Şehirdeki konutların, barınma ihtiyacını karşılamadaki yetersizliğinin ardından şimdi de kız öğrenci yurtlarının kapasite artışına uyum sağlayamaması nedeniyle öğrenciler dışarıda kaldı. Şehir dışından gelen öğrenciler, odaları tamamlanana kadar nerede kalacakları konusunda endişeli olduklarını söyledi. Yurtların kapasite artışına gitmesi, tamamen doluluk yaşandığına ve artık şehrin öğrencileri barındırmak için acil eylem planına ihtiyaç duyduğuna işaret ediyor.

EĞİTİMİN BAŞLAMASI ERTELENMİŞTİ
Tüm fakültelerin 3 Ekim’de eşzamanlı olarak eğitime başlaması planlanan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ), tarih 10 Ekim’e alınmış ve eğitim bir hafta sarkıtılmıştı. Ertelemenin nedeni açıklanmazken, yurtlara yerleşecek olan öğrenciler ile paralel kapasite artışı sağlanamamasından kaynaklandığı ileri sürülmüştü.

KAPASİTE ARTTI, RANZALI SİSTEME GEÇİLDİ
Çanakkale’nin Merkez ilçesinde Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı olan 2 adet kız öğrenci yurdu bulunuyor: Çanakkale KYK Kız Öğrenci yurdu ve Terzioğlu KYK Kız öğrenci Yurdu. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, yeni dönemde yatak kapasitesinin 190 binlerden, 800 bine yükseltildiğini söylemişti. Yatak kapasitesindeki artış; Çanakkale’de bulunan ve Gençlik Spor Bakanlığı’na bağlı olan kız öğrenci yurtlarına da yansımış, 2 kişilik odalar 4’e; 4 kişilik odalar ise 6’ya yükseltilmişti. Odaların neredeyse tamamında ranzalı yatak sistemine geçilirken, kişisel alanın yok sayıldığı yorumlarında bulunulmuştu.

3 GÜN KALDI AMA ODALAR HAZIR DEĞİL
Geçtiğimiz gün, derslerin başlamasına 3 gün kala KYK yurtlarına yerleşmeye gelen öğrenciler bir sürpriz ile karşılaştı. Okulların açılışından önce gelen bazı kız öğrenciler, Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdu’na yerleştirilmiş ancak sık sık tadilat nedeniyle oda değiştirmek zorunda kaldıklarını ifade etmişlerdi. Geçtiğimiz gün üniversitenin içinde bulunan KYK Kız Öğrenci Yurdu’ndaki odalarına yerleşmek için giden öğrenciler, tatsız bir durum ile karşılaştı. İki bloktan oluşan yurdun, yalnızca tek bloğundaki iki katın kullanıma hazır olması sebebiyle açıkta kalan öğrenciler, dışarıda kuyruk oluşturdu. Odaların ciddi bir kısmında yatak, baza, dolap ve komodin gibi temel eşyaların henüz konulmadığı görüldü. Yetkililer tarafından öğrencilere yapılan açıklamada, odaların tamamlanmasının 3 gün sürebileceği söylendi.

İLGİNÇ TELKİN
Valizleri ile dışarıda kuyruk oluşturan öğrencilere, “Dışarıda kiralık ev yok, yakında anlaşır eve çıkarsınız, cefa çekmek zorundasınız” gibi telkinler verildiği öğrenildi. Şehir dışından gelen öğrencilerin, yurtlara kalacakları odalar tamamlanana kadar nerede kalacakları ise merak konusu oldu.

Sevi Gözay UĞURLU