Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, 1 Ocaktan bu yana geçen 4 aylık süreç içerisinde Çanakkale’de yaşanan asayiş olayları ve yapılan operasyon verileri hakkında bilgiler verdi. İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ersin Aslan ve İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt’un da hazır bulunduğu bilgilendirme toplantısında Vali Doç. Dr. Ömer Toraman, yapılan faaliyetler hakkında bilgiler verdi.
Vali Doç. Dr. Ömer Toraman yaptığı değerlendirmede “ 2025 yılının 1 Ocak- 30 Nisan tarihleri arasında yılın ilk 4 ayında terörle mücadele başlığı altında bölücü terör örgütü PKK'ya karşı 16 operasyon icra edilmiş. DEAŞ terör örgütüne karşı ise iki operasyon icra edilmiş. FETÖ terör örgütüne karşı da iki operasyon icra edilmiştir. Vatandaşımızın huzuru için, Çanakkale'nin huzuru için kolluk primlerimiz 7/24 canla başla vazifelerini yürütüyorlar. Bu çalışmalarının emeklerinin karşılığını da çok şükür alıyoruz.
2025 yılının ilk 4 ayında kişilere karşı işlenen 10 önemli suç başlığı altında meydana gelen olay sayılarına baktığımızda 2024 yılıyla mukayese ettiğimizde olay sayılarında %20'lik bir azalış meydana geldiğini büyük bir memnuniyetle ifade etmem gerekiyor. 2024 yılının ilk ayında 2 bin 590 olay meydana gelmişken, 2025 yılının ilk 4 ayında 2 bin 68 olay meydana gelmiş. Bu %20'lik azalış, kolluk birimlerimizin özellikle önleyici kolluk faaliyetlerinin devriye faaliyetlerinin bir neticesi olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan meydana gelen olayların faillerinin bulunmasında da arkadaşlarımız yoğun gayret sarf ediyorlar. Bütün imkanları teknik kapasitelerini de kullanarak, olayların aydınlatmasında da 2025 yılının ilk 4 aylık döneminde %98'lik gibi yüksek bir orana ulaşmış bulunuyoruz. Geçen yıl bu oran %97'ymiş. Burada da %1'lik bir artışla karşı karşıyayız” dedi.
Vali Toraman, Mal varlığına yönelik yapılan operasyon ve olaylara da değinerek “Bizim asayiş konusunda takip ettiğimiz ikinci suç başlığımız mal varlığına karşı işlenen suçlar. Burada da yine 7 önemli suçu takip ediyoruz. Özellikle burada da yine büyük bir başarı elde ettiğimizi ifade etmem gerekiyor. Kolluk personelimizin yılın ilk 4 ayında mal varlığa karşı işlenen 7 önemli suçta meydana gelen olay sayısını da geçen yılla mukayese ettiğimizde %34'lük bir azalma var. Bu fevkalade yüksek bir düşüş Bütün personelimizi kolluk amirlerimizi tebrik ediyorum ve her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. 2024 yılının ilk 4 ayında bu başlık altında bin 175 olay meydana gelmişken bu sene çok şükür ilk 4 ayda 770 olay meydana gelmiş. Bu olayların %34'lük azalışta da önleyici kolluk faaliyetlerin, devriyelerin 7/24 esasına göre vazife yapan arkadaşlarımızın büyük emekleri var” dedi.
Kaçaklar yakalanarak yeniden cezaevine teslim edildi
Çanakkale’nin Açıkhava ceza evinden firar edenler veya hakkında arama bulunan şahızlara da geçit verilmeyerek suçluların vatandaşların arasında gezmesini önlemek amacıyla yürütülen faaliyetlere de değinen Vali Doç. Dr. Ömer Toraman “ Asayiş konusunda takibini yaptığımız bir başka husus da daha önce suç işlemiş yargılanmış ve mahkemeler tarafından hakkında hapis cezası verilmiş şahısların cezalarını çekmek üzere cezaevlerine yakalanarak teslim edilmesi başlığı. Burada da yine 2025 yılının ilk 4 ayında hakkında kesinleşmiş hapis cezası olan 584 aranan şahsı kolluk birimlerimiz tarafından yakalayarak cezaevine teslim etmiş bulunuyorlar. Ayrıca adli makamlarca ifadesine başvurulmak üzere hakkında arama kararı bulunan bin 977 şahıs hakkında da gerekli yakalama yapılarak, bunlar da adli mercilere intikal ettirilmiş bulunuyor. Burada esas gayemiz hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahısların aramızda dolaşmasını engellemek ve bunların cezalarını çekmek üzere cezaevlerine teslimini sağlamak” dedi.
Devriyelerde 186 ruhsatsız silah ele geçirildi
Yasadışı silahlanmaya karşı da yürütülen çalışmalara değinen ve devriyelerde ruhsatsız silahlara geçit verilmediğini dile getiren Vali Toraman “ Asayiş suçlarında karşımıza çıkan en önemli suç aletleri maalesef ruhsatsız silahlar. Bu ruhsatsız silah konusunda da kolluk birimlerimiz sıkı bir takip yürütüyorlar. Özellikle devriye ekiplerimiz şüpheli gördükleri durumlara müdahale ederek, ciddi manada ruhsat silahla mücadele ediyorlar. Yılın ilk 4 ayında 2025 yılının ilk 4 ayında kolluk birimlerimiz 186 silah ele geçirmişler Ruhsatsız silah ele geçirildi. Haklarında kanunların öngördüğü gerekli işlemleri yürütmüşler” dedi.
Organize suç örgütleri çökertildi
Çanakkale’de oluşturulmak istenen organize suç örgütlerine yönelik yapılan operasyonlara da değinen Vali Toraman “Organize suç örgütlerine karşı kararlı mücadelemiz devam ediyor. Hiçbir yapının hiçbir grubun kanunlarımız hilafında kendine güç vehmederek, güç atfederek vatandaşımızın huzurunu bozmasına müsaade etmiyoruz. Bu çerçevede organize suçlarla mücadele kapsamında, yılın ilk 4 ayında 6 operasyon gerçekleştirmişiz. Bu altı operasyonda 4 organize suç örgütü çökertilmiş 34 şüpheli gözaltına alınmış. Bunlardan adli makamlarımız tarafından 20'si tutuklanmış 5’ine de adli kontrol kararı verilmiş. Bundan sonra da organize suç örgütlerine karşı mücadelemizi aynı kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.
Uyuşturucu ve siber suçlularına darbe
Çanakkale’de uyuşturucuya geçit vermediklerini sile getiren ve son dönemlerde artan sanal kumar başta olmak üzere siber suçlar kapsamında ada çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Vali Doç. Dr. Ömer Toraman “ Bir diğer suçla mücadele başlığımız uyuşturucuyla mücadele. Burada da yine yılın ilk 4 ayında 78 operasyon gerçekleştirmişiz. Uyuşturucu madde imal ve ticaret başlığı altında bu operasyonlarda 110 şahıs gözaltına alınmış. Bunlardan 60'ı adli makamlarımızca tutuklanmış. Ayrıca uyuşturucu madde kullanan 447 şahıs hakkında da işlem yapılmış. Muhtelif miktarda ele geçirilen uyuşturucular da bu suyuna uygun olarak imha edilmiştir.
Maalesef son dönemlerde suçlar artık siber alemde yoğunluk kazanmaya başladı. Oyüzden kolluk birimlerimiz siber alemde de devriye faaliyetlerini takiplerini izlemelerini yoğun bir şekilde sürdürüyorlar. Yılın ilk 4 ayında kolluk birimlerimiz bin 955 şahıs ve veya hesap tespit edilerek haklarında işlem yapılmış. Suç unsuru ihtiva ettikleri için siber suçlarla mücadele kapsamında terörle iltisaklı 71 şahsa yasa dışı bahis bilişim suçları kapsamında 9 operasyon gerçekleştirerek 12 şahıs gözaltına alınmış. Çocuk istismarı konusunda da 9 operasyon yapılarak 8 şüpheli gözaltına alınmıştır. Bütün bu faaliyetlerde Cumhuriyet Başsavcılığımızın koordinesinde çok kıymetli cumhuriyet savcılarımız ve hakimlerimiz yakalanan şüphelilerin kanunların öngördüğü şekilde yaptırımla karşılaşması için ellerinden gelen gayreti de gösteriyorlar” dedi.
Trafikte herkesin önlem alması gerekiyor
Trafik alanında yapılan faaliyetleri anlatırken hafta sonu yaşanan acı trafik kazasını hatırlatarak tüm vatandaşları trafikte duyarlı olmaya çağıran Vali Doç. Dr. Ömer Toraman “Maalesef son günlerde Çanakkale'de çok üzücü trafik kazaları meydana geldi. Bir otobüsün karıştığı kazada hafta sonu maalesef 8 vatandaşımızı kaybettik. Bu vesileyle vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Biz bu kazaları azaltabilmek için denetimlerimizi kolluk olarak fevkalade artırmış bulunuyoruz. Fakat görünen o ki biz ne kadar denetimi artırsak artıralım yine kazalar meydana geliyor maalesef ve yine vefatlar meydana geliyor. O yüzden trafikte bulunan her bir sürücünün yayanın, trafikte olan herkesin kurallara uyma konusunda azami gayret göstermesi gerekiyor. Bu yalnızca kolluk denetimleriyle çözülebilecek bir mesele değildir. Burada hepimizin ortak hareket etmesi ve sorumluluk alması gerekiyor Lütfen trafikte kurallara uyarak seyahat edelim.
Yılın ilk 4 ayında denetlenen araç sayısını 526 bin olarak sizlerle paylaşmak istiyorum. Geçen yıla mukayese ettiğimizde denetlediğimiz araç sayısını %52 artırmışız. Yani geçen yıl yılın ilk 4 ayında 345 bin araç denetlenmişken, bu sene ilk 4 ayda 526 bin araç denetlenmiş. %52'lik artış trafik kolluk personelimizin hem emniyetin hem de jandarmanın trafik personelinin olağanüstü gayretiyle çabasıyla gerçekleşmiş. Burada esas gayemiz hep söylüyoruz, trafikte muhataplarımıza bilgilendirmede bulunmak, farkındalık oluşturmak. Hiçbir şekilde birinci önceliğimiz ceza yazmak değil. Ama eğitime daha çok önem vermeye çalışıyoruz.
Bu denetimler vesilesiyle bir başka rahatsız edici husus olan yetkisiz çakar kullanan araçlara karşı da denetimlerimizi arttırıyoruz. Bu sene yılın ilk 4 ayında 2 binin üzerinde aracı bu başlık altında denetlemişiz. Çakarlı denetim yapılan araç sayısına da geçen yıla mukayese ettiğimizde %23'lük bir artış gerçekleştirmiş arkadaşlarımız Trafik kolluk personelini bu vesileyle tebrik ediyorum . Öte yandan ticari taksilerde denetimlerimizi %10 arttırmışız. Okul servislerinin denetiminde %2 artırmışız. Hasılı trafik denetimi başlığı altında bütün araç türlerinde kolluk personelimiz geçen yılı mukayese ettiğimizde denetim sayılarını bir hayli artırmış bulunuyorlar” dedi.
Koruması olmayan yasadışı göçmenlere geçit verilmiyor
Avrupa’ya geçmek isteyen düzensiz göçmenlerin geçiş noktası haline gelen Çanakkale’de bu amaöla yürütülen çalışmalara da değinen Vali Toraman “Düzensiz göçle mücadele kararlıkla devam ettiğimizi vurgulamak istiyorum. İlimizde geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı 3 bin civarında stabil E öte yandan Çanakkale özellikle yasa dışı göçte bir geçiş noktası olarak değerlendirilerek, üçüncü ülkelere geçiş için kullanılma potansiyel olan bir il. O nedenle kolluk birimlerimiz hem emniyetimiz hem jandarmamız ve denizde de sahil güvenliğimiz düzensiz göçle mücadelede etkin olarak faaliyet yürütüyorlar. Ayvacık bölgesinde Küçükkuyu’da bulunan tek bir bot noktamızı , Ayvacık ilçesinde üç noktaya çıkarttık. Artık bundan sonra Babakale'de bir bot noktamız ve Behramkale'de de bir bot noktamız daha olmak üzere üç noktada arkadaşlarımız görev yapacaklar. Böylece Ayvacık sahilini ki burası yoğun olarak kullanılma eğiliminde Midirliye geçiş noktasında , Ayvacık sahilini sahi güvenlik marifetiyle botlarımız, marifetiyle daha etkin denetleme imkanına kavuşmuş olacağız .Öte yandan jandarmamızda tedarik ettiği bot vasıtasıyla artık jandarma birimimizde kıyılarımızda denetimlerine başlamış bulunuyor. Denizdeki kabiliyetimizin ve kapasitemizin arttığını ifade etmek istiyorum. bize vermiş
Kolluk birimlerimiz polis, jandarma ve sahil güvenlik yılın ilk 4 ayında 111 operasyon gerçekleştirdiler. Düzensiz göçle mücadele kapsamında operasyonlar neticesinde gözaltına alınan şüphelilerden 52'si adli makamlarca tutuklanarak cezaevlerine sevk edildi. Bakanımızın destekleriyle 3 adet mobil göç aracı faaliyet yürütüyor. Burada bu üç mobil göç aracımızda yılın ilk 4 ayında 20 bine yakın şüpheli şahsın kimlik kontrolünü yapmışız ve bu kontrol neticesinde tespit edilen 503 düzensiz göçmen de geri gönderme merkezlerine sevk edilerek yurt dışına çıkışları sağlanmış bulunuyor” dedi.