Yağış açısından kurak geçtiği kış aylarının devamında bahar yağmurlarında gelmemesiyle birlikte Atikhisar Barajının su seviyesi düştü. Atikhisar Barajının su seviyesi %52’de kaldı. Yaz ayları için risk faktörü taşıyor. Oluşan riske karşın bilgilerde bulunan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Maalesef Baraj doluluk oranı yağışlara rağmen fazla yükselmedi. Yağışlar var ama demek ki bu yağmurlardan kazandığımız su kadarda su tüketiyoruz” dedi. Başkan Ülgür Gökhan, Atikhisar Barajının yaz aylarından doluluk oranının yeterli olmayacağını söyledi.

‘’EVDEKİ KULLANIM, İŞ YERLERİMİZDEKİ KULLANIM ÇOK ÖNEMLİ’’
Kış aylarının kuraklıkla geçtiğini dile getiren Başkan Ülgür Gökhan “Kentimizin içme ve kullanma suyunun karşılandığı Atikhisar baraj doluluk oranı %52. Maalesef Baraj doluluk oranı yağışlara rağmen fazla yükselmedi. Yağışlar var ama demek ki bu yağmurlardan kazandığımız su kadarda su tüketiyoruz. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki günlerde meydana gelecek olan yağışlar ile Atikhisar Barajının doluluk oranı yükselir. Tabii barajı dolduran aslında kar sularıdır. Kışın aylarında Çanakkale merkez kar yağışı alabilseydi Atikhisar Barajının şu anki doluluk oranı şu anda % 80-90 olurdu. Baraj şu anda Nisan yağmuruyla biraz doldu ama maalesef şu anda hep aynı doluluk oranına ulaşabiliyoruz. Aylardan beri de barajımızın doluluk oranı % 50-52 seviyelerinde gidiyor” dedi. Açıklamalarına devam eden Başkan Gökhan, “Sularımızın kullanımıyla ilgili dikkatli olmamız lazım. Bunu kamuoyuyla hemşehirlerimizle de paylaşıyoruz. Olabildiğince dikkatli olmalıyız. Evdeki kullanım, iş yerlerimizdeki kullanım çok önemli. Onun için bu süreçte bilgi veriyorum ki doluluk oranlarını hani yağmur yağdı baraj doldu bol bol su kullanalım moduna gelinmesin çünkü bu doluluk oranı ile yaz ayları için susuzluk riski devam ediyor” dedi

TARIM AÇISINDAN BİR KISITLAMA KARARI ALINABİLİR
Tarım açısından da sorun teşkil oluşturduğunu dile getiren Başkan Gökhan, “Bazı ürünlerin sulanmasıyla ilgili mesela Bayramiç Barajı'nda sıkıntı yok. Bayramiç barajında doluluk oranı %80’ i geçti. Ama Bayramiç Barajı ile ilgili bile daha çeltik ekimiyle ilgili ve diğer sulama sistemleriyle ilgili bir açıklama yok. Tam karar yok ama çok su gerektiren ürünler ile ilgili bir kısıtlama kararı alınacak gibi görünüyor. Yani çeltik ekimine bir kısıtlama gelebilir Ama her şeye rağmen Çeltik dışında damlama sulamayı mutlaka zorunlu. Zaten damlama sulamanın mutlaka zorunlu kılınması şart. Ben Bayramiç Ziraat Odası Başkanı'yla da bugün görüştüm. Bu tarih itibariyle Bayramiç Barajının doluluk oranı göz önüne alındığında şu an çeltik ekibine engel bir durum yok. Ama biraz kısıtlama olabilir. Yani yüz dönüm ekeceğine ne bir seksen dönüm ekilebilir gibi bir tedbir alınabilir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Haber: Veysel Salkın Akın
Editör: Boğaz Gazetesi