Çanakkale’nin başarılı gıda markalarından Tatlan Gıda son dönemde aldığı ödüllerle de dikkatleri üzerine çekti. Tatlan Pazarlama Gıda Sanayi Ticaret Limited Şirketi Şirket yönetim kurulu başkanı Bahar Koçer Yurt; ‘’Ben Tatlan Gıda’nın 5 kuşak temsilcisiyim. Ve 27 yıldan buyana tatlan markasının bilinirliliğini arttırmak ve tatlan markası altında ürettiğimiz ürünleri yurt içi ve yurt dışına satışını gerçekleştirmek için çalışıyorum.’’ dedi.
 
Çanakkale'de en çok sevilen gıda ürünlerinden olan helvayı markasında halka sevdiren ve markasını anlatan Tatlan Pazarlama Gıda Sanayi Ticaret Limited Şirketi Şirket yönetim kurulu başkanı Bahar Koçer Koçer; “5. kuşak temsilcisi olarak dedemden babama kalan babamdan da bana kalan tatlan helvasını en üst noktaya çıkarmayı hedefliyorum” diyerek şunları söyledi. “Tatlan, 1875 yıllarında dedelerim tarafından Bayramiç’te üretilen helvaların ve atların semerlerine konulup köy köy dolaşılarak satılması ile başlayan bir hikaye. Bayramiç’ te 5 aile o dönemden buyana helva üretimi yapıyor. Bayramiç helvası önemli bir değer ve çok yakın bir süre öncede tescillendi. O dönemde Bayramiç’te tahin üretimi ve yine çok yoğun bir şekilde üretilen susam’dan dolayı tahin helvası üretilmeye başlanmış. Bu üretim nedeni ile de Bayramiç helvacı yakın yerleşim yerlerinde ünlenmeye başlamış.  Tatlan helvanın hikayesi de bizim dedelerimiz ile başlıyor. Ben Tatlan Gıda’nın 5 kuşak temsilcisiyim. Ve 27 yıldan buyana tatlan markasının bilinirliliğini arttırmak ve tatlan markası altında ürettiğimiz ürünleri yurt içi ve yurt dışına satışını gerçekleştirmek için çalışıyorum.’’ dedi.
 
‘’İlk paketleme makinasını aldığımızda ürünlerimizi paketleyecek konuma geldik’’
 
Bahar Koçer Yurt Tatlan Gıda’nın 5 kuşak temsilcisi olduğunu ve 27 yıllan bu yana Tatlan markalın ürünleri ürettiklerini belirterek tatlan gıdanın nasıl markalaştığın şu cümleler ile anlattı. “Tatlan markası ile ürettiğimiz ürünlerin Çanakkale dışında ve yurt dışında raflarda yerini almasını sağlamak kolay olmadı. Tatlan olarak ilk başta Çanakkale ve ilçelerinde kazanda ürettiğimiz helvaları belli başlı satış noktalarına ve küçük kilogramlarda haftalık ürün satan yerel bir üreticiydik. Babam vefat ettiğinde bir baba dostunun yanına gittim. Baba dostuna dedim ki “ babamla beraber çok güzel çalışmışsınız bende bundan sonra bir şekilde elimden geldiğinde bu işi yapmak istiyorum, bu işimizi yürütmek istiyorum. Bu nedenle çalışma şansımız olur mu?” dedim. Baba dostumdan aldığım cevap “ ürününüzün barkodu yok,  ürününüzün marka tescili yok, biz sektör lideri ile çalışıyoruz belli ambalaj standartları var. Siz hala alüminyum yağ akıtmaz ambalajları elle paketliyorsunuz. “ dedi. O gün çok üzülmüştüm. Bu olay benim için çok kritik bir nokta oldu. oğünden sonra şimdiki gibi bilgiye de kolay ulaşılmadığı bir dönemde Türk Patent enstitüsüne taahhütlü mektuplar ile giriş formları gönderip yine borkod numaralandırma merkezlerine de aynı başvuruları aynı şekilde yaparak eksiklerimizi tamamladık. İlk paketleme makinasını aldığımızda ürünlerimizi paketleyecek konuma geldik. Tabi bu süreçte çok aksilikler yaşadık mesela paketleyeceğimiz ürünlerin paketleme malzemelerinin çok çok pahalı olduğunu tecrübe ettik ve her yaşadığımız aksilikten zorluktan tecrübeler çıkardık. Tüm bu zorlukları aşarak ve tatlan için hedef belirleyerek bu hedeflere yürümeye başladım. Tatlan markası ile argesini yapıp ürettiğimiz inovatif ürünler bize bu yolda önemli güç sağladı. Türkiye genelinde ve yırt dışında raflarda yer almak hedefi ile  çıktığımız yolda  Bildiğimiz geleneksel tahil helvası lezzetlerini çocuklar tarafından tüketilmediğini fark ettik. Bizde hemen farklı bir bakış açısı ile z kuşağına uygun ürünler bu kuşağın damak tadına da uygun olacak ürünler için önce arge çalışması yayıp ondan sonrada çocuklara da hitap edebilecek ve onlarında tüketebileceği ürünler üretmeye başladık.” diye konuştu.
 
‘’KİPA’NIN YEREL ÜRÜNLER PROJESİ KIRILMA NOKTASI OLDU’’
Tatlan makası le üretilen tahin helvasının nasıl Çanakkale dışına çıkarak önemli zincir marketlerde raflardaki yerini andığını da anlatan Koçer “Tatlan markasının Çanakkale dışına çıkışı Balıkkesir depomuzu kurmamız ile başladı. Ürünümüz  gıda ürünü olduğu için amacımız hep bu ürünü insanlara tattırmak oldu. Bir başka amacımızda tatlan markasının bu lezzeti ile bilinirliğini arttırmak oldu. Tatlan markası ile yurt içi ve yurt dışında zincir marketlerin raflarında yer almamız Tesco Kipa ile gerçekleşti ve bu durum bizim için dönüm noktası oldu. 2008 yılında Tesco Kipa’larda “ Yerel Ürünler  Kipa Raflarında “ sloganı ile bir proje hayat geçirildi. Proje İlk olarak Çanakkale  Tesco kipa’da yerel ürünlerin raflara konuşması ile başladı. Bu süreçte yaptığımız tek şey Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri sürekli tadım aktiviteleri düzenleyerek tatlan markaları ürünlerimizi anlatmak ve sürekli tattırmak oldu. Daha sonra güney Marmara Tesco Kipa raflarında bu proje devam etti. Burada bizi papatya ürünümüz daha yeni çıkmıştı ve bu ürünümüz tüm Türkiye’ de aktüele girdi girdi. Bu insort ismi verilen küçük katalogda yer alan ürünümüz ile ilgili hiç unutamadığım bir anım var. Ürünümüz Perşembe günü 13 ilde bulunan Kipa’ larda raflara girdi. Bu marketlerde tadım aktivasyonu yaptık. Bu kampanya ile ilgilenen 3 arkadaşımız öğlen saat 13.30 da mağda dışına çıkmıştı çünkü 13 Kipa markette ürünlerin tamamı tükenmişti. Bu bizim içi kırılma noktası oldu. Bu çok güzel kampanyadan sonra tatlan markalı 30 barkot yani 30 ürünle Kipa’ da raflara girdik. Bu çalışmanın ardından Kipa markalı ürünleri de Kipa için üretmeye başladık. Bu süreçte de şu anki üretim tesislerimizde faaliyet ve üretim gerçekleştirmeye başladık.” dedi.
 
‘’TÜRKİYE’DE A PLUS BRC SERTİFİKASIN SAHİP TEK HELVA ÜRETİCİSİYİZ’’
Tatlan helvalarının markalaşması ve hem yurt içi hem de yurtdışında raflarda yerini almasında gıda güvenlik sertifikalarının çok büyük önem taşıdığının altını çizen Koçer “Tatlan markalı 30 ürünümüzün Tesco Kipa raflarında yer alması ile bizim Bayramiç girişinde bulunan yeni üretim tesislerimize geçmemiz aynı döneme denk geldi. Bu üretim tesisimizde BRC (Gıda Güvenliği Sertifikası) şartlarına göre hazırlamıştık. Gıda üretimindeki sertifikalar çok değerlidir. Girdi ve altyapıda etki eden maliyetleri de çok yüksektir. Bizim bu yeni tesislerimizin açılışı öncesinde tüm üretim alanımızı gıda güvenliği şartlarına göre yaptığımız yatırım bize çok büyük katkılar ve faydalar sağladı. Biz ilk olarak gıda denetimlerimize B BRC ile başladık. Daha sonra bu sertifikamız B+ BRC oldu. Sonraki dönemde  A BRC oldu sonra A+ BRC oldu son olarakta A Plus BRC oldu. Türkiye’de A Plus BRC sertifikasın sahip tek helva üreticisiyiz. Yani bu şu anlama geliyor. Şuanda habersiz gıda denetimini kabul edecek bir helva üreticisiyiz” dedi.
 
“TÜRK ÜRÜNLERİ İNGİLTERE’DE” PROJESİ İLE TATLAN MARKASI YURT DIŞINA ÇIKTI
Tatlan markalı ürünlerin ilk yurtdışı raflarında yerini alması hikayesini de anlatan Koçer şunları söyledi. “Kipa’ da tatlan markalı 30 ürünümüzün raflara çıkmasından yaklaşık 6 ay sonra bu seferde “ Türk Ürünleri İngiltere raflarında” sloganı ile bir proje daha uygulamaya başlandı.  projede lokum firmasından baharat firmasına helva üreticisi olarakta bizim ürünlerimiz. Toplanda 6 Türk gıda üretimi firması ile bu projeye başladık. Yurtdışında tatlan markası ile ürünlerimizin raflarda olması için 6 ay bir danışmanlık andık ve aldığımız bu danışmanlık hizmetinden çok önemli bilgiler elde ettik. 2014 yılından buyana tatlan markalı ürünlerimiz İngiltere Tesco Kipalar’da raflarda bulunuyor. Bu arada projeye 6 Türk gıda firması olarak başlamıştık son 3 seneden buyana da projede tek Türk firmasıyız. Bunda a + Plus BRC gıda denetleme sertifikamızın olması çok önemli. Çünkü herhangi bir zamanda bir mail atarlar ellerinde gönderdiğimiz ürünlerin parti numaraları vardır bu numarayı sorgularlar ve bizim bu istenen bilgileri 50 dakikada onlara mail yolu ile göndermemiz gerekiyor. Biz tatlan gıda olarak bu bilgilerin geri dönüş süresini 32 dakikaya kadar düşürdük.”
 
“Türkiye’de BİM marketler ile 18 bölgede papatya helvamızın satılyoruz.’’
Birçok gıda sertifikasını alırken çok ciddi tecrübeler kazandıklarını da belirten Koçer “Gıda sertifikaları çok büyük tecrübeleri kazanmamızı sağladı.” dedi. Koçer aldıkları gıda sertifikaları ile ilgili yaptığı açıklamada “Türkiye’de BİM marketler ile 18 bölgede papatya helvamızın satılyoruz. Son üç ayda sürekli aktüele çıkıyoruz. Şok Marketlerin Türkiye’deki tüm marketlerinde bulunan taşdere markalı antep fırtıklı ürünleri üretiyoruz Migroslarda olmamız ayrıda metro şef’lerde de 12 barkotluk tatlan ürünlerinin satılması. Ve ayrıca metro şef ürünlerinin tamamının tarafından üretilmesi çok önemli bizim için. Kazakistan metrolarda ürünlerimiz satılıyor ve Polanya metro’ları içinde bir çalışma yapıyoruz. Tüm bunların temelinde BRC gıda güvenliği sertifikası var. İsrail ile çalışabilmemiz adına da Kosher sertifikası aldık. Arap pazarına girmek için Helal konseyi’ nin öngördüğü Helal Sertifikası aldık. Bunların haricinde İSO 9001, İSO 22000 sertifikalarını da aldık. Bu sertifikaları alma süreçlerimizde öğrendiklerimiz ve yaşadıklarımız bize çok büyük katkı sağladı. Belli bir büyüklüye erişebildikten sonra bazı departmanları bünyenizde kurabiliyorsunuz. Çok kısa bir süre içerisinde bir dış ticaret departmanı’nı bünyemizde kurmayı hedefliyoruz. “ şeklinde konuştu .

‘’Marmara’da yoksanız Türkiye’de yoksunuz’’
Tatlan markasının uzun yolculuğunda başarısızlıklarında olduğunun altını çizen Koçer “Bundan bir 15 sene önce ben hep şunu söylüyordum” Marmara’da yoksanız Türkiye’de yoksunuz ama İstanbul’da yoksanız Marmara’da yoksunuz. Biz tatlan arkamız ile birkaç defa İstanbul pazarında satış yapmak için girdik ama çok ciddi paralar batırdık. Hep başarılar konuşuluyor aslında ama belli bir başarıya ulaşana kadar daha çok başarısızlıklar var. Bu başarısızlıklar hiç konuşulmuyor. Bu süreçte başarısızlıklarınız var. Pozitif enerjinizi kaybettiğiniz yerler var. “Tamam Olmayacak” dediğiniz yerler var. Yaşadığınız başarısızlıklarda, o negatif enerjiden sıyrılıp “ Vira Bismillah “ diyerek “ Allahım Yardım Et” diyerek tekrar ayağa kalktığınız yerler var bu yaşadığımız süreçte.” dedi.

İLK YURT DIŞI İHRACATIMIZ 15 KOLİ OLARAK GERÇEKLEŞTİ
Tatlan markası ile ilk yurtdışı ihracatının sadece 15 koli olarak gerçekleştirdiklerini ancak sabrederek ihracatlarını ciddi seviyeye çıkardıklarını belirten Koçer şunları söyledi. “Ne zaman diğer helva üreticilerinden daha farklı ürünler üretmeye başladık o zaman tatlan gıda olarak farkımızı ortaya koyduk. Son bir sene içerisinde  İstanbul’da marketlerde ve gürme şarküterilerde bayağı bir raflarda yerimizi aldık ve ciddi satışlar ve çok olumlu geri dönüşler var. sabırla çalışmalarınızı sürdürüyoruz. İlk yurtdışına ihracatımız 15 koli ile gerçeklemişti. Hiçbir zaman bir palet mi? bir konteyner mi? diye yada satsak mı? satmasak mı? diye düşünmedik amacımız her zaman satmak ve tatlan markasının bilinirliğini arttırmaktı.  Ama bu tavrımızda zamanla bize başarıyı getirdi. Şu an Tatlan markamızın en büyük yurtdışı pazarı Almanya, Hollanda pazarı. Ve yurt dışında da 8 firmaya özel ürünler üretiyoruz. Farklı ürünler üretiyor olmanız sizi vazgeçilmezde kılıyor.”

ÇANAKKALE BOMBASI İLE ÇOK GÜZEL BİR BAŞARI YAKALDIK
Tatlanın son dönemdeki en başarılı ürününün Çanakkale’nin de ismini taşıdığı “Çanakkale Bombası” olduğunu belirten Koçer “Çanakkale bombası ürünümüzde İzmir bombasında esinlendik. Bazen çok ümitleniyorsunuz, ürün çok güzel tutacak diyorsunuz. Ama o üründen o kadar güzel sonuçlar alamıyorsunuz.  Bazen de öğle spontane gelişen, hadi yapalım ürün çeşitliliği olsun diyerek üretiyorsunuz bakıyorsunuz gerçekten çok tutuyor. Biz ilk Nisan ayında BİM marketler ile “Çanakkale Bombası” aktüeline çıktık bir çok olumlu yorumlar oldu. Çok güzel bir başarı yakaladık. Hedeflerimiz var. Pazarlarımızda  artı hedefliyoruz ve bu çok önemli. Daha profesyonel bir bakış ile dış ticaret departmanının olması bize çok yüksek yerlere taşıyacağını, ihracat hedeflerimizi çok daha yükselteceğimizi düşünüyorum. İçinden geçtiğimiz sıkıntılı bir süreç var.  Ama tabi moralimizi bozmuyoruz. Fonksiyonel eczacılığın verdiği bilgiler ile yaklaşık 2 yıl buyana yürüttüğüm birkaç proje var. Bu projeler yine çok rakibi olmayacak biraz daha farklı uçuk kaçık ama olursa da çok güzel olacak. Umarım Bölgeye de çok artı sağlayacak 3 çok değerli projemi Ezine Gıda İhtisas ta kurulacak üretim yerimizde gerçekleştireceğiz.
 
İbrahim Akın KAZANCI