Başhekim Yardımcıları Dr. Şermin Sürek ve Dahiliye Uzmanı Dr. Hüseyin Semiz, hastane ana girişinde açılan stantta hastaları karşılayarak broşür dağıttı ve önemli bilgilendirmelerde bulundu.
Dr. Hüseyin Semiz, hipertansiyonun inme, kalp krizi, kalp yetmezliği ve böbrek hasarı gibi ölümcül durumlara yol açtığını ve bu nedenle dünya genelinde en önde gelen risk faktörlerinden biri olduğunu belirtti. Ayrıca, hipertansiyonun dünya genelinde 1,3 milyar kişiyi etkilediğini ve her yıl 30-70 yaş arası yaklaşık 11 milyon kişinin hipertansiyon nedeniyle hayatını kaybettiğini vurguladı.
Semiz, Türkiye'de 2023 yılında yapılan bir çalışmada, 15 yaş üzerindeki nüfusta hipertansiyon sıklığının %18,3 olduğunu ve yaşla birlikte arttığını belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2022 yılı ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerine göre, ülkemizde gerçekleşen ölümlerin %3,5'inden hipertansiyonun sorumlu olduğunu söyledi. Hipertansiyona yol açan başlıca nedenler arasında yüksek tuz ve yağ tüketimi, meyve ve sebzeden fakir diyet, aşırı kilo veya obezite, yetersiz fiziksel aktivite, zararlı alkol kullanımı, tütün ve tütün ürünleri tüketimi ve stres yer alıyor. Semiz, olumlu yaşam tarzı değişikliklerinin hipertansiyondan kaynaklanan ek hastalık ve ölümleri önlemede etkili olduğunu belirtti.
Dr. Hüseyin Semiz, hipertansiyonun önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen, toplumda farkındalığın istenilen düzeyde olmadığını ifade etti. Yapılan çalışmalar, Türkiye'de nüfusun %16,7'sinin kan basıncını hiç ölçtürmediğini ve daha önce hipertansiyon tanısı almış olanların %21,8'inin tedavi almadığını ortaya koydu. Ayrıca, tedavi gören hastaların beşte birinin ilaçlarını düzenli almadığını da vurguladı.
Etkinlik, toplumun hipertansiyon konusunda bilinçlenmesini sağlamayı ve bu ciddi sağlık sorununun önlenebilir ve yönetilebilir olduğunu hatırlatmayı amaçladı.

Editör: Boğaz Gazetesi