Sokak hayvanları unutulmuyor Sokak hayvanları unutulmuyor

Lapseki’nin Beyçayır köyünde yaşayan 72 yaşındaki Rukiye Kurdoğlu, birkaç yıl önce başladığı kivi yetiştiriciliği ile köyde yeni bir tarım trendi başlattı. Rukiye Kurdoğlu, kivi fidanlarını ilk aldığında amacının sadece deneme yapmak olduğunu belirtti. Ancak kısa sürede aldığı sonuçlar, onu bu alanda daha fazla yatırım yapmaya teşvik etti.

Rukiye Kurdoğlu, kivi fidanları ile tanışma hikayesini şu sözlerle anlattı: "Lapseki merkezde dolaşırken, tanımadığım bir meyve olan kivi fidanını gördüm ve merak ettim. Bu fidanı alıp köyümüzde denemek istedim. Amacım, kivi fidanının Beyçayır’da yetişip yetişmeyeceğini görmekti. Kısa sürede meyve vermeye başladığını görünce, daha fazla fidan alarak bahçemi genişlettim." Şu an bahçesinde 7-8 kivi ağacı bulunduğunu belirten Kurdoğlu, bu ağaçların her birinin verimli olduğunu ve kaliteli meyveler verdiğini söyledi. "Hepsi de çok güzel meyve veriyor. Genç olsaydım, bu verimli meyveyi daha büyük bir tarlaya ekerdim," diyen Kurdoğlu, köydeki diğer komşularının da kivi yetiştirmeye başladığını sözlerine ekledi.

Kivi Üretimi Ekonomik Katkı Sağlayacak

Lapseki’nin kivi üretimine yönelmesi, ilçe ekonomisine de olumlu yansımalar yapması bekleniyor. Şeftali üretimiyle kazandığı ün ve ekonomik kazanç, kivi üretimi ile daha da pekiştirilecek. Özellikle kivi gibi yüksek değerli bir meyvenin üretiminin artması, hem bölge çiftçilerine yeni bir gelir kaynağı yaratacak hem de Lapseki’nin tarımsal üretim profilini çeşitlendirecek. Beyçayır köyünün ikliminin kivi gibi farklı meyveler için uygun olduğunu belirten Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, "Beyçayır köyümüz ilçeye uzak köylerimizden bir tanesi dağ havası hakim burada. Burada genelde hayvancılık ve kuru tarım hakim bunun yanı sıra bildiğiniz gibi ilçemiz şeftali, nektarın meyvecilik ile anılan bir ilçe bu bölgede farklı meyvelere yönelim var. Mesela kivi gördüğünüz gibi yetişiyor bu bölgede. Alternatif ürünler coğrafyamızın her yerinde yetişmeye devam ediyor. Az önce üreticimiz ile de görüştük şu zamanlarda akşam saatlerinde çiğ düşmeye başlamış bizim bu konulara coğrafyamız çok uygun. Tabiri caiz ise insanı diksek insan yetişecek bu coğrafyada yaşamaktayız. Lapseki her ürünün yetiştiği bir ilçe ve üreticilerimiz de bu konuda çok bilinçli ve bilinçli olan üreticilerde arama eyleminde ekonomiye nasıl can katabiliriz, nasıl farklı ürünlere yönelebilirizin derdinde bizde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak dilimizin döndüğü ve yaptığımız araştırmalar netçisinde üreticilerimize güzel ve kaliteli bilgiler vermeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Köylerinin iklim olarak çok farklı Karadeniz bölgesini andırdığını belirten Beyçayır Köy Muhtarı Zühtü Acar, "Daha yaz ayları olmasına rağmen bir akşam saatlerinkinde üzerimize mont almadan dışarıya çıkamıyoruz. Şimdi köyümüz halkında kivi ekmeye başladılar. Bir komşumuz ekmiş yetiştiğini görenler birkaç kivi fidanı ekmeye başlamışlar. Ben gördüm çok güzel bir görünümü var” dedi.

Beyçayır köyünde yaşayan Recep Demiroğlu ise, "Komşumuzda gördüm üzüm gibi salkım salkım çok hoşuma gitti. Onun bahçesinde olmuş benim bahçemde neden olmaz diyerek bende ilk etapta 5 kivi fidanı ektim. Daha yeni ama yetişmesi çok iyi gidiyor. Köyümüzün iklimi çok güzel ne diksek oluyor. Eğer istediğim verimi alırsam uygun yerime daha fazla ekmeyi düşünüyorum” diye konuştu.

Muhabir: Şahver Banu Çağlak