Tarihte binbir pınarlı İda olarak bilinen Kazdağlarında, endemik türler yaşam sürdürüyor.   Biyolojik çeşitlilik yönünden çok zengin ekosisteme sahip Kazdağları eteklerindeki  Biga Yarımadasında  bitki örtüsü ve ormanların arasında çok sayıda canlı türleri de yaşam sürüyor. Zaman zaman ormanın derinliklerinden çıkarak yerleşim alanlarına ve ormanlar arasından geçen yollara çıkan hayvanlar yerliler tarafından da görülüyor. O anlardan bir de önceki gün yaşandı. 

Çanakkale İli, Biga-Çan Karayolunun Kapanbelen Köyü   yoluna yakın alanlarda otlarken ürken ve yola aniden fırlayan bir karacaya yoldan geçen bir araç çarptı.  Erkek olduğu belirlenen Karaca’ya çarpan araç sürücüsü,  durumu  Biga Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliğine bildirdi. Kısa sürede yaralı Karaca’nın bulunduğu alana giden Şefliğe bağlı  Veteriner Hekimler, ilk müdahaleyi yapsa da Karaca kurtarılamadı.  O anları Sosyal Medya hesabından paylaşan Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü  Mehmet Akkan  “Elim bir trafik kazası sonucu yaralanıp, sonrasında tüm müdahalelere rağmen maalesef  hayata tutunamayıp,  yaşamını yitiren Kazdağlarının Güzelliklerinden Erkek Karaca.  Çanakkale İli, Biga-Çan Karayolunun Kapanbelen Köyü yol ayrımında yola aniden fırlayan Sevimli, Kazdağları Güzeli Erkek Karaca , yolda seyir halindeki aracın önüne atlaması nedeniyle yaralandı. Biga Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliği Ekiplerinin Veteriner Hekim ile müdahalelerine rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirmiştir. Üzücü bir durum” ifadelerine yer verdi.  

Sürücülere ‘Dikkatli Olun’ Çağrısı  
Çanakkale İlçe yollarında özellikle de ormanlık anlardan geçen yolların yabani hayvanların da kullanabileceğini hatırlatan Akkan, sürücülere de bir çağrıda bulunarak “ Maalesef Yaşamını yitiren bu Muhteşem Güzellikte ki Erkek Karacayı muhtemelen bir şey ürkütmüş olmalı ki gündüz saatinde kaçarken yola aniden çıkmış olmalı. Biga Yarımadasında seyahat eden tüm sürücülerin Karaca gibi yaban hayvanlarının, bir şeyden ürkerek   her an yola fırlayacaklarını düşünerek araçlarını kullanmalarını istirham ediyorum. Böylece hem kendi can ve mal güvendiklerinden sağlayabilirler, hem de Kazdağlarının gerçek sahibi Yaban Hayvanları ölmez veya yaralanmazlar. Çünkü Kazdağlarının gerçek sahiplari Karaca gibi Yaban Hayvanlarıdır. Her Canın yaşam hakkı vardır” ifadelerini kullandı. 

İstanbul Havalimanında ücretli ibadet iddiaları! İstanbul Havalimanında ücretli ibadet iddiaları!

Cezası 30 bin TL  
Karacaların yaşam alanları ile ilgili de bilgiler veren ve avlanmasının yasak olduğunu hatırlatan Mehmet Akkan “Karacalar uzun mesafeli göç yapmaz. Mevsim koşullarına bağlı olarak yaşadıkları yerler değişebilir. Örneğin kışın kar yağışında besin bulmak için daha alçaklara, ovalara ve tarlalara inebilir, yazın ise daha yükseklere çıkabilirler. Karacalar genellikle gün doğumunda ve gün batımında aktif olur. Bu saatlerde orman içindeki açıklıkların yanı sıra tarla ve çayır gibi alanlarda beslenirler. Karacalar genellikle gün doğumunda ve gün batımında aktif olur. Bu saatlerde orman içindeki açıklıkların yanı sıra tarla ve çayır gibi alanlarda beslenirler. Erkekleri yalnız ya da aileleriyle beraber yaşarken dişiler yavrularıyla birlikte yaşar. Kışın ise 4-5 kişilik küçük gruplar hâlinde görülebilirler. Yeter ki bizler dikkat ettiğimiz sürece. 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu ve Merkez Av Komisyonu Kararı ile Karaca’nın avlanılması yasaklanmıştır. Avlayanlara 30 bin lira idari para cezası ve 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmektedir” dedi. 

Muhabir: Cuma Deren