Bahar ayının gelmesi ve sıcakların başlamasıyla doğa yeniden canlanırken mucizelerini de beraberinde getiriyor.  Baharı dört gözle bekleyen böceklerden biri de  koşnil, diğer adıyla  Basra böceği.

Neslini devam ettirmek için sıcakların başlamasıyla  Çam ağaçları kabuklarını delerek gün yüzüne çıkan Basra Böceği de neslini devam ettirmek için, çam ağaçlarının kabuklarını delerek, fotosentez sonucu oluşan suyu kullanıyor.

Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlarla doğadan aktarımlarda bulunan Orman Yüksek Mühendisi Mehmet Akkan, bu kez  doğanım mucize böceği ve Çam Balının üretimindeki en büyük paya sahip  Basra böceğine yer verdi.

Çanakkale’nin o bölgesinde depremler oluşmaya devam ediyor Çanakkale’nin o bölgesinde depremler oluşmaya devam ediyor

Paylaşımında, insanoğlunun bal üretim sürecine değinen Orman Yüksek Mühendisi Mehmet Akkan “İnsanlığın var oluşundan itibaren, ormanlar insan hayatında büyük öneme sahip olmuştur. İnsanların barınma, ısınma, beslenme, gibi temel gereksinimlerini karşılamada ormanlar önemli rol oynamıştır. Bal antik çağlardan itibaren gıda ve ilaç amaçlı kullanılmıştır. Bu nedenledir ki; binlerce yıldır arıcılık faaliyeti gerçekleştirilmektedir. İnsan ile arı arasındaki ilişki taş devrine kadar gitmektedir. Ülkemizdeki en önemli salgı balı türü çam balıdır. Dünya çam balı üretiminin yaklaşık %92’sinin Türkiye’de ki kızılçam ormanlarında gerçekleştirildiği kabul edilmektedir. Çam Basra Böceği larva döneminde, ağacın özsuyunu emdiği için, büyümeyi etkileyebilir.

Çam Pamuklu Koşnili protein ihtiyacını karşılamak için kızılçam, Karaçam ve fıstıkçamı ağaçlarının öz suyunu emmektedir. Böceğin emdiği özsu düşük miktarda protein içermesine karşın yüksek miktarda su ve şeker içerir. Koşnil böceği bu suyun içerisinden kendi için gerekli olan kısmı aldıktan sonra, geriye kalanı vücudundan dışarı atmaktadır.  Böcek tarafından dışarı atılan, su ve sakaroz içeren bu madde çam balının kaynağını oluşturur. Çam balının üretilmesi için, çam pamuklu böceği, veya milimetrik boyutlarda olduğu için çam pamuklu biti olarak da adlandırılan, halk arasında basra böceği veya balsıra böceği denilen bu böceğe ihtiyaç vardır. Bu böcek sadece kızılçam, karaçam, fıstıkçamı ve Halep çamında yaşar. Arının basurayı çam ağacı üzerinden alarak kendinden kattığı enzimlerle işleyip, kovana getirmesi ve peteklerde suyunu uçurarak olgunlaştırması sonucu çam balı elde edilir. Çam balı düzenli ve ölçülü bir şekilde tüketildiğinde kan dolaşımı üzerinde de olumlu etkileri bulunuyor. Kan dolaşımının sağlıkla sürmesini sağladığından çam balı, tansiyonun dengelenmesine de yardımcı oluyor. Yine bu etkisiyle kalp ve damar sağlığını da destekliyor. Çam balının kansızlığa da iyi geldiği biliniyor.

Çam Koşnil Böceğinin doğada normal seviyede bulunması ekosistemlerin sağlıklı işlemesi için gereklidir. Böylece arıcılık ve çam balı üretimi de yapılmaktadır.  Ancak Basra Böceğinin populasyonu artarak epidemi yapması durumunda ağaçlara ve ormanlara zarar verebilmektedir.  Doğa da her şey dengede olmalıdır ki ekosistem sağlıklı işleyebilsin” ifadelerine yer verdi.

Muhabir: Cuma Deren