Çanakkale'nin  Ayvacıktayer alan  Gülpınar köyünde bulunan Apollon Smintheus Kutsal Alanı'nda 1980 yılında başlayan kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor.  2018 yılında tapınağın konseptine uygun şekilde basamakların bir bölümüne mitolojiye göre, 2 bin yıl önce Apollon Smintheus Kutsal Alanı'nda yaşadığı rivayet edilen farelerin polyesterden yapılan 79 tane maketi tapınağın basamaklarına yerleştirildi. Gelen ziyaretçiler, tapınakta miteolojik öykünün tüm figürlerini görme imkanına sahip oluyor. Ancak farelerle tapınağı ilk bakışta anlamlandıramayan ziyaretçiler kısa süreli şok yaşıyor. Ziyaretçiler, resotrasyon çalışmalarını yürüten yetkililerden aldıkları bilgiyle gerçeği öğreniyor. Ziyaretçiler, maket farelerle bol bol hatıra fotoğrafı çekiniyor.
Apollon Smintheus Tapınağı. Tapınağı ziyaret eden turistler Cennetten bir köşe Akliman’ı da keşfediyor.   Doğası ve Masmavi denizi ile adeta büyüleyen Akliman’a gidenler huzur dolu bir tatil gerçekleştiriyor. Çanakkale’den yaklaşık 70 kilometre uzakta olmasına rağmen çoğu insanın bilmediği, bilenlerin de gitme imkanı bulamadığı Ak Liman adeta yabacılara kalıyor.    İstanbul başta olmak üzere ülkenin çeşitli bölgelerinden hatta yurt dışından  gelen misafirler sakin, doğa ile iç içe, altın tanesi kumsalı ve dev dalgalı denizi ile Aklimanda  yazın tatilin keyfini çıkarıyor.
DOĞA'NIN  VE TARİHİN HARMANLANDIĞI KENT
Sevkiyatların ve seyahatların büyük bir bölümünün denizlerden yapıldığı  Antik dönemde kentler deniz kıyısında kuruluyordu.   Boğazı ve üç tarafı deniz olan Çanakkale’de de bir çok medeniyet kıyı kenarlarında devlet kurdu. Kurulan medeniyetlerden geriye kalan tarihi yerler günümüzde turizm amaçlı kullanılıyor. Turistlerin ziyaret ettiği  tarihi yerlerden biri de Apollon Smintheus Tapınağı. Çanakkale’den yaklaşık 70 Kilometre uzaklıkta olan, Gülpınar Köyünde bulunan tapınağı ziyaret eden vatandaşlar saklı cennet Aklimanı da keşfediyor.
 
Mustafa SUİÇMEZ