Çanakkale Onskeiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Algan Teknoloji Takımı tarafından üretilen Drone, ilk uçuşunu Dardanos Yerleşkesi’nde 2 Haziran’da gerçekleştirildi.
 
Algan Teknoloji Takımı tarafından düzenlenen etkinliğe; ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, ÇOMÜ Genel Sekreteri Ayhan Monus, sponsorlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Öğrencilerin tasarladıkları, yapay zekâ ve otonom uçuş yazılımlarının yerli olarak kendilerinin ürettiği droneun uçurulmasıyla başlayan etkinlik sırasında, Algan Teknoloji Takımı Kaptanı Songül Tekdemir, Rektör Prof. Dr. Murat'a takım ve drone hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Kaptan Tekdemir yaptığı açıklamada; Algan Teknoloji Takımı’nın "Çanakkale Teknoloji Elçileri" projesi ile süreci başlayan ve danışmanlığını Öğr. Gör. İbrahim Çölgeçen'in yürüttüğü, Üniversitemizde TEKNOFEST projelerinin üretilmesi amacıyla kurulmuş bir teknoloji takımı olduğunu belirtti.

Algan Teknoloji Takımı, 20'den fazla öğrenciden oluşan bir ekip olup, drone yapımı konusunda gerekli bilgilere sahiptir ve takım çalışmasına yatkındır. Takımın 2023 projesi olan A1915 projesi, orman yangınlarının erken tespit edilmesini hedeflemektedir. Bu amaçla kullanılan drone aracı, görüntü işleme teknolojisi kullanarak duman ve ateş tespiti yapmakta ve bu unsurlar algılandığı anda yetkililere bildirim göndermektedir.
 
Algan Teknoloji Takımı tarafından üretilen drone aracı, 20 dakikalık uçuş süresiyle öğrenci takımları ve sektördeki diğer dronelar arasında öne çıkmaktadır. Kaptan Tekdemir, aldıkları sponsorluk desteğinin önemine değinerek, Kale Grubu, Havadan Haritalama, SolidWorks, Teknoloji Geliştiricileri ve Girişimcileri Derneği (TEGGDER), MFM Technologies ve Laçinler Otomotiv'e süreç boyunca verdikleri destekler için teşekkürlerini ifade etti.
Proje aşamasında bilimsel danışman olarak yer alan başlıca kişiler: Prof. Dr. Mustafa Kurt, Prof. Dr. Ünal Kızıl, Prof. Dr. Gökhan Çamoğlu, Havadan Harita Şirketi'nin Sahibi Buğrahan Yeni, Doç. Dr. Adem Polat, Dr. Öğr. Üyesi Halil Murat Enginsoy, Dr. Öğr. Üyesi Kadir Yılmaz, Öğr. Gör. Çetin Kedioğlu, Arş. Gör. Yahya Doğan, Uzm. Mehmet Fatih Memiş, Öğr. Gör. Adem Yavuz Vural, Öğr. Gör. Muammer Ceylan, Umut Uz, Volkan Durmaz ve Öğr. Gör. Savaş Gürdal. Bu kişiler, proje sürecinde Algan Teknoloji Takımı'na bilimsel danışmanlık yaparak ekip üyelerine rehberlik ettiler.
 
 
Algan Teknoloji Takımı, 2023-2024 sezonunda iki yeni proje gerçekleştirmeyi planlamaktadır. Kaptan Tekdemir, gelecek yıl hayata geçirmeyi düşündükleri projelerin gelişmiş bir insansız hava aracı (İHA) sistemi ve hidrojen enerjisiyle çalışan araç (hidromobil) yapmak olduğunu ifade etmiştir. TEKNOFEST 2024'e iki projeyle birlikte Üniversitelerini ve takımlarını temsil etmeyi hedeflediklerini söyledi.
 
''ZOR OLANA BAŞARMAYA TALİBİZ''
Planlama aşamasında olan projelerini hayata geçirmek için, mevcut 20 kişilik ekibin 80 kişiye çıkarılmasını düşündüklerini ifade eden Kaptan Tekdemir, bu süreçte danışmanların ve sponsorların önemine vurgu yaptı. İlgili öğrencilerin takipte kalması ve yakın zamanda açacakları takım üye başvuru formunu doldurarak seçmelere katılmaları gerektiğini belirtti.
Kaptan Tekdemir, aday öğrencilere “Takımımızda herkese yer var. Takım olarak bağlı kaldığımız 2 ilkemiz var. Bunlardan ilki ‘Keşfedilmeyi Bekleyen Hayallerine Şans Ver’. İkincisi ise ‘Zoru Başarmak Ruhumuzda Var’. Biz, takım olarak ortak paydada, zor olanı başarmaya talibiz. Çünkü birlikte daha güçlüyüz”  diye konuştu.
 
Haber: Veysel Akın Salkın