Toplantıda, Hyundai, TED Koleji ve konutların altyapısının Çanakkale Belediyesi altyapısına bağlanması konusu ve Su Tasarrufu Komisyonu'nun kurulması maddeleri tartışma konusu oldu. Tartışmalar sırasında Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Kepez'in su karnesine de değinerek ve kuyuların giderek yetersizleştiğini belirterek Kepez'i bekleyen tehlikeye işaret etti. Bu durum, Kepez'in su kaynaklarının azalması ve su temini konusunda gelecekte karşılaşabileceği sorunları vurguladı.
‘’ÇALIŞIN BİZ DE DESTEK VERELİM’’
Başkanın ardından söz alan AK Parti Belediye Meclis Üyesi Serkan Kale, “ Siz Belediye olarak götürmemişsiniz o hizmeti oraya yatıyorsunuz burada. Madem öyle çalışın biz de destek verelim size. Şimdi Çanakkale Belediyesinden destek bekliyorsunuz. Verdiğiniz bilgiler doğru ama bir görüşmemiz lazım’’ dedi.
‘’YAZIK DEĞİL Mİ KEPEZ’İN PARASINI ORAYA VERMEK’’
AK Parti Belediye Meclis Üyesi Serkan Kale’nin sözleri üzerine Belediye Başkanı Birol Arslan, “Çanakkale Belediyesinde geçen hafta Cuma günü karar alındı. Karar alındıktan bu güne 6 gün geçmiş ve siz dersinize çalışmamışsınız. Burada siz eksiğinizden dolayı vatandaşın hizmetinin engellenmesini istemiyorum Oylamaya gideriz, kabul edersiniz ya da reddedersiniz takdir yine sizlerin. Ama benim görevi ve siz belediye meclis üyelerinin seçilme nedeniniz vatandaşına hizmet etmek. Burada herhangi bir rant yok, herhangi bir sorun yok ve Çanakkale Belediyesi bizim sırtımızdaki hizmet yükünü almış teşekkür ederiz. İkinci suçlamaya gelecek olursak, oranın imar durumunu biz yapmadık. Bizden önceki yönetimin döneminde yapılmış konutlar onlar. Siz de çok iyi biliyorsunuz. Onun için siyaset yapmak için birbirimizi yaralamaya gerek yok,. Biz oraya yatırım yapabiliriz ama orada başka bir kamu kurumunun, Çanakkale Belediyesinin altyapısı, tesisi var. Yazık değil mi Kepez’in parasını oraya vermek. Oraya altyapı yapılması, içme suyu hattı çekilmesi, yağmursuyu gideri en az 20 milyon TL. Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin içinde bulunduğu durum o 20 milyon TL Kepez Belediyesi'nin yapmasının çok doğru olduğunu düşünmüyoruz. Yanlış bir şey yapmıyoruz arkadaşlar. Çanakkale Belediyesinin var olan oradaki içme suyundan, var olan atıksu hattından faydalanmak istiyoruz. Yazık günah. Bu para hepimizin parası. Halkımızın parası. O parayla da alalım. Gelelim burada kiminizle başka yerlere yatırım yapalım” dedi.
‘’TARIM NOKTALARINDAKİ SU KUYULARI HER GEÇEN GÜN AZALIYOR’’
Su tasarrufu tedbirleri komisyonu kurulması görüşülen bir başka konu oldu. Kepez Belediyesinin su varlığı ile ilgili bilgiler veren Belediye Başkanı Birol Arslan “Dünya şu anda büyük bir kuraklık riskiyle karşı karşıya. Ve her geçen gün su kaynakları büyük bir tehlike alarmı veriyor. Göreve geldiğimizde 7 tane kuyumuz vardı. Kepez ve Kepez Belediyesi, kuyudan çıkartılan sular hattından toplama depoya geliyor. Orada hafif bir ilaçlama ile şebekeye veriliyordu. Ama biz sonra içme suyu arıtma tesisi yaptık. Tesise geldi ve arıtılarak sisteme aktarıldı. Maalesef Kuyular her geçen gün tehlike alarmı veriyor. Örneğin o 7 kuyunun üç tanesi çalışmıyor.2 tanesi daha önce çökme yaptı. Onları tadilat ettik. Onun üzerine de 10 adet kuyu açmışız. Yani Aktif 12 tane kuyumuz var. Ve her geçen gün çoğu zaman artan nüfus Faruk Bey çalıştırdığımızda ham su yetmiyor. Çünkü sisteme gelen su arıtmaya girdiği zaman yüzde 70 temiz su olarak sisteme yüzde 30 da atık olarak maalesef dışarıya gidiyor. Yaz dönemlerinde hele bu dönemlerde maalesef ham su yetiştiremiyoruz. Tarım noktalarındaki su kuyuları her geçen gün azalıyor ve o kuyular artık yeterli suyu vermiyor. Kalabalıkta ve Yağcılar köyünün pompaları maalesef gitti. Onların da su sorunu var. Yani artık bölgemizin büyük bir sorunuyla karşı karşıya kalma durumu var. Çanakkale Belediyesi bu konuda bazı önlemler meclis kararı alarak aldık. Aynı önlemleri de bizim almamız gerektiğini düşünüyorum ve bu gündem maddesi onun için getirildi. Örneğin Kepez'in içinde tam 50 noktada 71 çeşme ve musluk var. Bir komisyon kurularak bu sokak çeşmelerinin başta olmak üzere, onların ihtiyaç durumuna göre ya kapatılması ya kısıtlanması ve başka alınabilecek ilave su tedbirlerini için bir komisyon kurulmasını ben öneriyorum” dedi.
‘’BELEDİYENİN BU KONUDA KUSURU OLAMAZ’’
Kuraklık ve deprem konuları hakkında konuşan Başkan Birol Arslan, “Bu kuyular yarın bir deprem, yarın bir kuraklık tedbirinde, sıkıntısında Su verimi düşerse ya da tümüyle su kesilirse kepez susuz kalabilir. Bir buçuk yıldır bununla ilgili Bununla ilgili Çanakkale Devlet Su İşleri Şube Müdürlüğüne yazı yazdık, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne yazdık, Valiliğe yazdık, Balıkesir'e yazdık ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne yazdık. Su sıkıntısını ve bizim Atikhisar Barajı'ndan ham su almamız gerektiğini, su kuyuları açarak bu sorunun çözülmeyeceğini yazdık. Ama bugüne kadar hep ret oldu. Yaklaşık 10 kadar önce bir yazı daha yazdım. Ve yazının altında şu yazıyordu ‘Yarın kuyular çalışmaz ise Kepez susuz kalırsa bundan şahsım ve kurumun sorunu değildir’ diye de bunu valiliğe yazdım. 6 ay sonra buradan yapabilecek hiç bir şeyimiz kalmayabilir. Göreve geldiğim günden itibaren tam on tane kuyuyu açmışım. Şimdi bir ay içinde dört kuyu açmak için müracaat edeceğiz. Çünkü artık su yetmiyor. Dolayısıyla yarın susuz kalırsak buradan da ifade ediyorum, ne benim şahsımın ne de Kepez Belediyesi'nin bu noktada bir kabahati ve kusuru olamaz” şeklinde konuştu.
Çanakkale Belediyesinin Kepez Belediyesinin mücavir alanına su ve Kanalizasyon hizmeti vermesi protokol yetkisinin verilmesi için Kepez Belediye Meclisinde görüşülen 2. Madde 8 kabul, 2 çekimser oy çokluğu ile kabul edildi. Su tasarrufu sağlayacak tedbirleri alacak komisyon kuruldu.
Haber: Senem Erdem İnal
Editör: Boğaz Gazetesi