Çanakkale’de, 5 bin 600 yıllık geçmişe sahip Troya Ören Yeri’nden çıkan eserlerin sergilendiği Troya Müzesi farklı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Müzenin yönetimi bir günlüğüne, çocuklara müzecilik deneyimi kazandırmak amacıyla müzeyi onlara emanet etti. Keyifli ve öğretici bir gün geçiren çocuklar başarı dolu bir deneyim kazandılar. Troya Müzesi yönetimi, tarih ve arkeolojiyi çocuklara sevdirmek, onlara müzecilik deneyimi yaşatmak amacıyla bu etkinliği düzenledi. Müzenin kapıları, çocuklara bir gün boyunca açıldı.

Çocuklar Planladı, Yönetti ve Restore Etti

Müzenin yönetiminden güvenliğine, kayıtlarından restore çalışmalarına kadar her alan, çocukların sorumluluğundaydı. Çocuklar, müzeyi bir günlüğüne kendi planlamalarıyla yönettiler, restore çalışmalarında bulundular ve müze gezileri düzenlediler. Etkinlik boyunca Troya Müzesi yönetimi, çocuklara rehberlik yaparak müzecilik hakkında bilgi verdi. Hem eğlenceli hem de öğretici bir atmosferde geçen etkinlik, çocukların tarih ve kültürle daha yakından tanışmalarını sağladı.

Unutulmaz Bir Müze Deneyimi

Troya Müzesi'nin çocuklara özel düzenlediği bu etkinlik, çocuklara unutamayacakları bir müze deneyimi yaşattı. Çocuklar bir gün boyunca tarih kokan bu mekanda öğrenirken, eğlendiler. Müzenin Sosyal medya hesabının yönetimini devralan öğrencilerden Salih de bu anları tek tek fotoğraflayarak Müze’nin sosyal medya hesaplarında paylaşarak şu sözleri ifade etti, “Merhaba ben Salih, biz bugün çocuklar olarak Troya Müzesi’ni ele geçirdik. Gün boyunca müze müdürü, restoratör, rehber, arkeolog, mağaza görevlisi gibi tüm müze görevlerini biz yürüteceğiz. Ben ise müzenin sosyal medya hesabını yürütüyorum. Ve bu benim ilk paylaşımım. Umarım beğenirsiniz.’

2010 yılında İngiltere'de başlayan "Takeover Day" etkinliği, Troya Müzesi'nde Türkiye'de de uygulandı. Müzelerde normalde yetişkinler tarafından gerçekleştirilen görevler, çocuklara devredildi.Troya Müzesi'nde gerçekleşen etkinlik kapsamında 17 çocuk, koleksiyon sorumlusu, güvenlik personeli, rehber, sosyal medya görevlisi, mağaza görevlisi, kafe personeli, müze müdürü, sanat tarihçisi, arkeolog gibi farklı görevlerde çalıştı.Bu özel günde Müze Müdürü Rıdvan Gölcük açıklamalarda bulundu. Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük şunları söyledi, “İlk kez 2010 yılında ortaya çıkan "Takeover Day" (Devralma Günü) uygulamasında bir gün boyunca çocuklar müzeyi devralarak müzelerde tur rehberi, gişe görevlisi, güvenlik, karşılama görevlisi, mağaza personeli, sosyal medya yöneticisi, eğitimci, arkeolog olarak çalışırlar. Devralma Günü, kültürel mirasın korunmasına ilişkin çocuklar ve gençler için sınıf dışı bir öğretim projesidir. Söz konusu proje ile bir müzenin teşhiri dışında, idari kısımda, ofislerde, laboratuvarlarda ve müze sosyal alanlarında kültür mirasının korunmasına ilişkin yapılan iş ve işlemleri yaparak ve yaşayarak deneyimlemeleri hedeflenmektedir. Böylece çocukların kültürel mirasımız üzerinde aidiyet duygusu ile özgüven ve becerilerinin de geliştirilmesi hedeflenen ana amaçlardan birisidir” dedi.

‘’Çocuklar, Muhteşem İş Çıkardılar, İyi Ki Varlar’’

 Takeover Day uygulamasını gerçekleştiren ilk kamu müzesi olduklarını belirten Gölcük,  "Museum Takeover Day” uygulamasını Türkiye’de uygulayan ilk kamu müzesiyiz. Öncesinde sosyal medya hesabımızdan bir duyuru yaparak katılmak isteyen çocuklarımızdan bir motivasyon mektubu istedik. Niçin müzede çalışmak istiyorlar ve hangi görevi yapmak isterler konusunda düşüncelerini aldık. Etkinliğe Kumkale Köyü 100. Yıl İlköğretim Okulu 4. Sınıf öğrencileri katıldı. Yanı sıra İstanbul’dan gelen bir çocuğumuz vardı. Çocuklar harika mektuplar yazdılar. Kendilerini şahane ifade ettiler. Bugün gün boyunca müzedeki tüm görevleri onlar yürüttü. Müdürlüğümüzce bu konuda önemli adımlar atılmış ve Genel Müdürlüğümüzün onayları ile Troya Müzesi "Eğitim ve Organizasyon Departmanı" kurulmuştu. Söz konusu departman gerek müze ortamında gerekse "Sınıf Arkadaşım Homeros" gezici müze projesi ile köylerde ve Çanakkale merkezde eğitim faaliyetlerini yürütmektedir. Ve bugün o departman harika bir iş çıkararak Takeover Day etkinliğini Müzemize taşıdı. Tabi burada öncelikle Kumkale Köyü 100. Yıl İlköğretim Okulu idarecilerine, öğretmenlerine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Bu konuda işbirlikleri bizim için çok önemliydi. Ve tabi tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür etmem lazım. Çocukların gözlerindeki ışıltıda, kalplerindeki heyecanda onların özverilerinin katkısı çok büyük. Departmanımız adına tüm organizasyonun yükünü çeken uzmanlarımız Hazal Fırat ve Yunus Özdemir’e ayrıca teşekkür ediyorum. Ve tabi çocuklar, muhteşem iş çıkardılar. Çocuklar iyi ki varlar”  şeklinde konuştu.

Haber: Coşkun Balcı




 


Kaynak: Boğaz Gazetesi