Ticaret Borsası (ÇTB) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu Başkanı görevine aday olduğunu açıkladı. İş insanlarının yalnız kaldığı ve ÇTSO’nun kaderine terk edildiğini iddia eden Üzen, gerçekleştirmeyi düşündüğü projelerini anlattı.
 
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO), 16 Ekim’de Olağan Genel Kurum Seçimi yapacak. Seçimde,
mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ve bir süredir aday olacağı söylentisi dolanan Ticaret Borsası (ÇTB) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen olmak üzere 2 aday yarışacak. ‘Daha güçlü üye daha güçlü ÇTSO’ sloganıyla yola çıkan ÇTB Başkanı Üzen, geçtiğimiz gün basın mensupları ile bir araya gelerek, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanlığı’na adaylığını açıkladı. ÇTSO üyelerinin kaderine terk edildiğini iddia eden Üzen, “Liderlik yapması gereken ÇTSO, yönetimindeki bazı arkadaşlarımız sebebiyle, maalesef kısır çekişmelerin kurumsallaşmış haline dönüşmüştür. ÇTSO, bu arkadaşlarımız sebebiyle beklenen atılımları yapmayıp, üyelerine ve şehre değer katmayı çoktan unutmuştur. Bugün hangi üyeye sorarsanız sorun, size ÇTSO'da ortak aklın, şeffaflığın, dayanışmanın olmadığını, proje yapmadığını, destek vermediğini, kadın ve gençlerin uzağında olduğunu, birçok kurumla yeterli işbirliği yapamadığını belirtir. Özetle, geçen dönem kayıp bir dönemdir. Ayrışan değil kucaklaşan, ‘ÇTSO yanımda’ dedirten bir dönem başlatmak istiyoruz. Fark yaratan, ilham veren, bilgilendiren bir dönem başlatmak istiyoruz. İtibarsızlaştıran değil, onurlandıran ve motive eden, üyelerimizin sektörlerindeki değişime hızlı ve sağlıklı ayak uydurmasını sağlayan ve daha çok iş yapan bir ÇTSO istiyoruz” dedi.
 
PROJELERİNİ ANLATTI
Çanakkale’nin markalaşma yönünde daha fazla coğrafi işaret alması için çabalayacaklarını belirten Üzen, “Örneğin biz ÇTB'de Ezine Peyniri’nden Çanakkale Domatesi’ne birçok ürünün markalaşmasını sağladık. Limanımızı canlandırarak Kruvaziyer Turizmi başta olmak üzere, gastronomi ve sağlık turizmine odaklanacağız. Çanakkale'nin batıklarından, rüzgârından vb. değerlerinden faydalanacağız. Çanakkale'de yabancıya mülk satışıyla ilgili serbestliğin sağlanarak başta inşaat sektörü olmak üzere, bağlı sektörlerin kazanımları için çalışacağız. Bölgesel Girişim Sermayesi Fonu ile kadın ve gençlerin finansman ve yatırımlarına destek olmak, ÇTSO Ticaret Merkezleri ve Lojistik Köyü projemizle, Çanakkale'yi dünyayla buluşturmak istiyoruz. Hatırlayacağınız üzere biz ÇTB Yönetimimizde de, şehrimize Akredite bir laboratuvar, Lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsacılığı kazandırmıştık. İhracat Destek ofisimizle, ÇTSO İstihdam Merkezi ve ÇTSO Akademi ile üyelerimize katkı vereceğiz. ÇTB Yönetimimiz esnasında Çanakkale'ye ÇTB İlkokulu ve Çanakkale TOBB Sosyal Bilimler Lisesi’ni kazandırdığımız gibi bunu kazandıracağız. Kara Gün Fonu ile destek olmak istiyoruz. Tanıtım Ofisimizi kurarak Çanakkale'nin önemli günlerini, üyelerimiz lehine fırsata çevireceğiz. ÇTSO Dijital Dönüşüm Ofisini, Çanakkale Fuarcılık Aş'yi derhal kuracağız. Üyelerimize kolaylık sağlayacak ÇTSO Kart uygulamasını başlatacağız. Kale Grubunun Başlattığı Akıllı Şehir projesini, Ayvacık Tarıma Dayalı İhtisas OSB ve Çan'daki OSB Projesi gibi, Ezine ve Bayramiç İlçelerimizde Küçükbaş Hayvancılık OSB Projeleri gibi projeleri destekleyeceğiz. Ezine Gıda İhtisas OSB'deki yatırımcıların bir an önce faaliyetlerine başlamasına katkı sunacağız. Çanakkale'mizde Kooperatiflerimizin uygun kredi ve hibe alabilmeleri için proje desteği sunulacak, danışmanlık ve aracılık yapılacak, yurtdışı fuarlara ve teknik gezilere katılımları sağlanacaktır” şeklinde konuştu.
 
ÜYELER KADERİNE TERK EDİLDİ
Çanakkale’nin iş insanlarının yalnız kaldığını ifade eden Üzen, “‘Çanakkale Ruhu’ olarak tanımladığımız birliktelik ve dayanışma ne acı ki adeta geçmişte bırakılmıştır. Pandemi sürecinin verdiği hasarları onarmak bir yana, üyeler kaderine terkedilmiştir. Altını çizmeliyim ki bunda üyelerimizin hiçbir kusuru yoktur. Liderlik yapması gereken ÇTSO, yönetimindeki birkaç arkadaşımız sebebiyle, maalesef kısır çekişmelerin, kurumsallaşmış haline dönüşmüştür. Odamız, bu arkadaşlarımız sebebiyle beklenen atılımları yapmayıp, üyelerine ve şehre değer katmayı çoktan unutmuştur. Bugün hangi üyeye sorarsanız sorun, size ÇTSO’da ortak aklın, şeffaflığın, dayanışmanın olmadığını söyler. Hangi üyeyle sohbet etseniz, odamızın onlar yüzünden çözüm üretmediğini, proje yapmadığını, destek vermediğini belirtir. Her üye adeta söz birliği yapmışçasına, odamızın kadın ve genç girişimcilerin uzağında olduğunu, birçok kurumla yeterli işbirliği yapamadığını belirtir. Özetle, geçen dönem kayıp bir dönem olarak ticari hayatımızda yerini almıştır. Şunu da eklemeliyim ki, meclisimizin ve yönetimimizin içinde çok değerli iş insanları var. Ama bu küçük yapı yüzünden onlarda öne çıkamamaktadır” dedi.
 
GÜÇLÜ BİR ODA İSTEĞİ HAREKETE GEÇİRMİŞ
Üyelere seslenen Üzen, “Biz bu dertle dertlenerek yola çıkıyoruz. Çünkü ilimizde güçlü bir oda istiyoruz. Finans, eğitim, işbirliği, ihracat, kapasite geliştirme gibi alanlarda üyelerimize somut destek vermek istiyoruz. Daha etkin ve profesyonel kadrolarla üyelerimize hizmet etmeyi arzu ediyoruz.
Ayrışan değil kucaklaşan, bir kısım bürokrasiyle ilgili karşılaşılan sorunlarda ‘ÇTSO YANIMDA’ dedirten bir dönem başlatmak, fark yaratan, ilham veren, bilgilendiren bir dönem başlatmak istiyoruz. İtibarsızlaştıran değil, onurlandıran ve motive eden, üyelerimizin sektörlerindeki değişime hızlı ve sağlıklı ayak uydurmasını sağlayan ve daha çok iş yapan bir çtso istiyoruz” dedi.
 
KURUMSAL YAPI VE MARKE ŞEHİR
Somut olarak yapacakları bazı projelerden bahseden Üzen, “Adına yakışır bir oda için kurumsal ve işlevsel bir yapı kurarak işe başlayacağız. Marka şehir Çanakkale yolunda, daha fazla marka yaratmak için, ürünlerimizin farkındalığını anlatarak ve hikâyelerini yazarak,  daha fazla coğrafi işaret için çabalayacağız. Örneğin biz ÇTB’de Ezine Peynirinden Çanakkale Domatesine birçok ürünün markalaşmasını sağladık. Çünkü biz zenginleşmenin yolunun markalaşmadan, Markalaşmanın yolunun da coğrafi işaretten geçtiğine inanıyoruz.  Tek çeşitli değil, çok çeşitli turizm istiyoruz. Limanımızı daha da canlandırarak, Kruvaziyer Turizmi başta olmak üzere, gastronomi ve sağlık turizmi gibi alanlarla direkt ve dolaylı birçok sektörümüze katmadeğer sunacağız. Biz Çanakkale’nin batıklarından faydalanmalıyız. Biz Çanakkale’nin rüzgârından bile faydalanmalıyız. Kadın ve genç girişimcilerimize sözde değil, özde destek vereceğiz.  Bölgesel Girişim Sermayesi Fonu ile kadın ve genç girişimcilerin finansman ve yatırımlarına oda olarak destek sunacağız” ifadelerini kullandı.
 
“YERELDE SIKIŞIP KALMAK”
Gerçekleştirmek istedikleri projeleri sıralamaya devam eden Üzen, “Küreselleşen bir dünyada, artık yerelde sıkışıp kalamayız. Bizi bekleyen dünyadaki zorlu rekabet koşullarına hazırlıklı olmalıyız. İşletmelerimizi buna hazırlamalıyız. ÇTSO Ticaret Merkezleri ve Lojistik Köyü projemizle, Çanakkale’yi dünyayla buluşturacak, İhracat Destek ofisimizle üyelerimizi üst lige çıkaracağız. Hatırlayacağınız üzere biz ÇTB Yönetimimizde de, şehrimize Akredite bir laboratuvar, Lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsacılığı kazandırmıştık. Aranan eleman ihtiyacını, İnsan kaynağı ihtiyacını karşılamak için ÇTSO İstihdam Merkezi, üyelerimize mesleki eğitim katkı vermek için ÇTSO Akademi kuracağız. ÇTB Yönetimimiz esnasında Çanakkale’ye ÇTB İlkokulu ve Çanakkale TOBB Sosyal Bilimler Lisesini Kazandırdığımız gibi bunu da kazandıracağız. Seçimden seçime değil, iyi günde, kötü günde daima üyelerimizin yanında olacağız. Kara Gün Fonu ile bunu somut olarak göstereceğiz. Öte yandan Tanıtım Ofisimizi kurarak, Çanakkale’mizin 18 Mart Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü, 25 Nisan Anzac Günü ve 10 Ağustos Anafartalar Zaferi gibi önemli günlerini, üyelerimiz Lehine Fırsata Çevireceğiz.  Kale Grubunun Başlattığı Akıllı şehir projesi, Ayvacık Tarıma Dayalı İhtisas OSB ve Çan’daki OSB Projesi, Ezine ve Bayramiç İlçelerimizde Küçükbaş Hayvancılık OSB Projesi gibi projeleri destekleyeceğiz. Altyapısı tamamlanan Ezine Gıda İhtisas OSB’deki yatırımcıların biran önce faaliyetlerine başlayıp ekonomimize, özellikle ihracatımıza ve istihdamımıza katkı sunmaları için onlara destek sunacağız” ifadelerini kullandı.
 
KOOPERATİF DESTEKLERİ
Çanakkale’de çok sayıda kooperatif bulunduğunu belirten Üzen, “Kooperatiflerimizin makine ekipman alınması konusunda, uygun kredi ve hibe alabilmeleri için GMKA ve TKDK ile projelerin hazırlanmasına öncülük edecek, danışmanlık ve aracılık yapacak, yurtdışı fuarlara ve teknik gezilere katılımlarını sağlayacağız. Bununla birlikte, Çanakkale’de yabancıya mülk satışıyla ilgili serbestliğin sağlanarak başta inşaat sektörü olmak üzere,  buna bağlı tüm diğer sektörlerin kazanımları için çalışacağız. E-ticarette ve dijitalleşmede yeni yaklaşımlarla ÇTSO Dijital Dönüşüm Ofisini üyelerimiz için hayata geçireceğiz. Çanakkale Fuarcılık Aş. kurarak, Çanakkalemiz için fuarlar düzenlemeye, daha çok fuarda üyelerimizle daha etkin rol almaya çalışacağız. Güçlü ilişkiler, efektif çözümler için üyelerimize kolaylık sağlayacak ÇTSO Kart uygulamamızı derhal hizmete sunacağız” dedi.
 
“ODADA DEĞİŞİM, TİCARETTE GELİŞİM”
“Çanakkale için, Çanakkale'yle işbirliği kurmanın tam vaktidir” diyen Üzen, “Kurumlarla el sıkışmak,
birlikte projeler yapmak istiyoruz. Görevi aidat toplamak olduğu zannedilen odamızı, Çanakkale'mizin sanayisi, ticareti ve hizmet sektörleri ile barıştıracağız. ÇTSO Danışma Kurulu kuracak, üyelerimizle birlikte beyin fırtınaları yapacağız. Bir kesimin değil, her kesimin temsilcisi olacağız. Çanakkale Ruhunu herkese göstereceğiz. Ekonomik zaferleri birlikte yazacağız. Tüm saygıdeğer üyelerimizi, bizim için değil, kendileri ve Çanakkale için destek vermeye davet ediyoruz. Ekip arkadaşlarımla birlikte, tüm değerli üyelerimizin oylarına talibiz. Çanakkale'nin üretimi, zenginleşmesi ve ekonomik gelişimi için varız. ‘Odada değişim, ticarette gelişim’ diyoruz” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.
 
Sevi Gözay UĞURLU