Hızla artan kent nüfusları nedeni ile büyük sorun haline gelen kent içi ulaşım sorunlarını aşmak ve kentlerdeki deneyimleri paylaşmak amacı ile Cumhuriyet Halk Partili Belediyeler tarafından 3.’sü düzenlenen Ulaşım Çalıştayı, Çanakkale Belediyesi ev sahipliğinde Truva Otel’de gerçekleşti. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Sürücü, Çanakkale Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Hayati Gürses’in yanı sıra çeşitli kentlerden gelen belediyelerin dair başkanlıkları ve müdürlükleri yetkilileri katıldı. Çanakkale Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Hayati Gürses’in yaptığı açılış konuşmasının ardından, Çanakkale Belediyesi Ulaşım Hizmetleri personeli, Çanakkale’de hayata geçirilen projeler hakkında sunum gerçekleştirdi.
 
“Hızlı nüfus artışı ve kentleşme sorunu”
Çalıştayda konuşma yapan Başkan Gökhan, yerel yönetimlerin en önemli hizmetlerinden birinin ulaşım hizmeti olduğunu ifade ederek, böyle önemli bir konuda düzenlenen çalıştaya ev sahipliği yapmaktan dolayı yaşadığı memnuniyeti dile getirdi. Başkan Gökhan konuşmasında; “Hızlı nüfus artışı ve kentleşme, kent içerisindeki ulaşımın sorun haline gelmesine neden oluyor. Dolayısı ile bunun da düzenlenmesi belediyelere düşüyor. İlk konu ile ilgili yayınlanan yasaya göre trafik hizmetleri belediyelere verildi, ama bir şeyi eksik bıraktılar. Denetim hizmeti belediyelere verilmedi. Bu durum ulaşım sorununu son derece karmaşık bir hale getiriyor. Çünkü planlamayı siz yapıyorsunuz, her türlü güzergâhı belirliyorsunuz, toplu ulaşım ile ilgili düzenlemeleri yapıyorsunuz, ama denetim hizmetlerini yapmıyorsunuz” dedi. Başkan Gökhan; “Burada çok garip bir nokta var, belediye zabıtası motorlu vasıtalara elini dahi süremiyor. Ceza yazdığı zaman mahkemeden geriye dönüyor. Araç kaldırımı işgal etmiş olsa dahi elini süremiyorsun, yaya geçidine de, engelli geçidine de koysa elleyemiyorsun, ceza da yazamıyorsun. Trafik polisi bulacaksın ve o aracı oradan kaldırtacaksın. Trafik de polisin en zayıf noktası. Özellikle terör ve protokol belasından dolayı trafik polisleri de yeteri kadar hizmet veremiyor. Vermeye çalışsa da, çeşitli sorunlar ile karşılaşıyor” şeklinde konuştu.
 
“Trafik adabımız son derece zayıf”
Batılı ülkelerde kentin trafik sorumluluğunun yerel yönetimlere bırakıldığını ifade eden Başkan Gökhan; “Peki batılı ülkeler bu trafik sorununu nasıl çözmüş? Trafik polisini yerel yönetimlere bağlamış. Aynı polis yetkisine haiz bir biçimde o kişiler hizmet veriyor. Dolayısı ile de trafik akışı olsun, park sorunları olsun bu şekilde çözülmüş oluyor. Bizde de bu trafik keşmekeşinin ortadan kaldırılabilmesi için yetkilerin yerel yönetimlere verilmesi gerekir diye düşünüyorum” dedi. Gökhan; “Trafik adabımız son derece zayıf. Biz araba sahibi oluyoruz, ama trafik eğitimimiz son derece zayıf. Ehliyet alabilmek için sınavlara giriyoruz. Sınavlarda bize birçok soru soruluyor ve cevaplıyoruz. Ancak gerçek hayata geldiğimizde bunların hiç birini uygulamıyoruz. Ne sürat ile ilgi ne parklar ile ilgi hiçbir kuralı yerine getirmiyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“En önemli sorunlarda biri de denetim”
Trafikteki en önemli sorunlardan birinin de denetim sorunu olduğunu vurgulayan Başkan Gökhan; “Yurtdışındaki birçok ülkede trafik durumunu son derece iyi bir şekilde düzenlemişler. Herkes kurallara uyuyor. İşin acı tarafı da şu, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız oradaki kurallara uyuyorlar, ama yurda girdikleri zaman onlar da buraya ayak uyduruyorlar. Demek ki burada net bir şekilde denetim eksikliği var ve bunu mutlaka çözmemiz lazım” dedi. Gökhan, trafik yoğunluğunun çevre kirliliğine de büyük etkide bulunduğuna dikkat çekerek; “Küresel ısınma, çevre kirliliği noktasında, karbon salınımı noktasında en önemli noktalardan bir tanesi araçların egzoz gazları. Biz bunu minimize etmek zorundayız. Avrupa’da akaryakıtlı araçların trafiğe çıkmasını yasakladılar ve tarih verdiler. Elektrikli araçlar artık deneme safhasını geçti ve artık bayilerde satılıyor. Kentlerin artık hepsinde de görüyoruz, şarj istasyonları var. Hatta kapalı otoparklarda da şarj üniteleri var” dedi. Trafik nedeni ile oluşan çevre kirliliğini minimalize etmek için kentlilerin toplu taşımaya yöneltilmesi gerektiğini belirten Başkan Gökhan; “Her trafik tıkanıklığı bize çevre sorunu olarak geri dönüyor. Ama biz bunun farkına varmıyoruz. O araçlar ışıkta beklerken harıl harıl çalışıyor ve hepsi doğaya karbon salınımı yapıyor. Biz bir yerden bir yere gideceğimiz zaman bir kişi arabaya biniyoruz. Yani toplu taşımaya da yönelmekten geri duruyoruz. Şimdi burada belediyelerin sorumluluğu var. O da toplu taşıma standartlarını yükseltmek. İnsanları toplu taşıma araçlarını kullanmaya davet ediyorsun, ama bunların standartlarını yükseltmemiz lazım. Otobüslerimiz olsun, deniz ulaşımımız olsun her konuda elektrikli ulaşım araçlarına geçmeliyiz. Aynı zamanda insanlarımızın bu konuda bilinçlendirilmesi amacı ile eğitimler de vermek zorundayız. İnsanlara gelin toplu taşıma araçlarını kullanalım demeliyiz. Tabi gerekli düzenlemeleri de yaparak” dedi.
 
Deniz taksi projesi var
Konuşmasında Çanakkale Belediyesinin projelerinde de değinen Başkan Gökhan; “Çanakkale’de yaptığımız birçok uygulamamız var. ÇABİS uygulamamız var ve bu uygulamayı daha da geliştiriyoruz. Bu diğer şehirlere de örnek oluyor. Batman’dan dahi ÇABİS’i incelemek için geldiler. Bu konuda örnek olmak tabi ki de güzel bir şey. Ben de bunu İzmir’de görmüştüm. Hatta Paris’te de görmüştüm. Ayrıca deniz taksisi projemiz var. Güzelyalı Dardanos yönüne araçla değil, deniz yolu ile gidilsin diye bir proje planlıyoruz. Tabi akıllı kavşak sistemimiz var. Araçların kavşaklarda daha az beklemesi ve çevre kirliliğini biraz daha azaltmak amacı ile arkadaşlarımız akıllı kavşak sistemlerini yapıyorlar” dedi. Gökhan, ulaşım konusunda kentlilerin bilinçlendirilmesinin de önemli olduğunu ifade ederek; “Bir kentin en önemli çözülmesi gereken sorunlarının başında ulaşım geliyor. Ulaşım hizmeti belediyelerin asli görevlerinden bir tanesidir. Onun için bütün yeniliklere ve teknolojilere açık olmamız gerekir. Nitekim biz de kendi toplu taşıma araçlarımızın denetlenmesi, takibi, güzergahların durumu gibi konularda her türlü teknolojik gelişmeyi takip etmemiz gerekir. Tabi bu konuda kentlilerin de eğitilmesi çok önemli. Biz de bu konuda yine çeşitli eğitimler yapacağız” diye konuştu.
 
Başkan Gökhan’ın konuşmasının ardından Çanakkale Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Ulaşım Çalıştayı, çalışma gruplarının oluşturulması ve kentlerdeki ulaşım sorununun çözümü noktasında görüş alışverişleri ile deneyimlerin aktarılması ile gün boyu devam etti.