ÇAFAD, barışın kenti Çanakkale'de düzenlediği festivallerle dünyanın renklerini buluştururken, halk danslarının büyüsünü de izleyicilere sundu. Önceki akşam Çağlar Kaynak Basketbol Sahası'nda düzenlenen etkinlikte, dansçıların performansları izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından  açılış konuşmasını yapan Çanakkale Folklor Araştırma Derneği   başkanı Selim Yazan “Çanakkale’de önümüzdeki yıl bir çeyrek asır olacak hizmetimiz.  24 yıldır Çanakkale’de halk oyunlarını geliştirmeye, öğretmeye  ve Çanakkale’mizi ile ülkemizi ulusal ve uluslararası bir çok platformda  ÇAFAD olarak tanıtmaya çalışıyoruz.  Yıl içinde yaptığımız 4 farklı festivalimiz var. Bu yıl 23 Nisan’da bir uluslararası Halk Dansları Festivali gerçekleştirdik. Haziran ayında da sadece Çanakkale’de değil Bodrum’da da bir Halk Dansları Festivali gerçekleştiriyoruz.  1-5 Temmuz Tarihleri arasında yine Çanakkale’de olacağız.  Bu festivalde de dünyanın bir çok ülkesinden 700 Dansçı  bizlerle beraber olacak.  Ağustos ayında da dünya dansçılarını ağırlayacağız ve bizim için özel bir tarih olan 29 Ekim’de  de yine uluslararası bir festivalle beraber olacağız” dedi. 

Çanakkale Lapseki'yi üzen ölüm Çanakkale Lapseki'yi üzen ölüm

Çeyrek asra yaklaşan bir süredir Çanakkale’de halk oyunlarını çocuklar ve gençlere öğreterek gelecek nesillere aktaran ÇAFAD, ulusal ve uluslararası organizasyonlarda Türk kültürünü tanıtmaya devam ediyor. Dünyanın dört bir yanından dansçıları Çanakkale'de buluşturarak kardeşlik mesajları veren ÇAFAD, bu yıl da Damla Halk Dansları Gecesi ile kültürel bir şölen yaşattı. Çanakkale Folklor Araştırma Derneği Gençlik Spor Kulübü tarafından organize edilen etkinlik, her yıl olduğu gibi bu yıl da yoğun bir katılımla gerçekleşti. Gecenin başlangıcında Cumhuriyet Meydanı’ndan Çağlar Kaynak Basketbol Sahası’na kadar süren kortej yürüyüşü yapıldı. Bu yürüyüş, etkinliğin coşkusunu sokaklara taşıdı. Kortejin ardından sahne alan dans grupları, Çanakkale, İzmir, Gaziantep, Karadeniz yörelerinden oyunlar sergiledi. Ayrıca Roman dansçıları ve çocuk kulübü dansçılarının performansları da büyük beğeni topladı. Çocuk, genç ve master gruplarının sahnelediği danslar geceye damgasını vurdu.

Geleneklerimizi Geleceğe Aktarıyoruz
Çanakkale Folklor Araştırma Derneği Selim Yazan açıklamasının devamında şunlarıda söyledi.
 “Halk oyunları dediğimizde  bizim aklımıza oyun değil halk geliyor.  Halkın oyunu, ya da halk oyunu deniliyor. Fakat hak her zaman oynamıyor. Halk üzülüyor, savaşıyor, kıtlık çekiyor, Cumhuriyet kuruyor ve ne yaşadıysa oyunlaştırıyor.  Onların oyunlaştırdığı ve bizim kendi öz gelenek ve göreneklerimiz,  çocuklarımıza anlatmak ve bu konularda bilgi vermek zorundayız.  Çünkü Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi Halk oyunlarını öğrenmek bir şeref, öğretmek ise kutsaldır.  O yüzden her Türk bir oyun, bir Türkü öğrenmeli ki  kendi kültürümüze yabancı olmayalım.  Aslında dinlediğimiz o Türküler, yazılı olmayan birer belgedir.  Türküde diyor ki ‘Yemen yolu çukurdadır, Karavanam bakırdandır, Zenginimiz bedel veriri askerimiz fakirdendir’  ta o yıllarda da biliyoruz ki askerlik bedelli de yapılıyordu. Yani aslında bu dilden dile söylenen  yazılı olmayan bir belgedir.  O yüzden Türkülerimiz çok kıymetlidir” 

Gece boyunca sahnede sergilenen danslar, izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı. Halk danslarının ritmi ve kostümlerin renkli görüntüsü, sahneye büyüleyici bir atmosfer kattı. İzleyiciler, farklı yörelerden gelen danslarla kültürel bir yolculuğa çıktı. Roman dansçılarının enerjik performansları ve çocuk dansçılarının sevimli figürleri geceye ayrı bir renk kattı.
 

Muhabir: Senem Erdem İnal