Paniğe neden olan sarsıntı, birçok vatandaşın evlerinden dışarıya çıkmasına yol açarken, bilim dünyasından da art arda değerlendirmeler gelmeye devam ediyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Marmara Denizi’nde beklenen büyük bir depreme dair çarpıcı bir değerlendirmede bulundu. Prof. Dr. Bektaş, Marmara Denizi’ndeki jeolojik yapının, büyük bir depremin oluşma riskini azaltabileceğini belirtti.

“Marmara’daki Çukurlar, Büyük Deprem Riskini Azaltıyor”

Prof. Dr. Bektaş, Marmara Denizi’nin dört önemli deniz çukuruna — Trakya, Orta Marmara, Çınarcık ve Kumburgaz — ev sahipliği yaptığını belirterek, bu yapısal özelliklerin Ana Marmara Fayı’nın büyük bir deprem üretmesini engelleyebileceğini ifade etti.

Bektaş, görüşlerini şu dört başlık altında topladı:
Yüksek ısı ve akışkanlar fayın sürüklenmesine, yavaşça kaymasına (creep-slow sliding) sebep olduğundan deprem enerjisini harcar.
Deniz Çukurları altındaki kabuk büyük deprem üretemeyecek özellikte zayıf ve incedir.
Deniz Çukurlarını oluşturan normal  faylar ana Marmara Fayının deformasyonunu bölüştügunden büyük deprem olasılığını azaltır.
Deprem odak derinliklerinin dağılımı bu görüşleri destekler” ifadelerini kullandı.

Tartışmalar Sürüyor

4.1 büyüklüğünde deprem! 4.1 büyüklüğünde deprem!

Prof. Dr. Bektaş’ın açıklamaları, Marmara Denizi’nde uzun yıllardır beklenen “büyük deprem” tartışmalarına farklı bir bakış açısı getirdi. Ancak bazı uzmanlar, bu yorumlara temkinli yaklaşılması gerektiğini belirterek, her ne kadar bazı jeolojik özellikler riski azaltıyor gibi görünse de, bölgenin deprem üretme potansiyelinin hala yüksek olduğunu savunuyor.

Muhabir: Ogün İnal