Çanakkale’de kamu kurumları, özel sektör kuruluşları, STK'lar, AFAD gönüllüleri ve ÇOMÜ öğrencileri ile öğretim üyelerinin katılımıyla ilimizde Çanakkale Afet Tatbikatı icra ediliyor.
Tatbikat senaryosuna göre, sabah saat 09:30’da merkez üssü Çanakkale merkeze bağlı Fevzi Çakmak Köyü olan 6,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kent merkezi ve Lapseki ilçesi başta olmak üzere geniş alanda hissedilen deprem sonrası ekipler, gelen ihbar üzerine kurtarma çalışmaları için Çanakkale Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden harekete geçti.
Kemalpaşa Mahallesi Lise Caddesi ve İsmetpaşa Mahallesi 30 Ağustos Caddesinde enkaz çalışmaları gerçekleştirildi. Ayrıca yine İsmetpaşa Mahallesi Çanakkale Belediyesi Eski Su Artıma Tesislerinin olduğu bölgede yangına müdahale ederken; Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) tehditlere karşı müdahaleler yaptı.Tatbikat büyük heyecana sahne olurken, gerçeği aratmayan anlar yaşandı. Ekiplerin enkazdan yaralı kurtarma çalışmaları ve sokaktan geçen vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.
Tatbikat kapsamında ayrıca öğleden sonra Cevatpaşa Mahallesi Pirireis Caddesi ile Dr. İbrahim Faik Sokak, Esenler Mahallesinde Çetin Emeç Caddesi, Lapseki ilçesindeki Cumhuriyet Mahallesi Marmara Caddesi’nde bulunan binalarda enkaz çalışmaları gerçekleştirilecek. Çanakkale Havalimanı’nda da tahliye çalışması yapılacak.
700’e yakın personelin katılımıyla gerçekleştirilen tatbikatta, olası bir deprem ve devamında oluşabilecek ikincil afet senaryoları çerçevesinde toplam 9 olay sürümü planlanırken; kurumlar arası iş birliği, koordinasyon ve müdahale kapasitesinin artırılması hedefleniyor.