Akne; yağlanmaya meyilli ciltlerde kıl folikülü ve buna bağlı yağ bezlerinin iltihabı sonucu oluşan iltihaplı kırmızı şişlikler ve siyah noktalardır.

Yağ bezi salgısında artış, kıl folikülünde bakteriyel kolonizasyon nedeniyle en sık ergenlik döneminde görülüyor. Derideki gözeneklerin kişinin kendi ter ve yağ salgısı ve dışarıdaki toz, kir, kullanılan yanlış kozmetikler ve makyaj malzemeleriyle tıkanması sonucunda da ergenler sivilce sorunuyla karşılaşılabiliyor. 

Geleceğini etkileyebilecek olan merkezi sınavlar (örn. YKS); gencin hayatında önemli dönüm noktaları arasında yer alıyor. Yağlı ve sivilce oluşturmaya meyilli, geniş gözenekli deri yapısı olan gençlerde, bu dönemde psikolojik yapıyı etkileyebilecek kaygı ve endişe durumları bu cilt hassasiyetini daha da artırabiliyor. Yaklaşan sınav stresinin getirdiği kaygı durumu bu dönemde gençlerde sivilce sorununu tırmandırabiliyor, sivilce görüntüsü arttıkça da kişinin psikososyal durumu daha da etkilenebiliyor. Bu dönemde günlük cilt temizliğine dikkat edilmesi, düzenli uyku, dengeli beslenme gibi genel tedbirler yanında spor, meditasyon, yoga gibi stresle baş etme yöntemleri de sivilce tedavisine yardımcı olacaktır. Tedavi ile iyileşme belirtileri gösteren ergenin kendine güveni gelecek, kendini daha iyi hissedecek, olumlu ruh hali ile sınav stresi ile baş etme konusunda da daha güçlü olacaktır. Doğru ve yerinde tedbirler, tedavi yaklaşımı ve stres yönetimi ile hem sivilcelerinden kurtulacak; hem de hayatını etkileyebilecek olan böyle önemli bir sınavda başarı yolunu aralayacaktır.

kaynak