Ege Denizi’nde son iki günde meydana gelen peş peşe depremlerin Santorini Yanardağı ile ilişkili olduğunu düşünülürken, bölgede irili ufaklı çok sayıda sarsıntı oluşuyor.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Ege Denizindeki depremlere ilişkin sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda şu cümleleri kurdu; “ir kaç gündür Ege Denizinde Santorini adasında en büyüğü M4,8 Richter’i bulan küçük deprem ile depremcikler sürekli sarsıntılar biçiminde olmaktadır. Deprem ile depremciklerin odak derinliklerinin 1 ile 5 km olması, yer sarsıntılarının yanardağ kökenli olduğunu göstermektedir. Mağma ilintili patlama öncesi mağma odası kökenli 250 bar dolayındaki basınç artışı 2200 C sıcaklıkla yer kabuğunu delip püskürmek istemektedir. Silikatlı bir lav püskürürse, yanardağ bombaları da fırlatabilir. Patlamayı deprem eşlik ederse M5 ile M7 dolayında üreyebilecek depremler Süpürtü dalgaları üretebilir. Bu dalgalar Ege Adaları, Mora, Girit, Pelepones, Türkiye Teke Yarımadamızın kıyı kuşağını etkileyebilir. Santorini ile yakın adalardaki yerleşimlerin boşaltılması, deniz ulaşımı ile balıkçılığın kısıtlanması gerekir.”

Deniz çekince 2 bin 500 yıllık antik liman ortaya çıktı (VİDEO) Deniz çekince 2 bin 500 yıllık antik liman ortaya çıktı (VİDEO)

Kaynak: Haber Merkezi