Rock müzik, blues ile çıktığı yolculuğundan bu güne pek çok evrime uğradı.

Rock müzik, blues ile çıktığı yolculuğundan bu güne pek çok evrime uğradı. Oldukça genel bir tanım olacak ama her dönemin kendine has bir müzik zevki yarattığını inkar edemeyiz. Örneğin 1950'li yıllarda Rock n roll revaçta iken günümüzde elektronik tınıların her janrı etkilediğini görebilmekteyiz. Tabii hayatın her alanında dijitalleşme yaşarken, müziği de es geçmesi beklenemezdi.

Rock'a dönecek olursak; Müzikte elektrogitarın kullanılmasının en büyük sebebi ise distortion adı verilen ses efektinin kulakları tırmalayıcı tınısının isyanı ve acıyı en iyi şekilde yansıttığının düşünülmesidir. Müzik ve sözler gittikçe sertleşmeye başladı. Bu durum hardrock’ı ortaya çıkarttı. Müzik artık sadece siyahların acılarını ve sitemleri anlatan ulusal bir yapıdan, bütün dünyayı ilgilendiren sorunlara ve siyasete karılan evrensel bir yapıya yol almaya başladı. Devam eden günlerde rock müzik muhalif yanının gittikçe kaybolduğunu düşünenler heavy metal çağını başlattı. Heavy metal ise gerek müzik tarzı bakımından, gerekse düşünceleri bakımından yüzlerce türe ayrılmaya başladı. Esas olarak hepsi aynı yöne giderken farklı yollara sapıldı, fakat hepsinin kaynağında rock, Rock’ın kaynağında blues, blues’un kaynağında caz, caz’ın kaynağında klasik müzik vardır.

Rock müzik ilk ortaya çıktığında bir sürü tür ve stilin nahoş bir karışımı idi ve olgunlaşması uzun zaman aldı. Rock’n Roll terimi ilk kez Alan FREED isimli Cleveland’lı bir Dj tarafından, THE DOMİNOES grubunun “ Sixty Minute Man” adlı şarkısında geçen “My baby rocks me with a steady roll” sözlerinin etkisiyle 1951’de kullanılmıştır. Rock and Roll’un uzun tarihine bakacak olursak günümüzde Rock müzik olarak tanımladığımız müziğin oldukça geniş bir müzik yelpazesinin sentezi olduğunu görürüz. Günümüzde de bu sentez devam etmekte ve Rock müzik günden güne değişmektedir. JERY LEWİS-CHUCK BERRY- BUDDY HOLLY ve elbette ELVİS PRESLEY gibi isimler Amerika’da Rock müziğin gelişiminde büyük katkılarda bulunmuştur. Esasen asi bir müzik olan Rock müziğe bu asiliği getiren ilk isimler de bunlardır.