Avokado, olukça ilginç bir meyve. En azından bizim topraklarımız için, tadı garip geliyor.

Avokado, olukça ilginç bir meyve. En azından bizim topraklarımız için, tadı garip geliyor.
Avokado (Persea americana), anavatanı Orta Meksika olan çiçekli bitkiler (kapalı tohumlular) sınıfından tarçın ve kafur ağacını da içine alan defnegiller familyasına ait bir ağaç ve bu ağacın meyvelerinin adı olarak tanımlanıyor. Oldukça besleyici olan bu meyve, Akdeniz ikliminde yetişiyor. Türkiye’de de Antalya’da İskenderun bölgesinde kadar yetiştirilebiliyor. Türkiye’ye ilk defa Kaliforniya’dan 1970’li yıllarda getirilip, Antalya’da yetiştirilmesinin denendiği rivayet ediliyor. Çok da yanıltıcı sayılmıyor bu veriler. Çünkü Türkiye, avokado ile oldukça geç tanıştı. Son dönemlerde, daha sık bulunması ve sosyal medyada sağlıklı yaşam tarifleri veren kullanıcılar ile oldukça popüler hale geldi.
Az yetişmesi ve enflasyonun da etkisiyle, biraz pahalıya, tanesi 20 TL’ye satılıyor. Ancak zaman zaman alır ve yerim. Şahsen tadını beğeniyorum. Türk damak zevkine uygun olduğunu düşündüğüm bir tarif kullanıyorum.
Avokado’nun kararmadan hemen önceki yumuşaklığına erişmesini bekliyorum ve iyice eziyorum. Püre halini almasıyla beraber, üzerine sarımsak, zeytinyağı, tuz ve limon ekliyorum. Böylece, ekmeğe sürülebilir hale geliyor. Eğer denk gelir de avokado alırsanız, bu tarifi denemenizi ve güzel bir sandviç yaparak tatmanızı tavsiye ederim. Bu arada, sert haliyle yemenizi önermem, muhtemelen hiç sevmeyeceksinizdir.