” ifadelerini kullandı.