Çanakkale’de anız yangınlarının önlenmesiyle ilgili Valilik Tebliği yayınlandı. Ayrıca Çanakkale Valiliği sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, “Değerli çiftçilerimiz, hasat zamanı çiftçinin bayramıdır. Toprağımızı, çevremizi ve tüm canlıları koruyalım; Geleceğimizi yakmayalım! Valiliğimizin genel emri ile anız yakmak yasaklanmıştır. Ayrıca biçerdöverlerin uyması gereken kurallar belirlenerek duyurulmuştur. Küçük bir kıvılcım, büyük felaketlere yol açabilir! Ekili arazilere ateşle yaklaşmayın” ifadelerine yer verildi.

Çanakkale Valiliği internet sitesinde yayımlanan ‘Anız Yangınlarının Önlenmesiyle İlgili Valilik Tebliği’ amacının; tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunarak, doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilirliği için gerekli önlemleri almak, hububat tarımında hasadı takiben toprağın yapısına ve çevreye vereceği zarar göz önüne alınarak, anız yakılmasının önlenmesi için alınacak alternatif tedbirlerle ilgili olarak, teknik elemanların, çiftçilerin eğitilmesini ve kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlamak olduğu aktarıldı.

‘Yasal Dayanak’ kapsamında 2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun ilgili maddesinde "Anız yakılması, çayır ve meraların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır. Ancak, ikinci ürün ekilen yörelerde valiliklerce hazırlanan eylem planı çerçevesinde ve valiliklerin sorumluluğunda kontrollü anız yakmaya izin verilebilir." açıklamasına göre " ikinci ürün ekilişi yapılan illerde, Valilik Makamının izni ile kontrollü anız yakmaya izin verilebilir." açıklamaları yapıldığı hatırlatıldı.

‘Genel Hükümler ve Biçerdöver Sahiplerinin Anız Yakılmasının Önlenmesi Konusundaki Sorumlulukları’ kapsamında; “Anız yakılması halinde meydana gelecek orman yangınları ve zararları hakkında İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce eğitim çalışmaları yapılacak ve 5442 Sayılı İl İdaresi Kanununun 66 ncı maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak alınacak karar ve tebliğlerin kaymakamlıklarca halka duyurulması sağlanacaktır. Anız yakılmasının yasaklanması işleminin köy muhtarlıklarınca ilan edilmesi sağlanacak ve yasaklamalara uymayanlar hakkında İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünce 2872 Sayılı Çevre Kanununun ilgili maddeleri ve Orman İşletme Müdürlüklerince ise 6831 Sayılı Orman Kanununun ilgili cezai müeyyideleri uygulanacaktır” denildi.

‘Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Anız Yakılmasının Önlenmesi Konusundaki Sorumlulukları’ kapsamında ise; “Orman İşletme Müdürlükleri ve Şefliklerinin, Orman Kanunu'nun ilgili maddeleri doğrultusunda anız yakılmasının yasak olduğu yerleşim birimindeki çiftçiler, anız yakılması sonucu meydana gelebilecek orman yangınları konusunda bilgilendirilecektir. Köy toplantıları şeklinde yapılacak bu bilgilendirmeye İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri teknik elemanları da katılacaktır. Hasat öncesinde, hasat sırasında ve sonrasında yangın duyuruları yapılarak, denetimler artırılacak, yangına sebep olanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır” ifadelerine yer verildi.

Yasaklara uymayanlar hakkında ilgili kurumlarca 2872 Sayılı Çevre Kanununun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacağı belirtilirdi.

Valilik Tebliğinde son olarak; ‘Kontrollü Anız Yakmada Uyulacak Esaslara İlişkin Olarak İlimizde İkinci Ürün Ekilişi Yapılan Yerlere Yönelik’ 6831 sayılı Orman Kanunu'nda ateş ve anız yakmanın yasak olduğu alanlar, 2873 sayılı Milli Park Kanunuyla koruma altına alınmış alanlar ve özel kanunlarla ateş yakmanın yasaklandığı alanlar dışında kalan kısımlarda 2872 Sayılı Çevre Kanunu' nun ilgili maddesin ve bendi gereğince sadece çeltik ekilen yerlerde, ikinci ürün ekiminde kontrollü olarak anız yakılmasına açıklanan şu durumlarda izin verildiği aktarıldı;

İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince anız yakılması ile ilgili müracaat olması durumunda; İlde anız yakılacak köy, kasaba, ilçe, mevki, alan ayrıntılı olarak belirlenecektir.

İlimizde 25/08/2025 ile 15/11/2025 tarihleri aralığında 08.00 – 20.00 saatleri aralığında sadece çeltik anızlarının kontrollü olarak yakılmasına izin verilecektir.

Bir üreticinin–çiftçinin anız yakmasına müsaade edilebilmesi için; Tarlasının ayrıntılı yerine, alanına ve mevkiisine ilişkin ayrıntılı bilgileri vermesi, hangi ürünü-ürünleri ikinci ürün olarak ekeceğini bildirmesi, i kinci ürün ekeceği bilgisinin "Çiftçi Kayıt Sistemine" girişini yaptırması, ikinci ürün ekeceği tarlasındaki anızı yakarken başkasının mal ve canına zarar vermeyecek şekilde gerekli önlemi aldığını ve ayrıca anızını yakarken başkasının ürününe, tarlasına, konutuna, alet-makinesine vb. vereceği zararları tazmin edeceğini belirten bir dilekçe ile Kaymakamlıklara veya Valilik Makamına başvurması gerekmektedir.

İkinci ürün ekilişi yapılacak alanlarda kontrollü anız yakmaya Valilik/Kaymakamlık Makamının onayı ile komisyon oluşturulacaktır. Komisyonun hazırlayacağı ayrıntılı rapor sonucu anız yakma kararı verilecektir. Komisyonda, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden ve Orman İşletme Müdürlüklerinden teknik elemanlar yer alacaktır.

Tarlasında ikinci ürün ekme gerekçesi ile kontrollü anız yakma izni alan çiftçinin daha sonra yapılacak kontrollerde ikinci ürün ekmediğinin tespit edilmesi durumunda; 2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun, maddesine göre yasal işlem yapılacaktır.

Kontrollü anız yakma durumunda, oluşabilecek tüm olumsuzluklar dikkate alınarak gerekli tüm önlemlerin ilgili kurumlarca en üst seviyede alınması için hazırlıklar yapılacaktır.

Anız yakılırken Jandarma, İl/İlçe Belediye Başkanlıkları, Belde Belediye Başkanlıkları ve Muhtarlıklarca gerekli emniyet tedbirleri ile yangının sıçramasını önleyecek tedbirler alınacaktır.

Çanakkale Köprüsü'nde kurbanlık denetimleri sürüyor
Çanakkale Köprüsü'nde kurbanlık denetimleri sürüyor
İçeriği Görüntüle

Çeltik parsellerinde karantinaya tabii etmenlerin bulunması halinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne ilgili parseller resmi yazıyla bildirilerek; İl Müdürlüğümüzce imhası gereken parsellerde hasat artıkları yakılarak kontrollü bir şekilde imha edilecektir.

Müracaatların alınması, Komisyon tarafından alınan kararların ilgili kişi ve kurumlara duyurulması ile ilgili sekretarya işlemleri İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından yapılacaktır.

Belirtilen hususlar, ilgili Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca yakından takip edilerek uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecektir.

Kaynak: Haber Merkezi