Son yılların yükselişte olan kahve kültürü ile ilgili bilgi paylaşımını arttırmak, kahve çeşitleri ve yapılışı ile ilgili bilgiler verilmesi amacı ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün girişimi , Çanakkale Belediyesinin destekleri ile Türkiye’nin önemli kahve uzmanlarının da katılımı ile çeşitli söyleşilerin ve workshopların gerçekleştirildiği Gastro Kahve Günleri gerçekleştirildi. İki gün sürecek bu anlamlı etkinlikte ayrıca bardağı ile gelenlere de yüzde 20 indirimli kahveler verilecek.
Çanakkale Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen açılış programına Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Rektör Cüneyt Erenoğlu, akademisyenler, öğrenciler ve kahve müdavimleri katılım gösterdi. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müesser Korkmaz, etkinlik hakkında bilgiler vererek “Açılışını yaptığımız ilk günde yaklaşık 1, 5 saatlik panellerimiz olacak ardından da kahve tanıtımını ve bilgilendirmesini sağlayacak workshoplar olacak. İkinci günde de aynı programlar olacak. Bu programa katılan öğrenci ve vatandaşlar kahve ile ilgili çok şey öğrenmiş olacak. Bu programın bir festivale dönüşmesi en büyük arzumuz ve inşallah Çanakkale’de tıpkı İzmir gibi, İstanbul gibi büyük şehirlerde yapılan o nitelikli kahve festivallerini Çanakkale’ye taşıyabiliriz. Bu anlamda Çanakkale’nin gerçekten kültür ve sanata olan eğilimin ne kadar güçlü olduğunu tüm yurda gösteririz diye umuyorum” dedi.
Ülkemizde kahve kültürü oluşmaya başladı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ferah Özkök ise yaptığı konuşmada kahvenin gelişimi ve gastronomideki yerine değinerek “ Kahve bir kültür ve gastronominin çok önemli bir alanı. Bu alanın tabi ki sosyolojiyle, ekonomiyle, psikoloji ve sağlık ile çok yakından bir ilişkisi var. Baktığımızda ülkemizde bu anlamda bir kahve kültür oluşmaya başladı. Biz ilk olarak ellerinde kahve bardakları ile yürüyen insanları görmeye başladık . Bu normalde Türk kültüründe karşılaştığımız bir durum değil. Bu da aslında küreselleşmenin de yarattığı çok ciddi bir etki. Bu etkiyi diğer ülkelerde gördüğümüz gibi ülkemizde de görebiliyoruz. Dünya’da var olan 30 tür kahvenin ülkemizde de yayıldığını görebiliyoruz. Bu anlamda ekonomik olarak da çok ciddi bir istihdam sağlıyor. İnsanlar Gastronomi mezunu olsun ya da olmasın, kahve alanında istihdam edilmeye başladılar. Bu alandan gelirler elde edilmeye ve ihracatlar yapılmaya başlandı. Dolayısı ile kahvenin bir de ekonomi tarafı var” dedi.
Garipsediğimiz kahve kültürünü şimdi biz yapıyoruz
Programda bir konuşma yapan ve Kahvenin gelişimine dikkat çeken Rektör Cüneyt Erenoğlu ise “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, üzerinde çalıştığı çok güzel bir proje oldu. Bu program bir söyleşiden çıktı ve yaygın etkisi çok daha fazla olacak. Kahve bir kültür olmaya başladı. Ben 1990’lı yıllarda doktora yaparken Uluslararası bir sempozyuma gittiğimde önümüze bir kahve konduğunda garipserdik. Şimdi aynı duruma biz geldik. Hızla gelişen kahve sektörünü biz de yakından izliyoruz. Bu etkinlikte de alanında kaliteli ve güzel işler yapan panelistler olacak. Sunumu bile nerdeyse bir sanat dalı haline gelen kahve hakkında önemli bilgiler veren çok güzel bir etkinlik olacak emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.
Bir Kahvenin bizde 40 yıl hatırı var
Belediye Başkanı Muharrem Erkek ise yaptığı açıklamada “Çanakkale Belediyesi olarak vizyonumuzun, misyonumuzun içerisinde hep şunu söylüyoruz. Tarihini, kültürünü, doğal güzelliklerini koruyan örnek bir kent olmasını istiyoruz. Kültür de dediğimiz zaman bir çok konu olduğu gibi kahve de bunun içerisine giriyor. Ben üniversitemize çok teşekkür ediyorum, çünkü kente katkıları çok büyük. Üniversite ile hayata geçirdiğimiz projeler çok daha güzel ve anlamlı oluyor. Yerel Yönetimler ile üniversite beraber adım atıyorsa bir kentte, o kent yükselir. Çanakkale’de bizler bu konuya önem veriyoruz. En son Sarıçay kenarındaki bir palamut deposunu, gastronomi alanında çalışmaların yürütüldüğü bir merkez olması için üniversitemize tahsis ettik. Burası hayata geçtiğinde gastronomi alanında daha iyi çalışmalara imza atacağız. Bizim kültürümüzde kahvenin çok önemli bir yeri var. Çünkü atalarımız demiş ‘bir kahvenin 40 yıl hatırı var’ derdi. Kahvenin artık hayatımızda çok önemli bir yeri var. Bu kültürle ilgili Çanakkale’de de önemli çalışmalar yapılıyor. Bu çalışma ile bize kahvenin güzelliklerini anlatan katılımcılara ve bu anlamlı etkinliğe destek olanlara teşekkür ederim” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından söyleşiye geçildi. ÇOMÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müesser Korkmaz moderatörlüğünde gerçekleştirilen ilk gün panelinde Kahve Danışmanı Gastronomi Yazarı Cenk Girginol, Coffee Manifesto Eğitim Sorumlusu SCA Türkiye Cezve & İbrik Şampiyonu Koray Erdoğdu, Coffee Manifesto Eğitici Roaster SCA Türkiye Ödüllü Roaster Mertkan Kılıçcı, -de la Pau Coffee Company Kurucu Ortak ve CEO Serap Akçay ve Federal Coffee Company Kurucu Ortağı Ömer Özgel, birer sunum yaparak kahve hakkında bilgiler verdiler.