Larva evresindeyken çam türlerinin ibrelerini yemek suretiyle ormanlarda kalıcı olmayan zarar neden olan ve her yıl Ekim ayından itibaren yumurtadan çıkan çam kese böceği Nisan ve Mart aylarında yere inene kadar her gün çam ağaçlarının ibrelerini yiyerek besleniyor bu da kalıcı olmasa da ormanlara zarar veriyor. Ağaçlarda tül benzeri keseler oluşturarak özellikle kızılçam ağaçların gelişmesine engel olan bu zararlı ile ülke genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de biyolojik yöntemlerle mücadele ediliyor.
Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, Ayvacık Orman İşletme Müdürlüğü, Ezine Orman İşletme Şefliği Ayazma mevkii ile Polente Yolu mevkiinde kızılçam sahalarında çam kese böceği ile mücadele çalışmaları kapsamında biyolojik ve mekanik mücadele başlattı. Lavralarında çıkma mevsimi olan bu dönemde Çam kese böcekleri alınarak tel bir kafese koyuluyor, ya da adacık yöntemi ile larvalara sarar vermeden yavruların çıkması bekleniyor.
Tel kafes ve adacıklarda gözetim altında tırtıllara arız bir parazit böcek olan Phryx Caudata koruması altında yeniden doğaya salınıyor. Ormanlara zarar vermeden kontrol altında tutulan çam kese böceği ile mücadele yürüten Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda “Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, Ayvacık Orman İşletme Müdürlüğü, Ezine Orman İşletme Şefliği Ayazma mevkii ile Polente Yolu mevkiinde kızılçam sahalarında çam kese böceği ile mücadele çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmamız biyolojik ve mekanik mücadele olup, adacık yöntemi ve tel kafes yöntemi kullanılmaktadır. Mücadelelerde bu tırtıllara arız bir parazit böcek olan Phryx Caudata korunmakta ve tabiata salınmaktadır” ifadelerine yer verilerek zararlıya karşı yapılan mücadele hakkında bilgiler verildi.