Çanakkale'de bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Troya Kültür Yolu Festivali, büyük bir heyecanla karşılanıyor. Festivalin lansman toplantısı, Anadolu Hamidiye Tabyası'nda düzenlendi ve birçok önemli ismin katılımıyla gerçekleşti.

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, Kapadokya, Trabzon Sümela ve Erzurum Palandöken'den sonra 9-17 Eylül tarihlerinde Çanakkale'de gerçekleşecek olan Troya Kültür Yolu Festivali ile devam ediyor. Bu büyük festivalde, şimdiye kadar 3 şehirde, 107 farklı mekanda, 1200'den fazla etkinlik ve 4 milyona yakın katılımcıyla unutulmaz anlar yaşandı. Troya Kültür Yolu Festivali, geçen yılki başarısının ardından bu yıl 9 gün boyunca sanat, müzik, sergi ve çok daha fazlasını sunacak. Kentin dört bir yanında gerçekleştirilecek olan etkinlikler arasında konserler, sergiler ve sanat gösterileri bulunuyor. 40'tan fazla noktada ve 500'den fazla etkinlikle festival, zengin ve çeşitli bir program sunacak.

Lansman Toplantısında Önemli İsimler Bir Araya Geldi
Festivalin öncesinde, Anadolu Hamidiye Tabyası'nda düzenlenen lansman toplantısına birçok önemli isim katıldı. Kültür Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Selim Terzi, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir gibi isimler, festivalin önemini vurguladılar.

Kültür Yolu Festivalleri'nin Dördüncü Durağı: Çanakkale
Kültür ve sanatın şehirle bütünleşmesinden bahseden Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Troya Kültür Yolu Festivali’miz başlıyor. Geçtiğimiz yıl 1’incisini yaptığımız Kültür ve Turizm Bakanımızın Çanakkale’deki etkinliklerden çok mutlu olduğu ve Çanakkalelelerinde Kültür Yolu Festivalini çok sevdiği anlayışından hareketle seneye de yapalım demişti. Bir kez daha bugün Kültür ve Turizm Bakanlığımız Çanakkale’de Troya Kültür Yolu Festivalini başlatıyor. Gerçekten günlerce sanatın, kültürün her türlü dalı Çanakkale’de halkla buluşuyor” dedi.

‘’Festivali Uluslararası Mecralara Taşımak İçin Çabalıyoruz’’
Festivalin ülkenin tanıtımı için büyük bir katkısı olacağını söyleyen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, “Türkiye Kültür Yolları Festivallerinin durağı olan Çanakkale’deyiz. 5 Ağustos’ta Kapadokya’da başlayan daha sonrasında Trabzon, Erzurum’da devam eden festivali Çanakkale durağında hız kesmeden bir araya geldik. Biz festivalleri planlarken şehirlerimizin marka değerlerini hedefleyerek yola çıktık. Çanakkale Troya Kültür Yolu Festivali’nin bu yıl 2’ncisi düzenleniyor. Bundan sonraki süreçte de festivallerimiz şehirlerimizin her yıl belirlenen tarihlerinde yapılmaya devam edecek. Bu planlamayı yaparken de şehirlerimizin, esnaflarımızın konaklama verilerini de alıyoruz ve sezonun boş olduğu dönemlere denk getirmeye çalışıyoruz, hareketliliği artırmak için. Festivallerimiz çok yoğun bir etkinlik programı içerisinde devam ediyor. 9 gün boyunca konserler, sergi, tiyatro, birçok etkinlikle devam ediyor. Çocuklarımıza yönelik de çok güzel etkinliklerimiz var. Bu yıl özellikle çocuklarımıza yönelik etkinlikleri artırıyoruz. Her festivalde olduğu gibi gastronomi kısmı mutlaka festivalimizin içerisinde yer alıyor. 40’dan fazla noktada 500’e yakın etkinlik gerçekleştirilecek. Bunun gururla söylüyorum. Hem şehirlerimizin hem ülkemizin tanıtımına Kültür Yolları Festivalleri’nin çok büyük katkısı oldu. Süresi ve çeşitliliği kapsamında dünyanın en geniş festivali olarak göz önünde. Bunu da uluslararası mecralara taşımak için çabalıyoruz” şeklinde konuştu.

Troya Kültür Yolu Festivali, Çanakkale'nin kültürel zenginliklerini kutlamak ve sanatın gücünü vurgulamak için önemli bir platform sunuyor.

Haber: Veysel Akın Salkın

Editör: Boğaz Gazetesi