Dünya Zatürre Günü dolayısıyla açıklama yapan Mirici, zatürrenin tıpta bilinen adıyla pnömonin, akciğerlerin genellikle mikroplarla oluşan iltihaplı bir hastalık olduğunu ifade etti.

Her yaşta görüldüğü gibi, 5 yaş altındaki çocuklar, 65 yaş üstü bireyler ile bağışıklık sistemi iyi çalışmayan bireylerin daha fazla hastalanabileceğini ifade eden Mirici, “Zatürre, akut, yani kısa sürede birden ortaya çıkan ateş, öksürük ve yan ağrısı ile kendini belli eden, aşırı halsizlik ve yorgunluğa da neden olan bir hastalıktır. Tek başına olabileceği gibi bazı hastalıkları örneğin gribal enfeksiyonları takip ederek ortaya çıkabilir. Özellikle 65 yaş üstü ve şeker hastalığı, kalp yetmezliği, KOAH gibi devamlı ilaç kullanmak zorunda olan kronik hastalıklar ile birlikte daha fazla görülür.

Bu durumda hastalığın daha uzun sürede iyileşmesi, daha uzun süre hastanede kalması ve maalesef ölümle sonuçlanması mümkündür. Bu nedenle kronik hastalıkları olanların ya da bağışıklığı bozulmuş/baskılanmış kişilerin zatürre aşısı ile korunması gerekir. Hiçbir ilaç, vitamin, gıda ya da  gıda takviyesi tek başına bağışıklık siteminin yeterli çalışmasını sağlayamaz. Gereksiz  vitamin ve vitamin benzeri ilaçların doktor tavsiyesi dışında kullanmayın  Bağışıklık sisteminin iyi çalışması için sağlıklı ve dengeli beslenmek, günde 7-8 saat uyumak, düzenli ve ılımlı miktarda egzersiz yapmak ve stresle başa çıkmak gereklidir” dedi

Prof. Dr. Nihal Arzu Mirici, zatürre hakkında merak edilen soruları ve cevapları şu şekilde açıkladı:

  Zatürre aşısı kimlere yapılır?

 65 yaş üstü ve kronik hastalıkları olanlar

 Zatürre aşısı ne kadar korur?

 Genellikle 5 yılda bir yapılır. Doktorunuzun tavsiyesine göre hareket etmelisiniz

Daha önce zatürre aşısı yaptırmıştım, tekrar yaptırmam gerekir mi?

Genellikle tekrar aşı yaptırmak gerekmez anacak daha önce yapılan aşının türüne göre doktorunuz yeniden aşılanma önerebilir

Zatürre nasıl tedavi edilir?

Nedenine göre antibiyotik ve bazı ilaçlarla tedavi edilir. Gerekli hallerde yoğun bakım koşullarında tedavi edilebilir

Zatürre iyileşir mi?

Genellikle erken tedaviye başlanırsa düzelir, bazı hallerde ilerleyerek solunum yetmezliğine ve hastanın hayatını kaybetmesine neden olabilir.

Zatürre olan herkes hastanede yatması gerekir mi?

Hayır, hangi hastanın hastanede tedavi alması gerektiğine dair kararı hastayı değerlendiren doktor verir. Genellikle 65 yaş üstü, ek kronik hastalığı olan kişilerin hastane bakımı daha uygun olur, diyerek zatürre hakkında merak edilenleri açıkladı.