Programa Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Çanakkale Vali Vekili Hakkı Uzun, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Tören, Atatürk Anıtı'na çelenk sunma ile başladı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın anıta çelenk koymasıyla birlikte, saygı duruşu ve saygı atışı gerçekleştirildi ve ardından İstiklal Marşı okundu. Törende, Kur'an-ı Kerim tilaveti eşliğinde şehitler için dua edildi.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, törende yaptığı konuşmada, "Evlattan ecdada uzanan köprüyü birlikte inşa etmek amacıyla tertip ettiğimiz 57. Alay Vefa Yürüyüşü'nde sizlerle bir arada bulunmanın gururunu yaşıyorum. Bu etkinlik sadece bir yürüyüş değil, aynı zamanda Türkiye'nin gençlerinin tarihle buluşması, bu topraklarda yaşanan kahramanlıkları hissetmesi ve gelecek nesillere aktarılması için önemli bir fırsattır" dedi.

57. Alay'ın kahramanlıklarını vurgulayan Bakan Bak, "57. Alay kanlarının son damlasına kadar mücadele etmiş ve Arıburnu mevkiinde şehit düşmüş bir alayın fedakarlık, dirayet ve cesaret öyküsüdür. İstiklal şairimizin 'Cihan yıkılsa emin ol bu cephe sarsılmaz' dediği 57. Alaydır. Onlar süngüsüyle yol açmış, can vermiş, kan akıtmış ama Türk milletin haysiyetini, birliğini müdafaa etmekten geri durmamıştır" ifadelerini kullandı.

Tören, konuşmaların ardından Ege Üniversitesi öğrencisi Orhan Özcan Arıkan tarafından 57. Alay Sancağı'nın Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine teslim edilmesiyle sona erdi.


Kaynak: Veysel Akın Salkın