Çanakkale Merkeze bağlı Serçiler ve Terziler köylerinde açılacak olan Maden işletmesi 14 kilometre ötedeki Çanakkale’nin tek içme suyu Atikhisar’ı tehdit ediyor. ÇED Raporunun olumlu kabul edilmesinin ardından itiraz süresine çıkan Madene karşı Çanakkale halkı bir kez daha karşı çıktı. Daha önce madencileri Çanakkale’den kovmayı başaran çevreciler ve vatandaşlar Çanakkale Belediyesinde toplanarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne kadar yürüdü. Atikhisar’ı tehdit eden madene karşı dilekçe veren Çanakkaleliler, madencileri Çanakkale’den bir kez daha kovmaya kararlı.
Su Yaşam Adalet Koalisyonu’nun çağrısıyla düzenlenen “Toplu Dilekçe Eylemi” kapsamında Çanakkale Belediyesi önünde toplanan vatandaşlar, sloganlar eşliğinde Çanakkale Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne kadar yürüdü. Yürüyüşe Belediye Başkan Vekili Öznor Benderlioğlu Doğangün, Belediye Meclis Üyeleri, İl Genel Meclisi Üyeleri, siyasi parti temsilcileri, çevreciler, STK’lar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Çevreciler burada basın açıklaması düzenleyerek içme suyunu madencilere vermemekte kararlı olduklarını dile getirdiler.
Su Yaşam Adalet Koalisyonu adına basın açıklamasını yapan Mustafa Alptuğ Akkoca “Çanakkale ili Merkez ilçesi Serçiler ve Terziler köylerinde Koza Altın A.Ş. tarafından açılmak istenen Altın-Gümüş Madeni Projesi, üçüncü kez yürütülen Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) süreci ile ısrarla gündeme getirilmektedir. Ne yazık ki geçtiğimiz hafta, 30 Temmuz'da, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED sürecinin ‘nihal’ olduğunu, yani projenin uygun bulunduğunu ilan etti. On günlük itiraz süreci sonucunda kesin karar verilecek. 14 Nisan 2025 tarihinde Ankara'daki İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (IDK) toplantısında Çanakkale Belediyesinin, Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin, milletvekillerinin, sivil toplum örgütlerinin, uzmanların sunduğu hiçbir itiraz dikkate alınmamıştır. Bu durum, ÇED süreçlerinin ne kadar göstermelik hale getirildiğini bize bir kez daha göstermiştir” dedi.
Çanakkale daha önce yaptı yine yapacak
Konuşmasının devamında daha önce yaşanan çevre felaketinin önüne geçen Çanakkale Halkının yeniden suyuna sahip çıkacağını dile getiren Akkoca “Çanakkale'nin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı'na 1. 400 metre mesafede, açık ocağın orta mesafe koruma alanında bulunan bu altın madeni projesine Çanakkale halkı ve tüm kurumlan olarak izin vermeyeceğiz! Alamosgold'u Kazdağları'ndan gönderen Çanakkale halkı, topraklarına her seferinde sahip çıktığı gibi, temel yaşam hakkı olan suyuna da sahip çıkacaktır. Söz konusu proje nedeniyle 93 hektar orman yok edilecek, 23 hektar tarım alanı ortadan kaldırılacak, şahıs arazileri kamulaştırılarak köylülerin yaşam alanları ve geçim kaynakları ellerinden alınacak, yöre halkının yaşam hakkı gasp edilecektir. Maden projesi hayata geçirildiği takdirde cehennem çukurları, pasa yığınları oluşacak, asit maden derneği nedeniyle açığa çıkacak ağır metal içeren sızıntılar yer altı ve yüzey sularını; Değirmen Deresi, Sarıçay ve Çanakkale halkının tek içme su kaynağı olan Atikhisar Barajı'nı kirletecektir. Baraj suyu kullanılamaz hale gelecek, suyu kullanmak zorunda kalan tüm canlılar çok ciddi sağlık sorunları ile karşılaşacaktır.
İktidar milletvekiline çağrı
İktidar milletvekillerinin suya sahip çıkmadığını hatırlatan ve çağrıda bulunan Akkoca “Çanakkale'de bu yıl ciddi bir kuraklık yaşıyoruz. Öyle ki, Çanakkale kuraklık sıralamasında en başta gelen illerden biri oldu. Uzun süredir bir damla yağış düşmedi. Başta Atikhisar olmak üzere tüm barajlarımızda, göletlerimizde daha yaz bitmeden doluluk oranında ciddi azalmalar yaşanıyor. Su olmayınca tarım ve hayvancılık yapılamayacak, gıda güvenliğimiz de çok büyük bir sorun haline dönüşecektir. Bir avuç şirketin yararı için açlık ve susuzluğa mahkûm edileceğiz. Çanakkale halkının sağlığını ve yararını gözetmekle sorumlu olan iktidarın Çanakkale milletvekili de ne yazık ki sorumluluğunu yerine getirmiyor ve Çanakkale halkının yanında yer almıyor. Kendisini en kısa zamanda bir açıklama yapmaya ve halkın çıkarları yanında tavır almaya davet ediyoruz. İktidara ve bağlı tüm kurumlara bir kez daha sesleniyoruz: Çanakkale halkını zehirleyemezsiniz! Acilen bu kararlarınızdan geri dönün! ÇED sürecini sonlandırın ve bu projeyi derhal iptal edin” diye seslendi