Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, son günlerde artan orman yangınları ve Kızılkeçili yangınından sonra, etrafı ormanlık alanlarla çevrili yerleşkesinin güvenliğini artırmak amacıyla bir çalıştay düzenledi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, diğer illerin aksine doğa ile iç içe bir kampüse sahip. Etrafı ormanlarla çevrili olan ÇOMÜ Terzioğlu yerleşkesi, son günlerde artan orman yangınları nedeniyle ciddi bir tehdit altında. Üniversite yönetimi, küresel ısınmanın da etkisiyle tutuşan ormanlar ve olası bir yangında kampüsün de etkilenme ihtimalini göz ardı etmedi. ÇOMÜ Yerleşkesinin olası bir orman yangınından korunması için alınacak önlemler ve yapılacak çalışmaların değerlendirildiği bu önemli toplantıda, üniversite yönetimi yangın önlemlerini artırmak ve kampüsü korumak için kararlar aldı. Çalıştaya ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hüseyin Erkul, Prof. Dr. Dinçay Köksal, Genel Sekreter Yardımcıları Dr. Mehmet Erkan Kıllıoğlu, Öğr. Gör. Tanju Güdük, Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Bekir Çelen, Çevre, Afet Koordinasyon ve İskan Şube Müdürü Yasemin Demir, Orman Bölge Müdür Yardımcısı Seyit Sayın, Çanakkale Orman İşletme Müdürü Barış Sergin, Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, Meteoroloji İl Müdürü Erol Öztabak, Çanakkale İtfaiye Amiri Türker Özer, Çanakkale Belediyesi İtfaiye Müdürü Cüneyt Göncü ve ÇOMÜ’lü akademisyenler katıldı.
 
 Olası Bir Orman Yangınında Alınacak Önlemler
Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Cüneyt Erenoğlu,  üniversite olarak orman yangınlarına karşı duyarlılık ve farkındalık oluşturmak amacıyla bu Çalıştayın düzenlendiğini belirterek “Bildiğiniz gibi, 2023 yılı Temmuz ayında Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili Köyü’nde başlayan ve 48 saati aşkın süre devam eden orman yangını, büyük bir felakete neden oldu. Yangın sonucunda 8 köy etkilendi, 6 köy boşaltıldı, büyük orman alanları kül oldu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi; ancak iklim değişikliği ve kuraklığın yangına hassas alanları genişlettiği ve yangınların büyümesine neden olduğu biliniyor” dedi.
 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak, böyle bir felaketin tekrar yaşanmaması için elimizden geleni yapmaya kararlıyız. Üniversitemizin yerleşkeleri çevresinde ve yakınında yoğun orman alanları bulunuyor. Bu alanlar hem doğal güzellikleri hem de biyolojik çeşitlilikleriyle üniversitemize değer katıyor. Ancak aynı zamanda orman yangını riskini de artırıyor. Bu nedenle, üniversitemizin yerleşkelerinde orman yangını çekincesi analizi yaparak, yangın riskini azaltmak ve olası bir yangına karşı hazırlıklı olmak için neler yapabileceğimizi belirlemek istiyoruz” dedi.
 
‘’Orman Yangınlarına Karşı Somut Adımlar Atmayı Amaçlıyoruz”
Rektör Erenoğlu “Bu Çalıştayda; alanında uzman akademisyenler, orman mühendisleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve yerel yönetimlerden yetkililer ile bir araya gelerek, üniversitemizin yerleşkelerinde orman yangını çekincesi analizi yapacağız. Bu analizde, uzaktan algılama teknolojileri, iklim değişikliği senaryoları, yangın risk haritaları gibi araçlardan yararlanacağız. Ayrıca, yangın önleme ve mücadele stratejileri, yangın sonrası rehabilitasyon faaliyetleri, toplumsal algı ve farkındalık oluşturma gibi konularda da görüş alışverişinde bulunacağız. Çalıştayımızın sonucunda ortaya çıkacak raporu, Üniversitemizin ilgili birimleriyle paylaşarak, uygulamaya geçilmesi için gerekli adımları atacağız. Ayrıca, raporu kamuoyu ile de paylaşarak, diğer üniversitelerin ve kurumların da bu konuda örnek alabileceği bir kaynak oluşturmayı hedefliyoruz. Orman yangınlarının sadece ormanları değil, tüm ekosistemi ve insan hayatını tehdit eden bir sorun olduğunu vurgulayan ÇOMÜ Rektörü Erenoğlu, bu sorunun çözümü için hepimize büyük görevler düştüğünün altını çizdi ve “Üniversite olarak bizler, bilimsel araştırma ve eğitim faaliyetlerimiz ile bu soruna katkı sağlamaya çalışıyoruz. Ancak bunun yeterli olmadığının da farkındayız. Bu nedenle, bu Çalıştay ile orman yangınlarına karşı somut adımlar atmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.
 
ÇOMÜ, doğa ile iç içe olan özel kampüsünün doğal güzelliğini ve çevreyi koruma konusunda kararlılığını gösteriyor. Çalıştayda alınan kararlar ve yapılan çalışmalarla, ÇOMÜ Terzioğlu yerleşkesinin orman yangınlarına karşı daha güvenli hale getirilmesi ve doğal zenginliğinin korunması hedefleniyor.
 
Haber: Veysel Akın Salkın