Tarihi, doğası ve kültürel zenginliğinin yanı sıra Tarımsal alanda yapılan üretimle bir çok coğrafi işaretli ürünü olan Çanakkale Mutfağının gelişimi için önemli bir adım atıldı. Çanakkale gastronominin gelişimi için çalışmalar yürüten Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi akademisyenleri öncülüğünde hazırlanan akademi projesi Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından onaylandı. SOGEP projesi kapsamında kabul edilen proje için yapılan hazırlıklar tamamlandı, mutfaklar kuruldu. 7’den 70’e herkes için eğitimlerin verilebileceği Dardanos Mutfak Akademisi 15 Eylül’de ilk etapta 310 katılımcıyla kapılarını açıyor.
Devlet Üniversitesi bünyesinde açılan ilk Mutfak Akademisi ünvanına da sahip olan Dardanos Mutfak Akademisi ile ilgili Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Erhan Babaç, bilgiler verdi. ÇOMÜ TV’ye konuk olan Dr. Babaç, akademi hakkında bilgiler verdi. Dr. Babaç “Çok heyecanlıyım açıkçası. Çünkü Dardonos Mutfak Akademisi gibi aslında çok büyük bir projenin koordinatörü olarak, bir yıldır inanılmaz derecede çalışıyoruz. Bir yıl önce de aslında yola çıktığımızda bazı hayallerimiz vardı. Bu hayallerimiz için yola çıkmıştık şimdi o hayallerimizi gerçekleştirmek üzere buradayız. Bir yılda neler yaptık? Öncelikle inanılmaz çalıştık. Rektörümüzün de destekleri büyük oldu ve inanılmaz bir etkisi vardı. Biz de aslında bütün bu durumları göz önünde bulundurarak insanlara, Çanakkale halkına, bölgeye, Türkiye'ye güzel bir akademi kazandırmak için kolları sıvadık. Şu anda yaklaşık olarak 20 gün sonra da eğitimlerimize başlar konuma geldik. İki tane çok güzel tam profesyonel mutfak kurduk. Mutfaklarımızın %98 %99'u tamamlanmış ve son dokunuşlar yapılıyor” ifadelerini kullandı.
Çanakkale’ye çok iyi gelecek
Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Erhan Babaç, Çanakkale’nin gastronomi alanına iyi gelecek bir akademinin kurulduğunu belirterek “Bazı temel prensipleri oluşturmaya başladık bu süreçte. Çünkü Dardanos Mutfak Akademisinden bahsettiğimizde, bizim gastronomiyle ilgili olan bireylere mutfağı ulaştırma hedefimiz var. Bu bağlamda özellikle Çanakkale bölgesinde gastronomi eğitimi açısından çok büyük sorunlar olduğunu görmüştük. Yaptığımız bilimsel araştırmalar sayesinde, biz üniversite olarak çok değerli öğrenciler yetiştiriyoruz ve o değerli öğrencileri sektöre, Türkiye'nin farklı yerlerine, yurt dışına gönderiyoruz. Ama Çanakkale'nin de bir bakıma gastronomi gelişimine ihtiyacı olduğunu gördük. Biz de bu alanda çalışan profesyoneller olarak açıkçası rektör hocamızla yaptığımız istişarelere dayanarak bu tarz bir akademinin Çanakkale'ye çok iyi geleceğini biliyorduk” ifadelerini kullandı
Hiç beklemediğim talep oldu
Çanakkale mutfağını halka indirgemek açısından akademinin önemli olduğunu belirten ve halkın da talebinin beklediğinden fazla olduğunu dile getiren Dr. Öğretim Üyesi Erhan Babaç “Çanakkale’nin gastronomi öğeleri var potansiyeli çok fazla. Fakat sadece eğitimle ilgili birkaç aslında eksiklikler vardı. Biz de halka ulaşabilmek adına, bizim kurduğumuz akademi bünyesinde halka gastronomi eğitimini ulaştırabilmek adına önemli bir şey başardığımızı düşünüyorum. Çünkü ciddi anlamda bir talep oldu. Hiç beklemediğim talep oldu. Ben çok daha az kişinin eğitimlere katılacağını düşünürken beni çok şaşırtan durumlar oldu. Dardanos Mutfak Akademisi herkese açık. Bizim de temel prensibimiz herkese açık olmak. Yani 7'den 70'e, çocuktan özel gereksinimli bireylere kadar biz herkese açık bir akademiyiz. Dolayısıyla eğitim programlarımızda da hep bu temel prensip üzerinden ilerledik. 30 Nisan’da Eylül-Ekim döneminin ön kayıtlarını açtık. sabah saat 10'da açtık kayıtları saat 12 olduğunda bin 600 kişiye ulaştık ve kapatmak durumunda kaldık. Biz Eylül- Ekim dönemindeki eğitimlerde 310 kişiye hızlandırılmış temel gastronomi eğitimleri vereceğiz” dedi.
Türkiye’de bir ilk
Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Erhan Babaç, Devlet üniversitelerinin mutfak akademilerinin olmadığını belirterek, ÇOMÜ’nün bu alanda bir ilki gerçekleştirdiğini belirterek “ Özel üniversitelerin akademileri var ama onların çalışma prensipleri çok farklı. B izim Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak böyle bir misyona sahip olmamız, gerçekten benim için de büyük bir gurur kaynağı. Çünkü Türkiye'de ilk kez bir Devlet Üniversitesi'nin mutfak akademisi oluyor. Şubat ayında kuruldu. Bir yıldır üzerinde çalışıyoruz. Bu projeyi hazırlama sürecinde de çok büyük mesailer harcadık. Bir yıldır ciddi anlamda üzerinde çalışıyoruz ve buradan müjdesini veriyorum ki sonuna gelmiş bulunmaktayız. 15 Eylül'de kursiyerlerimizle, öğrencilerimizle, buluşmayı sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.