Güller en klasik çiçeklerdir.

Güller en klasik çiçeklerdir. Hele ki kırmızı olanlar! Ama gelin bu güzelliğe biraz daha yakından kulak verelim. Belki hala bize anlatacak ilginç hikayeleri vardır.

Kırmızı gülün aşk ile ilişkisi nerden geliyor?

Kırmızı gül aşk demek... "Eeee bunu bilmeyen mi var" diyorsunuz değil mi? Peki ya "neden" diye sorsak? "Neden pembe değil, beyaz değil de kırmızı gül?" Bir sessizlik olduğuna göre devam edebiliriz.

Kırmızı gül, ilk kez 1800'lü yıllarda düğünlerde kullanıldığından beri aşkın ve romantizmin sembolü. Ama aşk ve gül arasındaki bu ilişki aslında çok daha eski dönemlerden geliyor. Yunan mitolojisi İngilizce'de gül anlamına gelen "rose" kelimesinin "Eros" kelimesinden geldiğini söylüyor. Eros'u hepimiz biliyoruz, insanları birbirine aşık eden Yunan tanrısı. Efsaneye göre Eros'un aşk iksiri ile vurduğu kişilerin yerinde güller bitiyormuş. Diğer yandan aşk tanrıçası Afrodit'in de Eros ile birlikte gezdiği söyleniyor. Bu ikilinin her geçtiği yerde beyaz güller bitermiş. Ta ki Afrodit'in aşığı Apollon bir gün yaralanıp da tüm bu beyaz gülleri kanıyla kırmızıya boyayana kadar. Sonrasında aşkın olduğu yerde kırmızı güller bitmiş.

Dünyanın En Büyük Gülü

Nikita K. Rulhoksoffski'nin yetiştirdiği pembe gül şimdiye kadarki en büyük gül. Çapı yaklaşık olarak: 84 cm!

Dünyanın En Eski Gülü

En eski gül dalının 1000 yıldan uzun zamandır Almanya'daki Hildesheim Katedrali'nin dışında büyümeye devam ettiği biliniyor.

Dünyanın En Pahalı Gülü

2006'da ünlü gül yetiştiricisi David Austin, Juliet adını verdiği, dünyanın en pahalı gülünü beş milyon dolara sattı.

Dünyanın Tek Siyah Gülü

Güller: Kırmızı, pembe, beyaz, sarı, turuncu, mor gibi çeşitli renklerde olabilir. Siyah gül ise dünyada yalnızca Türkiye'de yetiştiriliyor. Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde yetişen bu muhteşem gül, yörenin toprak dokusu ve iklimi nedeniyle bu renkte açıyor.

Uzaya Gönderilen Gül

2002'de, yerçekimsiz ortamın güllerin kokusunu nasıl etkilediğini araştırmak için "Overnight Scentsation" adlı minyatür bir gül, bir kozmetik firması tarafından uzaya gönderildi. Sonuç olağanüstü olunca firma bu kokudan parfüm yapmaya karar verdi.