Çocukların kitap okumasını teşvik etmek bebeklikten başlar.

Çocukların kitap okumasını teşvik etmek bebeklikten başlar. Çocuklarınıza mutlaka kitap bebeklikten itibaren kitap okuyun. Anlamaz diye düşünmeyin sakın! O minicik zeka fışkıran beyinler her şeyi anlar. Bu yüzden zaten onlara bebeklikten itibaren konuşun, kitapları gösterin...

"Bir yaş civarındaki bir çocuk için okumak, “Bakalım burada ne varmış?”tır. Başlangıçta okumak, parmakla resimleri gösterip tanıtmaktır. Bir sonraki aşamada çocuktan adı söylenen şeyi göstermesi istenebilir. Giderek kelimeler minik cümlelere, minik cümleler birkaç cümlelik basit öykülere dönüşür, oradan da daha uzun öyküler (birkaç küçük paragraf) okumaya geçilebilir. Tabii her çocuğa göre değişecektir ama yıllara yayılan uzun bir zamandan söz ettiğimi de ayrıca belirtmek isterim.
Küçük çocuklarda metni olduğu gibi okumak yerine çocuğun ilgisi yönünde değiştirmek ya da sadece resimleri anlatmak daha uygundur. Ancak bunu yaparken basit, gündelik kelimeler ve kısa cümleler kullanılmalıdır. Böylece çocuk olup biteni rahatça izleyebilecek ve belleğine kaydedebilecektir.
Kitap etkinlikleri için özellikle başlangıçta birkaç dakika gibi kısa süreler hedeflenmeli, çocuk sıkıldığında ya da herhangi bir nedenle bırakmak istediğinde asla ısrar edilmemelidir.
Sayfadan sayfaya ve fikirden fikre hızlı geçilerek, akıcı, dinamik, farklı tonlamalarla, canlandırmalarla zenginleştirilmiş bir okumayla çocuğun ilgisinin sürmesi sağlanmalıdır.
Çocuklar aynı şeyi tekrar tekrar dinlemekten keyif alırlar. Aynı zamanda bu onların öğrenme yoludur. Tekrarlarla öğrenirler. Tekrarlayarak olayları daha iyi kavrayıp sayfa üzerindeki resimler ve sözcükler hakkında daha çok şey fark etmeye başlarlar. Böylelikle kendilerine güvenleri gelişir. Çok aşırıya kaçmadıkça tekrar etmekten kaçınmayalım.
Kitap okumayı, anne baba ile yaşanan hoş duygularla ilişkilendiren, bir sohbet aracı gibi algılayan çocuklar geleceğin iyi okurları olmaya adaydır."

Kaynak: https://www.cocukludunya.com/uzman-yazilari/cocuk-gelisimi-cocuk-ve-kitap-iliskisi.html