İstanbul Erkek Lisesi öğrencileri, şehit olan ağabeylerinin anısını yaşatmak için her yıl düzenledikleri geleneksel törenlerini bu yıl da Kanlısırt Mevkii'nde gerçekleştirdiler. Sarı-siyah renklere bürünen 150’yi aşkın hazırlık sınıfı öğrencisi, sarı-siyah elbiseleri ile törene katılarak okulun simgesel renklerine sadakatlerini gösterdiler. Törene, İstanbul Erkek Lisesi Okul Müdür Baş Yardımcısı Murat Aktaş, İstanbul Erkek Liseliler Derneği Başkanı Mehmet Turgut Çopuroğlu, öğrenciler, izciler ve veliler katıldı.

Sarı Siyah Renklerin Anlamı

Balkan Savaşı’nın hemen ardından Birinci Dünya Savaşı’nın başlaması ile İstanbul Erkek Lisesi (o dönemdeki adıyla İstanbul Sultanisi) öğrencileri, vatanlarını savunmak için gönüllü olarak cepheye gitmişlerdi. 18 Mayıs’ı 19 Mayıs’a bağlayan gece saat 03.30’da Kabatepe’de şehit düşen bu öğrencilerin ardından okulda yas ilan edildi. Okulun duvarları zamanın hastane rengi olan sarıya boyanırken, şehitlerin anısına pencere pervazları ve kapılar siyaha boyandı. Bu olaydan sonra okulun renkleri sarı ve siyah olarak benimsendi, bu renkler dayanışma ve beraberliğin simgesi haline geldi.

Ağabeylerinin İzinde Yürüdüler

Feribot yolu hız sınırı değişti! Feribot yolu hız sınırı kaç oldu? Feribot yolu hız sınırı değişti! Feribot yolu hız sınırı kaç oldu?

Tören, bayrakların alana gelmesi ile başladı ve saygı duruşu ile İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Konuşmaların ardından, hazırlık sınıfı öğrencilerine İstanbul Erkek Lisesi Rozeti takıldı ve bu gençler, Sarı Siyah Camiaya kabul edildi. Ardından, izciler, öğrenciler ve aileler, Kanlısırt Mevkii'nden şehit düştükleri yere kadar bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Bu yürüyüş, öğrencilerin ağabeylerinin ayak izlerini takip etmeleri ve onların fedakarlıklarını anlamaları açısından büyük bir anlam taşıdı. Bu yıl da aynı duygusal atmosferde gerçekleştirilen tören, Çanakkale Savaşı’nın kahramanlarını anmak ve onların fedakarlıklarını gelecek nesillere aktarmak adına büyük bir önem taşıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul Erkek Lisesi öğrencileri, ağabeylerinin izinde yürüyerek onların mirasına sahip çıktı ve okulun geleneklerini yaşatmaya devam etti. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan ve Sarı-Siyahlıların ülke için verdiği mücadeleyi hatırlatan Okul Başkanı Şevki Burak Ertan “Yedi düvele karşı durmak için cepheye koşan ağbeylerimizin hatırasına kulak verin. Atatürk’ün de dediği gibi ‘Bağımsız Türk Milletine vurulmak istenen esaret zincirlerinin parçalanma günü’ Bugün gönüllerinde vatan- millet aşkı ile hiç tereddüt etmeden cepheye koşan ağbeylerimizin şehadetinin yıldönümü. Bayrağı bizden devralan büyük Türk milletinin güzide evlatları, sizler bu gün sarı gömleğinizi çıkarıp kökleri Çanakkale ufkuna, Sakarya toprağına uzanan sarı-siyahın bir parçası olacaksınız. Yeri geldiğinde yıkılan inkılabın demir pençesi, yeri geldiğinde ise Türkiye Cumhuriyeti ve istiklalinin de bekçisi olacaksınız. Bugün devraldığınız bayrağın farkında olun. Taş binada yankılanan ‘ya istiklal ya ölüm’ çığlıklarını, bağımsızlık haykırışların ağırlıklarını omuzlarınızda hissedin. Çünkü siz bu okulun, bu kültürün mirasçısı emanetçisisiniz. Sizler, bir ömür hürriyet uğrunda harcanmış Talat’ların, Enverlerin ve daha nicelerinin torunlarısınız. Bir İstanbul Erkek Liselisi olarak Atatürk’e, ilke ve inklaplarına, Cumhuriyet değerlerine ve Türklüğünüze sıkıca sarılarak haksızlığa, irticaya ve istibdada karşı en yüksek, en gür sesi siz çıkaracaksınız. Atatürk’ün yolundan Gazi atanın rehberliğinde en sert, en sağlam adımlarla siz yürüyeceksiniz. Bugünden sonra Sarı da sizsiniz, siyah da. Azim ve kararlılığı ile Türk Milletini var eden ,Türk Milletinin sarı-siyah evlatları, ne zaman umutsuzluğa kapılırsanız bakın sarı-siyaha. Bakın korkusuzca cepheye koşan ağbeylerinize. Unutmayın ki muhtaç olduğunuz kuvvet damarlarınızdaki asil kanda mevcuttur.” dedi.

Vatan ve Bağımsızlık Uğruna

İstanbul Erkek Liseliler Derneği Başkanı Mehmet Turgut Çopuroğlu ise yaptığı açıklamasında şunları söyledi.

“Bugün bu kutsal mekanda Türkiye’nin en seçkin öğrencileri ile tarihi bir an yaşıyoruz. Hepimiz, o koca taş kapılı binaya girdiğimizde okulun tarihini ve ağbeylerimişzden bize miras kalan Sarı-Siyah renklerinin hikayesini öğrendik. 1915 Senesinin Mayıs’ının 19. Gününde İmparatorluk başkentinde yaşayan ve bugün olduğu gibi o gün de aldıkları eğitim yetenekleri ile ülkenin umudu olan gençler, vatanları ve bağımsızlıkları uğruna kendi geleceklerinden vaz geçtiler. Bizler, o büyük kahramanların fedakarlıkları ile bugün bu cennet vatanda huzur içinde yaşıyoruz. Bizler, Sarı-Siyah renklerini bize Çanakkale’de emanet bırakan ağbeylerimizin emanetini korumak, kollamak ve temeli Çanakkale’de atılan Türkiye Cumhuriyetini, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği yolda en ileriye taşımak için burada bir kez daha söz veriyoruz. Yeni başlayacak öğrenciler, hepiniz Sarı-Siyah camiaya hoş geldiniz”

‘’Çanakkale Savaşını Destana Dönüştüren Bir Takım Yaşanmışlıklar Var’’

İstanbul Erkek Lisesi Okul Müdür Baş Yardımcısı Murat Aktaş ise, ‘’öğrencilerin bayrağı gelecek nesillere taşıyacağını belirterek “Okulumuzun rengi olan Sarı’nın yanına Siyah’ın da gelmesine zemin hazırlayan o anların yaşandığı mekandayız ve o anı yaşıyoruz. Bu an bizler için zamanın durduğu bir an ve çok özel bir an. Ben buraya ne zaman gelsem çok farklı duygular yaşıyorum. Bunların başında da hüzün geliyor. O, hayatının baharında, henüz yaşanmamış bir hayatın başlangıcında vatanı düşünerek kendinden vazgeçerek yola çıkan o gençleri düşünüyorum ve gerçekten hüzünleniyorum. Sonra onların cennette olduğunu, sizin gibi gençlere ilham kaynağı olduklarını düşünüyorum, onların yaktığı meşale ilelebet sizin sayenizde yanacağını düşünüyorum ve üzüntüm azalıyor. Minnettarız, çünkü bize bir vatan bahşettiler ve kendilerini feda ettiler ve şu anda ‘bağımsızız, hürüz’ diyebiliyorsak onların sayesindedir. Dünyada insanlar arasında bir sürü savaş yaşandı ama Çanakkale Savaşını destana dönüştüren bir takım yaşanmışlıklar var. Biz burada savaşan ağbeylerimize karşı sorumluyuz. Devraldığımız bayrağı kardeşlerimize aktararak sürdürmek zorundayız” şeklinde konuştu.

Editör: Boğaz Gazetesi