Tarihin en kanlı muharebelerinden birine sahne olan ve "Çanakkale Geçilmez" destanının yazıldığı Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası, her yıl binlerce ziyaretçiye Çanakkale ruhunu yaşatmaya devam ediyor. Şehitler Abidesi, Seyit Onbaşı Heykeli, 57’nci Piyade Alayı Şehitliği, Conkbayırı, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Kilitbahir Kalesi, Bigalı Kalesi ve Seddülbahir Kalesi gibi önemli noktalarla dolu olan yarımada, adım atılan her köşesinde savaşın izlerini barındırıyor.

Çanakkale Boğazı'nın derinliklerinde saklanan bu batıklar, 1. Dünya Savaşı temalı ilk su altı parkı olma özelliğini taşıyor. Tarihi yarımadanın derinliklerinde bulunan savaş gemileri, üç yıl önce dalış turizmine açılan Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı sayesinde keşfedilmeyi bekliyor. Park, İngiliz Kraliyet Donanması'na ait 'HMS Majestic' gibi önemli batıkların da aralarında bulunduğu 14 geminin gizemini meraklı dalışçılara sunuyor. 21 farklı dalış noktası ve 150 kilometrelik alanda dalış yapma imkanı tanıyan park, Çanakkale ruhunu su altında da yaşatıyor.

Dünyaca Ünlü Fotoğrafçı Alex Dawson'ın Objektifinden

Ege ve Marmara denizlerinin buluşma noktası olan Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı, su altı hazineleri ile tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Dünyanın en önemli su altı fotoğrafçılarından Alex Dawson, 109 yıllık batıkları görüntüleyerek bu tarihi zenginliği bir kez daha gözler önüne serdi. Dalış öncesinde Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ile birlikte Seddülbahir Mehmetçik Feneri’nde basın açıklaması yapan Dawson, su altı parkının tarihi ve görsel değeri hakkında bilgiler verdi.

Batıklarla Dolu Bir Tarih

Çanakkale Boğazı’nın derinliklerinde yer alan bu batıklar, sadece dalış turizmi için değil, aynı zamanda tarih ve doğa severler için de büyük bir önem taşıyor. Bu eşsiz su altı parkı, Gelibolu'nun hem tarihini hem de doğal güzelliklerini keşfetmek isteyenler için ideal bir destinasyon olmaya devam ediyor. Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı'ndaki dalış noktaları arasında 'HMS Majestic', 'Ertuğrul Koyu Massena ve Saghalien gemi kalıntıları', 'Helles Barçları', 'Tekke Koyu (W Beach) batıkları', 'Arıburnu Barç', 'Küçükkemikli Barçları', 'Arıburnu Layter', 'Lundy', 'HMS Louis', 'S.S. Milo', 'Tuzla', 'Denizaltı Mania Ağı', 'Bebek Kayalıkları' ve 'HMS Triumph' gibi önemli noktalar yer alıyor. Bu batıklar, 109 yıl öncesine ait pek çok hikayeyi derinliklerinde saklıyor ve dalış meraklıları için eşsiz bir deneyim sunuyor. Su altı fotoğrafçısı Alex Dawson, “Su altı fotoğrafçısıyım. 2024 yılında dünyanın en iyi su altı fotoğrafçısı seçildim. Batıkları görüntülüyorum. Gelibolu’da olmaktan çok mutluyum. Tarihi Alanı da görmekten mutluluk duydum. Şu anda Ege’den Karadeniz’e uzanan boğaz bölgesinde davet edildim. Buradaki derinlerdeki tarihi batıkları araştırmak ve görüntülemek için. İlk dalışı az önce gerçekleştirdik ve çok güzeldi. Bu bölgede çok önemli tarihi olaylar yaşandı. Bu batıklara inildiği zaman burada birçok insanın hayatını yitirdiğini bilmek çok üzücü. Fakat batıklar çok güzel ve bu projeyi hayata geçirmeniz çok güzel. Bütün insanlara bunu tanıtıyor olmanız ve paylaşıyor olmanız çok önemli. Dünyada çok az yerde Gelibolu’da olduğu gibi tarihi alana dalış yapabilirsiniz. Çok sığdan çok derine kadar birçok tarihi batık gemi var. Bunların çoğu gerçekten büyük. Dünyanın birçok yerinden dalgıçlar gelip Gelibolu’nun derinliklerindeki bu güzellikleri ve tarihi görebilirler. Bu bölgedeki önümüzdeki günlerde daha birçoğuna dalış yapacağız fakat bu yeterli gelmeyecek bundan sonra da tekrar geleceğime enimin. Dalış sırasında yaptığım çekimleri kendi sosyal medyamda paylaşacağım 350 binin üzerinde takipçimin olduğu. Birçok teknik dalgıcın olduğu gruplarda paylaşacağım. Bu bölgedeki teknik dalış potansiyelinin tüm dünyaya anlatacağım. Su altında görülebilecek çok batık var. Lütfen bu bölgenin tanıtımı için buraya gelin ve bize yardımcı olun” dedi.

Su altı fotoğrafçısı ve teknik dalıcı Ashley Peterson ise, “Teknik dalıcıyım ve mağara dalıcısıyım. Florida'dan geliyorum. Uzun süredir mağara ve batıklara dalış yapıyorum. Gelibolu Tarihi Sualtı Parkındayız. Burası çok özel bir yer. Osmanlı Devleti zamanına, 1’inci Dünya Savaşına dayanan batıklar var. Burası gerçekten duygu içeren bir yer. Sadece dünya savaşı batıkları yok aynı zamanda daldığımız başka ticari batıklar da var. Üzerinde mercanların geliştiği ve büyüdüğü, gerçekten burada olmak çok keyifli” diye konuştu.

‘’Dünyanın En Önemli Dalış Merkezlerinden Biri Olma Yolunda’’

Çanakkale'de lüks oldu! Çanakkale'de lüks oldu!

Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir , Gelibolu Sualtı Parkı’nın çok önemli bir misafiri ağırladıklarını belirtti. Kaşdemir konuşmasının devamında şunları söyledi.

“Su altı fotoğrafçılığı konusunda şu anda dünyanın en iyisi Alex Dawson misafirimiz. Tarihi Alan Başkanlığı olarak yakın bir zaman önce faaliyete geçirmiş olduğumuz Gelibolu Sualtı Parkı dünyanın en önemli dalış merkezlerinden birisi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Biz dünyada dalış dendiği zaman akla gelen çok önemli insanları, yetkin insanları, bu konudaki en iyi insanları Gelibolu Sualtı Parkı’nda, Çanakkale’de ağlamak istiyoruz. Gerçekten biz bu projeye çok inandık. Çünkü Gelibolu Sualtını Parkı’nda, suyun altında bir hazine, bir tarih yatıyor. Dünyada eşi benzeri olmayan güzellikler yatıyor. 21 farklı dalış noktasıyla dünyada bu kadar zengin dalış noktası olan ve kolay ulaşılabilen başka bir yerde yok. Dalış dendiği zaman akla Çanakkale gelecek. Su altı dendiği zaman akla Gelibolu Sualtı Parkı gelecek. Çanakkale’de dalış yapmak sadece bir suya dalmak değil aynı zamanda bir zaman tünelinde, tarihin içerisinde bir yolculuk yapmak demektir. Başka su altı parklarında olmayan, suyun altında olmayan güzellikler, doğal güzellikler, bozulmamış su altı varlığı, zenginliğiyle beraber tarihi kalıntılarla birlikte Gelibolu Sualtı Parkı şu anda hak ettiği seviyeye gelmeye devam ediyor. Bundan sonra Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı olarak da dünyada su altı camiasında söz sahibi olan, dalışta en iyi olanları Çanakkale’de Gelibolu Sualtı Parkı’nda ağlamaya devam edeceğiz”

Editör: Boğaz Gazetesi