Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölümünde Dr.Öğr.Üyesi Gülenay Pınarbaşı, üniversite televizyonunda katıldığı programda çalışmalarında bahsetti. 

Öğretimini İstanbul’da tamamlamasının ardından çeşitli kurumlarda görev alan Pınarbaşı, daha sonra Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne geldiğini belirtti. Anadolu’daki sözlü kültür miraslarımızdan biri olan kadın ermişlerle alakalı bir araştırma çalışması yaptığını anlattı. Bu çalışmasında ermişlerin muhaliyle yaşayıp yaşamadığını alan araştırmasıyla, sorularla ve efsane derlemeleriyle ortaya koyduğunu söyledi. Gülenay Pınarbaşı, bu araştırmanın ve bu araştırmanın etkisinin uzun sürdüğünden söz edip, “Kadın ve ermiş kelimelerinin bizim sözlü kültüründe Türk kültüründe olması  ve bunun  yanında İslam medeniyetinin eklenmesi biraz ilginç geldi insanlara” diyerek  insanların önyargılarıyla karşılaştığından da bahsetti. Daha sonrasında doktora için ‘Yeni Medya’ sayesinde kültürlerin inşası ile ilgili bir araştırma yaptığını şuanda ise araştırma alanının ‘Sosyal Medya’ olduğunu aktardı.

Dr.Öğr.Üyesi Gülenay Pınarbaşı, Spiritüel ağ adında yaptığı kapsamlı bir araştırması hakkında da bilgi verdi. Bu araştırmasını ise Facebook üzerinden yaklaşık 682 ileti inceleyerek ve içerik analizi yaparak sürdürdüğünü belirtti. Spiritüel demesinin sebebini ise “Araştırma amacını oluşturan gruplar bir inanç sistemi üzerinde gruplaşmış ama bir inanç sistemi üzerine gruplaştığını bilmeyen insanlar. Bu dünyada batıda aslında 68 hareketinden ve hep bir gençlik kültüründen beri dünyada dolaşıma giren Niveç dediğimiz bir uygulama alanı aslında benim araştırma alanım. Araştırma alanı diyoruz çünkü aslında tam bir din değil tam bir inanış değil ama içinde hem dini hem inanışları barındıran çok farklı bir alan” şeklinde açıkladı.

Pınarbaşı, astrolojinin popüler kültürün en önemli öğelerinden biri olduğunu düşündüğünü de söyledi. Bilindiği üzere kitle iletişim araçlarının gelişmesiyle astrolojiye olan erişim kolaylaşmış ve astrolog mesleği ortaya çıkmıştır. Böylelikle astrolojik bilgi çok fazla önem kazanmıştır. Gülenay Pınarbaşı  bu araştırma kapsamında insanların astrolojik bilginin nereye denk geldiğini bilerek mi kullanır, aldatılır mı veya sadece eğlence gibi mi kullanır incelemelerine yer verdiğini aktardı. Pınarbaşı, insanların spiritüelliğe olan ilgisinin geçmiş zamanlardan günümüze geldiğini ve ilerleyen zamanlarda da durmadan devam edeceğini düşündüğünü belirtti.
Gülçin AKIN