Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Devlet Konservatuarı, başarılı çalışmaları ve etkinlikleriyle adından söz ettirmeye devam ediyor.
 
2023-2024 eğitim öğretim yılında öğrenci alımına başlayacak olan konservatuvar, Çalgı Anasanat Dalı'nda lisans programı açarak müzikal yetenekleri olan öğrencilere kapılarını aralıyor.ÇOMÜ Devlet Konservatuarı'nın yeni açılan programı, geniş branş seçenekleriyle dikkat çekiyor. Keman, viyola, viyolonsel, piyano, gitar, flüt, klarinet, trompet, korno, trombon ve tuba branşlarında öğrenci alınacak. Program için toplamda 20 kişilik bir kontenjan belirlendi.

Bu özel programa başvurmak isteyen öğrenciler, Özel Yetenek Sınavı'na katılarak kabul edilecekler. Özel Yetenek Sınavı için başvurular 21-31 Ağustos 2023 tarihleri arasında alınacak. Sınavlar ise 4-7 Eylül 2023 tarihleri arasında ÇOMÜ Devlet Konservatuarı'nın Anafartalar Kampüsü'ndeki binasında gerçekleştirilecek. Programın amacı, müzikal alanda yetenekli bireyler yetiştirmek ve geleceğin sanatçılarını şekillendirerek öğrencilere sağlanacak çeşitli konserler ve sahne deneyimleri, müzik kariyerlerine sağlam bir temel oluşturacak ve profesyonel gelişimlerine katkı sağlayacak. Müzik Teorisi ve Solfej dersleriyle birlikte öğrenciler, hem çalgı yeteneklerini geliştirecek hem de müzikal teoride donanımlı bireyler olarak yetişecekler.
 
Özel Yetenek Sınavı'na katılmak isteyen öğrencilere yönelik hazırlık kursları da düzenlenecek. Bu kurslar, 31 Ağustos - 3 Eylül 2023 tarihleri arasında yapılacak. Öğrencilere sınav sürecine daha iyi hazırlanma ve başarılı bir performans sergileme fırsatı sunulacak.
 
Geleceğin Sanatçılarına Sahne Deneyimi
Nedime Hanım Konağında Yarı Zamanlı Sertifika Programı hakkında bilgi veren ÇOMÜ Devlet Konservatuarı Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Barış Karabulut, "2021 yılında öğrenci alımına başlayan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuarı Yarı Zamanlı Sertifika Programı ilkokul sonrasında müzikal açıdan yetenekli öğrencileri sınavla kabul eden bir programdır. Özel yetenek sınavını kazanan öğrenciler programa kayıt hakkını kazanır. Programda Orta 1, Orta 2, Orta 3 ve Orta 4 olmak üzere dört seviyede eğitim verilmektedir. Yarı Zamanlı Sertifika Programında “Çalgı” eğitiminin yanı sıra “Müzik Teorisi ve Solfej” dersleri ile öğrencilerin müzik alanında donanımlı bireyler olarak yetişmeleri amaçlanmaktadır. Geleceğin sanatçılarını yetiştirmeyi hedefleyen Yarı Zamanlı Sertifika Programında öğrencilerin çeşitli konserler ile sahne deneyimi yaşamaları sağlanmaktadır. Yarı Zamanlı Sertifika Programı O¨zel Yetenek Sınavlarına 2023-2024 egˆitim o¨gˆretim yılında keman, viyola, viyolonsel, piyano, flu¨t, klarinet, trompet, trombon, korno, gitar, bagˆlama, kanun ve klasik kemenc¸e c¸algılarıyla o¨gˆrenci alınacaktır. Ön kayıt 14-18 Agˆustos 2023, O¨zel Yetenek Sınavları 09-10 Eylu¨l 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Detaylı bilgi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuarı 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Yarı Zamanlı Sertifika Programı Özel Yetenek Sınavları Kılavuzunda yer almaktadır" dedi.
 
Hazırlık Kursları ile Destek
ÇOMÜ Devlet Konservatuarı 2023-2024 sezonu etkinlikleri hakkında açıklamalarda bulunan Karabulut, "ÇOMÜ Devlet Konservatuarı dördüncü yılında dopdolu bir programla Çanakkale halkının karşısına çıkıyor. Bilimsel etkinliklerin; yaz okulu, seminer, atölye çalışmaları, masterclass ve konserlerin yer aldığı yıllık program Türkiye’nin dört bir yanından önemli akademisyen ve müzisyenleri ağırlayarak kentin müzikal ve kültürel yaşamına katkı sunmaya devam ediyor. Etkinlikler konservatuarımıza tahsis edilen Nedime Hanım Konağının yanı sıra üniversitemizin konser mekanları olan İÇDAŞ Kongre Merkezi, Troia Kültür Merkezi ve Anafartalar Kampüsündeki Konservatuar Galeri Sahne, Teras Sahne ve Eğitim Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilecek. Ayrıca Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi, Çanakkale Seramik Müzesi, Turhan Mildon Kültür Merkezi, Ezine Atatürk Kültür Merkezi, Gelibolu Mevlevihanesi ve Çanakkale Akçansa Güzel Sanatlar Lisesi gibi bir çok mekan da bu yıl Çanakkale Devlet Konservatuarının etkinliklerine ev sahipliği yapacak. Bu yılki etkinlik sezonunun açılışı 18 Eylül  Pazartesi gerçekleştirilecek olan Türk-Japon dostluk konseri ile başlayacak. Ekim ayında ise ülkemizin yetiştirdiği en önemli keman sanatçılarından Cihat Aşkın Çomü Devlet Konservatuarı Senfoni Orkestrası ile bir konser verecek. ÇOMÜ Devlet Konservatuarı yıl boyunca konser ve masterclass etkinlikleri için davet ettiği sanatçılar arasında Gülşen Tatu, Ellen Jewett, Natauko Doi, Ayla Uludere, Aslıhan And, Emine Avren Büyükburçlu, Lilian Tonella Tüzün, Nilay Sancar, Beril Eren, Onur Türkeş, Tuncer Önder, Serkan Ağır, Altuğ Tekin, Birol Aydın, Engin Gürkey, Eylem Demirhan, Cem Babacan, İris Şentürker, Yelda Özgen, İpek Mine Sonakın, Ebru Mine Sonakın, Aysu Zehra Şanver, Deniz Tunçer, Seda Tüfekçioğlu, Orkun Uyar, Barış Kerem Bahar, Nazlı Avcı, Çetin Ceviz, Seren Karabey, Ecem Alnıaçık, Uğraş Torun, Elena Ünaldı, İdil Onaran, Beril Çalgan, Ethem Yavuz, Caner Yavuz, Şafak Ceyhan, Deniz Kuvandık ve Eylem Odabaş gibi isimler bulunuyor. Ayrıca Fırat Kutluk, İlteriş Sun, Ersin Antep ve Gonca Girgin İncedere ile müzikoloji ve müzik eğitimine yönelik söyleşiler gerçekleştirilecek" şeklinde konuştu.
 
Haber: Şahver Banu Çağlak
 
 


Kaynak: Boğaz Gazetesi