Çanakkale’nin Kazdağları’nın eşsiz ekosistemine sahip Bayramiç ilçesinde, yüz yıllardır geleneksel yöntemlerle üretilen atalık badalan fasulyesinde hasat dönemi başladı. Çiftçiler, atalarından kalan bu tohumları koruyarak, lezzetini ve kalitesini muhafaza eden ürünler elde etmeye devam ediyor.
Bayramiç, tarımın en yoğun yapıldığı bölgelerden biri olarak öne çıkarken, son yıllarda dışarıdan getirilen tohumların lezzet kaybına ve çeşitli hastalıklara yol açması, çiftçileri yeniden atalık tohumlara yönlendirdi. Özellikle badalan fasulyesi, Bayramiç’te yüzyıllardır üretilen önemli tarım ürünlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Bu yıl da üreticiler, badalan fasulyesini başarılı bir şekilde hasat etmeye başladı. Talebin her yıl arttığı bu lezzetli ve doğal ürün, sonbaharın en verimli mahsullerinden biri olarak sofralarda yerini almaya hazırlanıyor.
MasterChef’te denenmesini önerdi
Bayramiç İlçe Tarı ve orman Müdürü İbrahim Çobanoğlu, Badalan Fasülyesi hasadı ile ilgili önemli bir değerlendirme yaparken, mahsulün tanıtımı için de bir öneride bulundu. Çobanoğlu “İlçemizin vazgeçilmez ve tarifi mümkün olmayan lezzeti Badalan Fasulye hasadı başladı. Atalık yerli tohumlarla yüzlerce yıldır yetiştirilen, çocukluktan itibaren yöre halkının sonbahar mevsimi lezzeti badalan fasulye talepleri karşılanmaya çalışılıyor. Kuru ile yaş arası yarı nemli halde hasat edilip, küçük poşetlerle derin dondurucuda muhafaza edilebilen badalan fasulye, çok kısa pişme süresi, yoğun nefaseti ve iri dane yapısıyla hem gözü, hem gönülleri hem de mideleri doyuruyor. Coğrafi işaretli Bayramiç Zeytinyağı ile mükemmel bir ikili oluşturan gastrosinerji kaynağımız Bayramiç Badalan Fasulye tariflerinin MasterChef dede denenmesini öneriyorum” dedi.