Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Şerif Mutlu, meclis üyelerine ve basın mensuplarına hitaben yaptığı konuşmada, “2024 Ağustos ayı Meclis toplantımızda sizlerle olmaktan dolayı mutluluk duyduğumu belirtirken, Meclis Başkanımız Osman Bey’in selamını da iletiyorum,” dedi. Mutlu, yaz döneminin hem mevsimsel hem de ekonomik açıdan oldukça sıcak geçtiğini ifade ederken, Temmuz ayı enflasyon verilerine de değindi. Temmuz ayında TÜFE'nin %3,23 oranında artarak %61,78 seviyesine yükseldiğini ve konut ile enerji fiyatlarının bu artışta etkili olduğunu belirtti. Dış ticaret verilerini de paylaşan Mutlu, Ticaret Bakanlığı'nın geçici verilerine göre Temmuz ayında ihracatın %13,8 artışla 22,5 milyar dolara yükseldiğini, ithalatın ise %7,9 azalarak 29,7 milyar dolara gerilediğini aktardı. Ancak, dış ticaret açığının devam ettiğini ve yüksek enflasyonun iş dünyasında belirsizlik yaratarak karar verme süreçlerini zorlaştırdığını belirtti.

Toplantının devamında ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, toplantıya katılanlara hitaben yaptığı konuşmada, ekonomik durum ve yeni vergi paketine dair detaylar verdi. Semizoğlu, yeni vergi paketinin bazı önemli düzenlemeler getirdiğini, özellikle kurumlar vergisi oranının %15 olarak belirlendiğini ve vergi aslı uzlaşma kapsamından çıkarıldığını açıkladı. Ayrıca, enflasyon muhasebesinin hayata geçtiğini ancak bunun işletmeler için zorluklar yaratabileceğini vurguladı. Semizoğlu konuşmasının devamında şunları da söyledi.

‘’Geçen ay konuşmamda yeni vergi paketini karşılamaya hazırlanıyoruz diye bahsetmiştim. 02 Ağustos’ta yayımlanan Kanun ile pek çok yeni düzenleme hayatımıza girdi. Bazılarından kısaca bahsetmek isterim:

-  Kurumlar Vergisi Kanunu’na yerel ve küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisi getirilmesine ilişkin bir bölüm eklendi ve küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisinin oranı % 15 oldu.

-  Hesaplanan kurumlar vergisinin, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının %10’undan az olamayacağına ilişkin düzenleme yapıldı.

-  Beş yıl süresince indirilemeyen katma değer vergisinin indirim hesabından çıkartılarak özel bir hesaba alınmasına ve mükellefin talebi üzerine inceleme sonucuna göre gider yazılabilmesine ilişkin düzenleme yapıldı.

Çanakkale'yi yasa boğan ölüm! Çanakkale'yi yasa boğan ölüm!

- Vergi aslı uzlaşma kapsamından çıkartıldı.

- Birinci derece usulsüzlük cezası 20.000 TL oldu. Önceden 1.100 TL idi.

-  Yurt dışı çıkış harcı 500 lira olarak belirlendi.

-  Bazı ödemelerin gelir ve kurumlar vergisi tevkifatı kapsamına alınabilmesi için Cumhurbaşkanına yetki verildi.

Bunları biz aynı gün üyelerimize duyurduk ama tekrar etmekte fayda görüyorum’’

Dalış Turizminin Süresini 12 Aya Çıkarma

Semizoğlu, Çanakkale’nin tanıtımı için yapılan çalışmalara ve özellikle Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı'na dikkat çekti. Dalış turizminin süresini 12 aya çıkarma çabalarını sürdüreceklerini belirtti.

Semizoğlu, ‘’ Haziran ayı Meclisimize Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Sayın İsmail Kaşdemir konuk olmuş ve bizlere Gelibolu Tarihi Sualtı Parkını anlatmıştı. Yönetim Kurulu olarak bizi davet etti. Arıburnu SS Milo Batığı'na deneme dalışı gerçekleştirdik. Ben de daldım, inanılmaz bir şey, büyülendik desem abartmış olmam. Böyle bir aktivite de yapabiliriz. Dalmayıp Atatürk yolunda ailelerimizle 57. Alay yürüyüşü gerçekleştirebiliriz. Tarihi Alan’ın eski halini de biliyorum. Eskiden yabancı devletlerin mezarlarına gittiğimizde gıpta ile bakardık. Şimdi bizim şehitlerimizin mezarları gıpta ile bakılacak şekilde. İsmail Başkanı da tebrik ediyorum. Biz de Çanakkale turizmi için, İsmail Başkanımızın da daha motive olması için, dalış turizminin süresini 12 aya çıkarmak için elimizden geleni yapacağız. İlhami Bey 2 dönemdir burada. Meclis toplantılarımızda kendisi de dalış turizmi ile ilgili söz aldı’’ dedi. Ayrıca, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin doluluk oranlarının yüksek başarı gösterdiğini ve şehir için büyük bir önem taşıdığını söyledi. Semizoğlu konuşmasının devamında,  ‘’2024 YKS yerleştirme sonuçları açıklandı. Öncelikle tüm gençlere hayırlı olmasını diliyorum. Sonuçlara  göre Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitemizin doluluk oranları büyük bir başarı gösteriyor. Bu şehrin başarısıdır. Eğer Çanakkale yaşanabilir bir şehir olmazsa akademisyenler ve öğrenciler de buraya gelmeyi tercih etmezler. Bu benim için çok önemli bir konu sizlerle de paylaşmak istedim. Ön lisans programlarında  kontenjanların  %100,  lisans programlarında ise % 99,82 doluluk oranı gerçekleştirilmiş. Şimdiden genç kardeşlerimize hoş geldiniz diyor, başarılar diliyorum.  Son Meclis toplantımızdan bu yana aramıza katılan 60 yeni üyemize aramıza katıldı. Bugün itibarıyle  9728 üyeli bir aileyiz’’ dedi.

Yeni Üyeler ve Öneriler

Meclis üyeleri, toplantıda gündeme gelen diğer konular ve projeler hakkında görüş alışverişinde bulundu. Toplantının ardından, Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Yasin Başaran, 2024 Temmuz ayı mizanı ile ilgili raporu sundu ve mizan onaylandı. Toplantıda, yeni üye kayıtları ve çeşitli projeler hakkında bilgi verildi. Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik, Hindistan Başkonsolosu ile yapılan görüşmeler sonucunda, Gelibolu veya Çanakkale'de bir Hint Anıtı yapma önerisinin değerlendirildiğini duyurdu. Toplantı, Ağustos ayında doğum günü olan Yönetim Kurulu, Meclis ve Komite Üyelerinin anılmasıyla son buldu.

Muhabir: Senem Erdem İnal