Sosyal Medya’ya Değil Gazeteye Bakın (VİDEO) Sosyal Medya’ya Değil Gazeteye Bakın (VİDEO)

Yapılan tarla günü ile hasadı yapılarak üreticilere tanıtılan susamlar tam not alırken, İlçede yeniden artan susam  ekimleri dünyanın en lezzetli helvası olan Bayramiç Helvası bu kez daha tatlı olacak.
Bayramiç Helvasının ham maddesi olan ve Bayramiç Helvasına ün kazandıran, Kazdağları havası ile üretilen Bayramiç Susamı, son yıllarda üreticilerin ilgisini çekmiyordu.  Bayramiç Helvasının tescil kazanmasının yanı sıra ülkede artan susam ihtiyacının karşılanması amacı ile Bölgede yeniden artan susam ekimi, çiftçilere yeni gelir kapısı oluyor.  tarımın en verimli yapıldığı ilçelerden biri olan Bayramiç’te susamlar yeniden üretilmeye başlamasının ardından yerli ve milli tohumlara da geçiş yapıldı. 
 Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar sonucunda Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yerli ve milli 6 susam çeşidi İlçede denemek amacı ile toprağa verilmişti. Orhangazi, Osmanlı99, Cumhuriyet, Tan99, Tanus ve Sarısu  isimleri verilen  yerli tohumlar, Bayramiç'in Ağaçköy köyünde toprakla buluşturuldu.  Ürünlerin üreticilere tanıtılması amacı ile  düzenlenen ‘Susam Çeşit Demonstrasyonu Makineli Hasatı Tarla Günü’  Bayramiç Ağaçköy'de  gerçekleştirildi. İl Tarım ve orman Müdürü Nazan Türkarslan’ın yanı sıra Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü yetkilileri ve üreticilerin katıldığı törede önce hasat yapıldı ardından çeşitler tek tek üreticilere tanıtıldı. 
Hedefimiz Yerli ve Milli Üretimi Arttırmak 
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, yerli tohumlar ile ilgili yaptığı açıklamada “Susam, hem besin değeri yüksek bir bitki hem de ülkemiz için önemli bir tarımsal üründür. Çeşitli sağlık yararları nedeniyle talebi artan susam, üreticilerimize ekonomik açıdan büyük katkı sağlamaktadır. Ayrıca İlimiz için önemli bir ürün olan Coğrafi İşarete sahip Bayramiç Helvasının hammaddesi olan yerli ve milli çeşitlerimizin arttırılmasını hedefliyoruz. Son yıllarda, yerli üretimin artırılması ve verimliliğin yükseltilmesi amacıyla yapılan çeşitli projeler ve geliştirmelerle, yerli ve milli türlerle ilimizin iklim, toprak yapısına en uygun, verimi en yüksek çeşidin belirlenmesi ve tarımsal üretimde daha verimli sonuçlar elde edilmesi hedefliyoruz. Yeni makinalar da  hasat süreçlerini kolaylaştıracak ve üreticilerin iş gücünü önemli ölçüde azaltacaktır. Ayrıca, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yerli ve milli susam çeşitler, bölgesel üretimin artırılmasına ve kalitesinin iyileştirilmesine büyük katkı sağlayacak.  Bu tür etkinlikler de  tarımsal inovasyonun yaygınlaştırılması ve üreticilerin bilinçlendirilmesi açısından büyük önem taşıyor.  Ttüm katılımcılara teşekkür ederim” dedi. 
Susam Makinası İlk Kez Hasat Yaptı 
Konuşmalar sonrasında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünden katılım sağlayan konu uzmanı Dr. Ayşegül Altunok Memiş, Enstitü tarafından geliştirilen yerli susam çeşitlerinden ve bu parselde ekilen yerli ve milli 6 çeşit hakkında katılımcılara  bilgi verdi. Konuşma ve bilgilendirmelerin ardından  Susam Hasat Makinesi ile ilk hasat gerçekleştirildi.
 

Muhabir: Cuma Deren