Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) iş birliğiyle hazırlanan Çanakkale İklim Değişikliği Eylem Planı, Çanakkale Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen tanıtım toplantısıyla kamuoyuna sunuldu. Toplantıya, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arda Aydın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı temsilcileri, TÜBİTAK uzmanları, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcileri ve çevre aktivistleri katıldı.
İklim Değişikliğine Karşı Ortak Çaba
Toplantıda, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yerel düzeyde yapılacak çalışmaların önemi vurgulandı. Uzmanlar, kısa, orta ve uzun vadeli stratejik hedefler üzerine sunumlar yaparak, çevresel sürdürülebilirlik, yeşil enerji kullanımı, ekosistemin korunması ve karbon emisyonlarının azaltılması gibi başlıklar üzerinde durdu.
Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Çanakkale’nin iklim değişikliği ile mücadelede örnek bir şehir olmasını hedeflediklerini belirtti. Başkan Erkek, “Çok yakın zamanda Marmara'da ciddi bir müsilaj sorunu yaşadık. Bu konuda birçok toplantıya ve çalışmaya katıldık. Bunların hepsi aslında, zamanında yapılamayan çevre yatırımlarıyla da ilgili. Çanakkale Belediyesi olarak çevre yatırımlarına her zaman büyük önem verdik. İki tane ileri biyolojik arıtma tesisimiz bulunuyor. İleri biyolojik olması son derece önemli. Marmara Denizi'nin etrafındaki illerde, büyük şehirlerde, özellikle İstanbul'da bütün tesisler ileri biyolojik olabilse ve o yüksek maliyetli çevre yatırımları zamanında yapılmış olsa belki böyle bir müsilaj sorunu yaşanmazdı. Çünkü Marmara Denizi'mizin ölmesi demek ekonomik, sosyal birçok açıdan bütün bölgeyi, bütün coğrafyayı etkileyen çok önemli bir olay. Biz Çanakkale'de doğal güzelliklerimizi, tarihimizi, kültürümüzü, kaynaklarımızı korumak için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Kazdağları da bunlardan biri. Kazdağları yalnızca yerel bir ekosistem değil, büyük bir coğrafyayı etkileyen önemli bir ekosistem. Her konuşmamda vurguladığım gibi şunu unutmamak gerekiyor; dünyada ekosistem hakkı diye bir hak var. Ve bu hak gelecek nesillerin, daha doğmamış kuşakların hakkı. Biz bu hakkı gasp edemeyiz, bu hakka zarar veremeyiz. Çünkü, gelecek nesillerin sağlıkı, temiz bir dünyada doğup büyüme hakları var. O yüzden bu çalışmaları çok çok önemsiyoruz. Önümüzdeki süreçte de Çanakkale'de su kaynaklarımızı, ormanlarımızı, tarım arazilerimizi, doğamızı mutlaka hep birlikte tüm kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları olarak korumamız gerekiyor. Çanakkale çok önemli bir tarım ve orman ili. Bu açıdan çok şanslıyız. Her zaman söylediğim gibi dünyanın en güzel şehrinde yaşıyoruz. En temel görevimiz de bu müstesna coğrafyayı, bu güzel şehri gözümüz gibi korumak olmalı. Kazdağlarının tamamı milli park olmalı. Boğazımızı, kıyılarımızı, Marmara Denizi'mizi çok iyi korumalıyız. Bu yüzden Çanakkale, Yalova ve Tekirdağ illerini kapsayan bu İklim Değişikliği Eylem Planı çalışmaları ve sonucunda hazırlanacak rapor doğrultusunda bizler de çalışmalarımızı ciddi bir şekilde yürüteceğiz.” Dedi.
Stratejik Hedefler Belirlendi
Toplantı boyunca Çanakkale’nin ekolojik yapısını korumak, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmak ve iklim değişikliğiyle mücadelede daha etkin bir rol üstlenmek için atılacak adımlar tartışıldı. Ayrıca, yerel halkın iklim değişikliği konusunda bilinçlendirilmesi ve projelere aktif katılımının sağlanmasının önemi vurgulandı.