Marmara Denizi içinde dün saat 12.49’da 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerin yaklaşık 7 kilometre derinliğindeki deprem toplam 13 saniye sürerken; İstanbul başta olmak üzere Çanakkale’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ilde hissedildi. Paniğe yol açan deprem vatandaşları sokağa dökerken, dün geceyi park ve bahçe gibi açık alanlarda çadırlarda geçirenler oldu.

6,2’lik depremin ardından bölgede dünden bu yana çok sayıda artçı sarsıntı yaşanmaya devam ediyor. Kuvvetli şekilde hissedilen yer hareketinin ardından sonra en merak edilen konu ise uzmanların sıklıkla dile getirdiği beklenen büyük depremin bu olup olmadığı yönünde. Bununla ilgili çok sayıda isim farklı açıklamalarda bulunurken, Çanakkale’de yaşayan ve Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek de konuyla alakalı değerlendirmelerde bulundu.

Perinçek yaptığı açıklamada, “6.2 büyüklükteki depremin olduğu yerde 26 Eylül 2019 ve 11 Ocak 2020 tarihlerinde de en büyükleri 5.0 ve 5.9 olmak üzere çok sayıda deprem yaşamıştık. Bu deprem bize ‘büyük Marmara depremi geliyor mu?’ hatırlatması yaptı. Beklediğimiz büyük deprem bu değil. Çoğunluktaki meslektaşım ve ben büyük depremi 7.0-7.5 dolayında bekliyor. 1766 yılında peş peşe olan iki depremi hatırlayalım. Kanımca bu yaşadığımız deprem; büyük depremin ayak sesleri.

Çanakkale’de Çocuk Meclisi toplantıları sürüyor Çanakkale’de Çocuk Meclisi toplantıları sürüyor

Benim beklentim beklenen büyük deprem batıda, Marmara Adası dolayında olacak. Bu deprem olduğunda Kuzey Anadolu Fayının güney kolu da tetiklenebilir. 1766 yılında olduğu gibi 2 hatta 3 depremi peş peşe yaşayabiliriz.

Bu depremin olduğu yerde 2019 ve 2020 yıllarında da depremler olduğunu belirtmiştik. Yer konusunda önemsediğimiz ikinci gözlemimiz ise bütün bu depremlerin Trakya Fay Sistemi ile ilişkisi. Trakya Fay Sistemi ilk önce 1987 ve 1991 yıllarında tanınmıştı. 2019 depreminde ve bugün olan depremde, deprem odaklarının bir kısmı Trakya Fay Sistemi ile aynı doğrultuda dizildiler. Bu görünüm KAF üzerinde olan depremin Trakya Fay Sisteminin faylarını da tetiklediği düşüncesini destekliyor. Umarım büyük deprem gelmeden, bize 3-5 sene daha zaman tanır ve Marmara dolayındaki kentleri daha güvenilir hale getiririz” cümlelerini kurdu.

Muhabir: Ogün İnal